Google wist zoekresultaten niet wereldwijd

Dit artikel delen:

Google weigert zoekresultaten op wereldwijde schaal te verwijderen en doet dit alleen op Europees niveau. De Franse toezichthouder CNIL eiste dit van de zoekgigant, maar Google geeft hier geen gehoor aan. CNIL verzocht hierom in het kader van het recht om vergeten te worden, maar Google meent dat dit recht alleen geldt binnen Europese landen, omdat deze gerechtelijke uitspraak is gedaan door het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Sinds 2014 is er door de Europese rechter bepaald dat iedereen het recht heeft om vergeten te worden. Dit is van toepassing op informatie die ontoereikend, irrelevant of buitensporig is. Google zegt hier snel op ingespeeld te hebben door binnen enkele weken de mogelijkheid te ontwikkelen voor mensen om een verwijderingsaanvraag in te dienen.

Restricties

Peter Fleischer, verantwoordelijke van de privacy bij Google, licht dit in een weblog van Google toe. ‘Ieder land heeft zijn eigen restricties. Zo mag er in Thailand geen kritiek op de koning geleverd worden en verbiedt Turkije kritiek op Atatürk.’ Door te voldoen aan de eisen van Frankrijk, is Fleischer bang voor ‘een race naar beneden’.

Fleischer: ‘Uiteindelijk is het internet dan zo vrij als de minst vrije plek in de wereld. We vinden dat geen land kan controleren wat mensen in een ander land kunnen zien.’ Daarnaast wijst hij op de 97 procent van de Franse Google-gebruikers die de lokale Google-variant gebruikt, en zo de gewiste zoekresultaten niet ziet.

Vergeetverzoeken

Google heeft het afgelopen jaar 290.000 'vergeetverzoeken' gekregen, met iets meer dan een miljoen internetadressen. Hiervan is 40 procent daadwerkelijk verwijderd. De overige 60 procent bleef gewoon staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-31T16:07:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.