TU Delft voorziet bibliotheek van iBeacons

Dit artikel delen:

TU Delft Library heeft de universiteitsbibliotheek op vijftien plekken voorzien van iBeacons. De Amsterdamse start-up LabWerk heeft de Libary Tour-app ontwikkeld, om studenten via locatiegebaseerde informatie een interactieve rondleiding door de bibliotheek te geven. Hiermee wil de universiteit inspelen op het groeiende aantal internationale studenten.

TU Delft Library is naar eigen zeggen de eerste bibliotheek in Europa die gebruik maakt van de iBeacon-technologie. iBeacons zijn Bluetoothzendertjes die gerichte informatie versturen naar smartphones die in de buurt zijn. Om deze locatie gebaseerde informatie te ontvangen, moet de gebruiker een applicatie downloaden. Hiervoor heeft de Amsterdamse start-up LabWerk de ‘Library Tour’-applicatie ontwikkeld, die is gebaseerd op de mApp van de start-up.

Rondleiding

De universiteitsbibliotheek zet de iBeacon-technologie in om studenten op een interactieve en gebruikersvriendelijke manier een rondleiding door de bieb te geven. Gebruikers van de applicatie ontvangen een melding wanneer ze vlakbij een Beacon komen. Daarmee kunnen ze locatiespecifieke informatie ontgrendelen. Deze informatie blijft beschikbaar, zodat studenten de informatie op een later moment nog kunnen terugzoeken of nalezen.

Tijdens de rondleiding worden de studenten geïnformeerd over alle mogelijkheden van de bieb. Zo leren ze om een projectruimte te reserveren en hoe de selfservicedesk werkt. Daarnaast beschikt de app over een interactieve plattegrond, quizvragen, filmpjes, praktische informatie en leuke feiten. Karin Clavel, coördinator Library Research & Development: ‘Via de Libary Tour-app kunnen studenten op eigen initiatief en op elk gewenst moment de bibliotheek verkennen. Ze leren optimaal gebruik te maken van de bieb. Daar hebben ze hun hele studie profijt van.’

De app beschikt over een contentmanagementsysteem, zodat TU Delft Library kan inspelen op gebruikscijfers en de feedback van gebruikers. Bovendien kunnen ze content aanpassen of toevoegen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-10-26T10:51:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.