Weer nieuw Nederlands tech-fonds opgericht

Dit artikel delen:
Munten

Value Creation Capital (voorheen Value Creation and Company) heeft een nieuw fonds opgezet voor jonge, snelgroeiende high-tech bedrijven. Dit TechNano Fund richt zich op specifieke technologie, zoals nanotechnologie, microsensor-technologie, robotica en internet-of-things (IoT). Het is al het derde oranjegekleurde hightech-fonds dat binnen een paar maanden het licht ziet. Kortgeleden gingen ook al Main Capital IV en het Holland Venture TechnologieFonds van start.

Het TechNano Fund is het eerste fonds binnen Value Creation Capital. TechNano Fund maakt gebruik van de Seed kapitaal-regeling van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Naast het fonds wordt door Value Creation Capital informeel kapitaal van geval tot geval verstrekt.

Met de introductie van het TechNano Fund gaat Value Creation and Company verder onder de naam Value Creation Capital (VCC). De oorspronkelijke partners van Value Creation Capital, Jos Bourgonje, Aldebert Wiersinga en Ronald Wissink, hebben een vierde partner aangetrokken in de persoon van Willem van den Berg. Hij was directeur bij investeerder PPM Oost, Innofonds Twente en mede-oprichter van investeringsmaatschappij TIIN Capital en de daaraan verbonden drie Technopartner Seed Fondsen. Volgens Van den Berg ondersteunt het TechNano Fund 'sterke innovatieve bedrijven, die met hun disruptieve technologie en onderscheidend vermogen kunnen uitgroeien tot een internationale topspeler.'

VCC

Value Creation Capital richt zich met zijn investeringen en zakelijke begeleiding op specifieke clusters met grote marktpotentie, zoals high tech, ict-beveiliging, zakelijke software, data-analytics en it-beheer. Managing Partner Ronald Wissink: 'Op dit moment zien we dat high-tech en it naar elkaar toegroeien. Door toevoeging van intelligente software en de verbondenheid met het internet worden high-tech producten echte slimme producten.'

Op dit moment heeft Value Creation Capital belangen in een dozijn technologiebedrijven. In de afgelopen tien jaar zijn er zeven succesvolle exits gerealiseerd. Verder is er een vestiging in Enschede geopend, waar een belangrijke cluster aan high-tech bedrijven zit. Begin 2015 verstrekte investeerder VC&C groeikapitaal aan Safety Changer, een softwarebedrijf uit Delft dat mobiele oplossingen voor risico- en veiligheidsbeheer verkoopt in de branches olie & gas, chemie, bouw, industrie en overheid. 

Andere nieuwe fondsen

Eind augustus meldde investeringsmaatschappij Holland Venture een nieuw fonds opgezet te hebben voor jonge, snelgroeiende ict-bedrijven. Dit Holland Venture Technologie Fonds richt zich op zes specifieke aandachtsgebieden: mobiel internet, software in de cloud, IoT, cyberbeveiliging, big data-oplossingen en automatisering van kenniswerk.

Begin september berichtte een andere bekende ict-investeringsclub, Main Capital, het nieuwe, op de softwaresector in de Benelux gerichte, private equity fonds Main Capital IV te openen. In de pot zit 85 miljoen euro, aangetrokken via het netwerk van grote institutionele partijen, familiefondsen en private investeerders met een ondernemingsachtergrond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-16T13:00:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.