Nederland is Europese subtopper in telewerken

Het Nederlandse bedrijfsleven behoort tot de Europese subtop van organisaties die telewerken inzetten. In 2015 ondersteunt bijna driekwart van de Nederlandse bedrijven telewerken. Daarmee eindigt Nederland op de zevende plaats in een ranglijst van Europese landen. Finland voert net als in 2012 de Europese ranglijst aan met 85 procent bedrijven met telewerkers. Frankrijk staat onderaan de lijst met 40 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds 2013 groeit in Nederland het aantal bedrijven dat telewerken toestaat weer. Na een periode van stabilisatie tussen 2008 en 2012 steeg het aandeel bedrijven met telewerkvoorzieningen tot 74 procent in 2015. Ook het aandeel werknemers dat telewerkt nam de afgelopen jaren toe.

Inmiddels biedt dus driekwart van de Nederlandse bedrijven met tien of meer medewerkers vanuit huis, andere locaties of onderweg toegang tot de ict-systemen van het bedrijf. In 2012 was dat aandeel in Nederland iets lager dan het EU-gemiddelde van 60 procent. Door de groei sinds 2013 is Nederland dit jaar landen als Noorwegen, Luxemburg en Tsjechië op de ranglijst voorbij gestreefd.

CBS: 'Bedrijven in de specialistische zakelijke diensten, zoals bijvoorbeeld rechtskundige dienstverlening of architecten- en ontwerpbureaus en de bedrijfstak informatie en communicatie (bijvoorbeeld mediabedrijven) ondersteunen telewerken op grote schaal. In beide branches betreft het negen op de tien bedrijven.'

Grote bedrijven

Grote bedrijven met meer dan 250 werkzame personen bieden vrijwel altijd telewerkmogelijkheden aan met een aandeel van 96 procent. Voor deze bedrijven geldt in iedere bedrijfstak dat het aandeel boven de 90 procent ligt. Dit betekent niet dat iedere medewerker van deze bedrijven kan telewerken. Een bedrijf met tweeduizend medewerkers van wie er vijf kunnen telewerken telt in deze cijfers even zwaar als een bedrijf waar alle medewerkers kunnen telewerken.

De onderzoekers stellen dat in sectoren waarbij een groot deel van het personeel fysiek aanwezig moet zijn, bedrijven veel minder aan telewerken doen. Zo komt telewerken in de horeca bij nog geen vier op de tien bedrijven voor.

Hoogopgeleiden

Uit cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit 2014 blijkt dat 15 procent van alle werknemers minimaal een halve dag per week telewerkt. Meer mannen dan vrouwen zijn actief als telewerker: 18 tegen 12 procent. Hoogopgeleiden doen acht keer zo vaak aan telewerken als laagopgeleiden. Van de hoogopgeleide mannen is een op de drie telewerker tegen bijna een op de vier hoogopgeleide vrouwen.

Bijna een kwart van de leidinggevenden telewerkt. Dat is twee keer zoveel als onder mensen die geen leiding geven (12 procent). Het aandeel telewerkende leidinggevenden loopt op naarmate zij meer mensen aansturen. Zo is het percentage telewerkers onder personen die leidinggeven aan honderd of meer medewerkers 51 procent.

Utrecht

Werknemers die wonen in de provincie Utrecht telewerken het meest (19 procent). Met 10 procent telewerkende werknemers scoren Friesland en Zeeland verhoudingsgewijs het laagst. In de meting zijn bedrijven in de zorg en financiële sector niet meegenomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-18T08:03:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.