Ingram Micro aast op e-handelstak Docdata

e-commerce e-handel

Magazijn Docdata in Waalwijk

De Amerikaanse ict-distributeur Ingram Micro heeft een bod van 175 miljoen dollar uitgebracht op de logistieke e-handelstak van Docdata. Deze tak van het bedrijf uit Waalwijk is specialist in het zogeheten e-fulfilment en handelt internetbestellingen af voor grootzakelijke klanten en webwinkels. Daarnaast biedt het aanvullende diensten als retourverwerking, webshopmanagement en betaalafhandelingen.

Het onderdeel dat orders afhandelt voor webwinkelbedrijven verwerkt dagelijks tussen de 125.000 en 250.000 opdrachten in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De omzet lag vorig jaar op ruim 147 miljoen euro. De topman van Docdata, Michiel Alting von Geusau, zal leiding geven aan de nieuwe dochtermaatschappij van Ingram. De verkoop moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Docdata tijdens een bijzondere vergadering die naar verwachting aan het eind van het vierde kwartaal plaatsvindt.

Docdata begon in 1987 als cd- en dvd-producent; een paar jaar later ging het bedrijf de beeld- en geluidsdragers ook verzenden. Vanaf 1999 ging het bedrijf een langdurige samenwerking aan met Bertelsmann On-line, het latere Bol.com en specialiseerde Docdata zich in logistieke diensten rond e-commerce. Inmiddels werken er 3500 man; vorig jaar boekte Docdata een omzet van 169 miljoen euro en een nettowinst van 7,3 miljoen euro. Het bedrijf heeft in diverse landen grote distrubutiemagazijnen, onder andere in Waalwijk.

Grotere schaal

Een belangrijke afweging om onderdeel te worden van het internationaal opererende Ingram Micro is dat het verwerven van nieuwe en behouden van bestaande klanten alleen lukt via intensieve aanbestedingstrajecten en hoge investeringen in volledig geautomatiseerde systemen.

Eerder dit jaar sprak Docdata nog de verwachting uit dat het een aantal contracten met grote klanten zou verliezen (vorig jaar verloor het al de Duitse online schoenenverkoper Zalando als klant). Samenwerking met het grotere Ingram Micro biedt schaalvoordelen, waarbij dit soort tegenvallers beter kunnen worden opgevangen. De investeringen in aanbestedingen en it-systemen kunnen uitgesmeerd worden over een wereldwijd netwerk van mensen en middelen, aldus het bedrijf. 

Restant

Na de afronding van de overname bestaat het in Amsterdam beursgenoteerde Docdata uit een houdstermaatschappij met de overgebleven, veel kleinere dochterbedrijven IAI industrial Systems en Feha (totale omzet ruim 20 miljoen eruo) IAI richt op de markt van hoge kwaliteit veiligheidsdocumenten, zoals paspoorten, en Feha op markt voor zogenoemde CO2-lasers. Docdata gaat de komende maanden een strategisch plan voor beide onderdelen opzetten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-14T11:33:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.