AMS-IX bereikt piek hoeveelheid internetverkeer

Dit artikel delen:

Het grootste internetknooppunt van Nederland, Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) heeft een nieuwe piek bereikt qua hoeveelheid internetverkeer op een bepaald moment. Op 16 september om 20.30 uur werd de grens van 4 Tbps (4000 Gbps) doorbroken. Volgens het internetknooppunt heeft deze sterke toename in internetverkeer te maken met het toenemende aantal aanvragen voor meer poortcapaciteit.

De grens van 4 Terabits per seconde (Tbps) heeft betrekking op hoeveel verkeer op een bepaald moment over het platform loopt, legt communicatiespecialist Pauline Hartsuiker van AMS-IX uit. ‘Elke vijf minuten bekijken onze monitoringtools hoeveel verkeer er over ons platform gaat. Vaak zien we op zondagavond en/of maandagavond meer verkeer over ons platform gaan dan tijdens de rest van de week.’ Een reden daarvoor kan volgens haar zijn dat dan meer mensen aan het surfen zijn of online video’s bekijken. ‘Ook kun je bijvoorbeeld in ons jaaroverzicht terugzien dat in de zomer minder verkeer plaatsvindt dan in de maanden daarvoor of daarna.’

Op 16 september om 20.30 uur werd de grens van 4 Tbps dus doorbroken. De precieze piek die is behaald, is 4,428 Tbps. Ceo Job Witteman zegt hierover: ‘Onze strategie is gericht op groei, zowel in partijen als in verkeer, omdat de waarde van een internetknooppunt juist wordt bepaald door continue groei. Het feit dat AMS-IX de piek van 4 Tbps heeft doorbroken, nadat we in de eerste helft van 2015 al meer partijen hebben aangesloten (zestig) dan in dezelfde periode in voorgaande jaren, maakt dat we zeer positief zijn over de toekomstige groei van ons platform.’

Te vroeg

Op 7 september kwam het bericht al even naar buiten, maar dat bleek een foutje te zijn. De teller stond toen nog op 3,872 Tbps. Een woordvoerster van AMS-IX zei toen dat AMS-IX het doorbreken van de piek al aan zag komen. ‘AMS-IX heeft in de afgelopen maanden een duidelijke toename in het aantal aanvragen voor meer poortcapaciteit gezien. Dit geeft aan dat leden en klanten zich voorbereiden op een sterke toekomstige groei van het internetverkeer.’ Daarnaast dragen het toenemende gebruik van mobiele apparaten en data, cloudapplicaties en online video volgens haar ook bij aan de sterke groei van ip-verkeer.

‘Normaal gesproken wordt een nieuw record behaald rond begin september’, gaat de woordvoerster verder. ‘Dit was bijvoorbeeld vorig jaar het geval toen de grens van 3 Tbps werd doorbroken.’ Ze kon geen precieze voorspelling doen van wanneer de piek dan zou worden doorbroken, ‘maar ergens rond deze periode gaat dat wel gebeuren’, zei ze toen.

Nominatie Computable Awards

AMS-IX maakt op 3 november kans op twee Computable Awards. Het internetknooppunt is namelijk genomineerd in de categorie ‘CEO van het jaar’ en in de categorie ‘ICT-infrastructuurleverancier van het jaar’. Stemmen kan nog tot 12 november.

Daarnaast verzorgt AMS-IX tijdens de ict-vakbeurzen Infosecurity, Storage Expo & The Tooling Event op woensdag 4 november ook een Keynote-seminar. Chief commercial officer Mark Cooper komt vertellen over de rol van een internetknooppunt bij het toegang krijgen tot diensten via internet en wat hier allemaal bij komt kijken. Inschrijven voor de beurzen kan gratis via de websites van de beurzen. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-17T10:40:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.