TU Delft benoemt eerste hoogleraar Biorobotica

Martijn Wisse

De TU Delft heeft Martijn Wisse benoemd tot hoogleraar Biorobotica aan de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalwetenschappen. Daarmee wordt Wisse de eerste hoogleraar Biorobotica in Nederland, aldus de universiteit. Bij biorobotica dient de (menselijke) biologie als voorbeeld voor het ontwerpen van robots.

De TU Delft noemt de benoeming van Wisse een versterking van het onderzoek en onderwijs aan de universiteit naar de natuur als inspiratiebron voor het ontwerp van robots, en de samenwerking tussen mens en robot. In de natuur zijn immers genoeg voorbeelden van ‘intelligente’ ontwerpen, zoals de manier waarop pezen aan de botjes van mensenhanden vastzitten. Met onder meer die kennis heeft de technische universiteit bijvoorbeeld gevoelige robotgrijpers ontwikkeld die in de tuinbouw worden ingezet om kwetsbare producten op te pakken en te sorteren.

Het is belangrijk om alle aspecten van robotica, dus ontwerp, aansturing én sensoren, als één geheel aan te pakken', benadrukt de net benoemde hoogleraar. 'Robots zullen hoe langer, hoe meer moeten kunnen samenwerken met mensen, in een ‘biologische’ omgeving. Daarbij spelen nog genoeg wetenschappelijke vraagstukken.' Hij geeft als voorbeeld dat menselijke 'sensoren' als ogen en oren eigenlijk te onnauwkeurig en te traag zijn voor de prestaties die we leveren. 'Blijkbaar compenseren we op een of andere manier de foutjes in onze ‘sensorgegevens’. De magie zit hem daarbij in training. We leren te compenseren. We willen dat principe ook overbrengen op onze robots.'

Bedreiging

Volgens Wisse kunnen de (bio)robots industrie-breed worden ingezet, ook in het midden- en kleinbedrijf. ‘De eerste toepassingen vinden we in de tuinbouw en in de metaalindustrie. Het gaat veelal om kleine bedrijfjes die nog heel veel repetitief handwerk verrichten, bijvoorbeeld dingen in doosjes stoppen of sorteren.’

De kersverse hoogleraar maakt zich niet al te druk over de vraag of robots een bedreiging vormen voor de werkgelegenheid. ‘Het is uiteraard wel verstandig om deze ontwikkeling scherp in de gaten te houden. Natuurlijk zullen er bepaalde taken worden overgenomen door robots; volgens mij trouwens niet zo zeer in Nederland maar meer in landen als China. Maar aan de andere kanten biedt de verdere ontwikkeling van dit soort robotica kansen voor Nederland, ook in termen van werkgelegenheid.’

Robotics

Wisse (1976) begon in 1994 met een studie Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en is sinds 2000 actief in de robotica. Aanvankelijk werkte hij aan menselijk lopende robots, waarvoor hij na zijn promotie in 2004 een Veni-subsidie ontving. Ook ontving hij in 2010 een Vidi-subsidie voor zijn onderzoek naar een natuurlijke manier van bewegen voor robots. Hij leidt sinds 2012 het Europese Factory in a Day consortium, dat ‘Plug & Work’-robotoplossingen ontwikkelt voor het mkb. Ook is hij mede-oprichter van twee bedrijven: Lacquey, specialist in  food handling robots en robot systems integrator Delft Robotics.

Verder is hij mede-oprichter van het TU Delft Robotics Institute en is nauw betrokken bij regio-versterkende activiteiten, zoals de oprichting van het Robo Service Centre in Delft en de lancering van de International Masterclass Robotics ‘Robotics for Future’.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-09T10:25:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.