ANWB start bedrijf voor connected-car-diensten

Renault connected car

De ANWB start samen met zusterorganisaties in Groot-Brittannië en Oostenrijk een bedrijf dat zich richt op connected-car-diensten. Het bedrijf heeft de naam Intelematics Europe en wordt gevestigd in Londen. Er worden diensten ontwikkeld rondom de data die steeds meer auto's verzamelen. In navolging van zusterorganisaties in de VS en Australië krijgt Europa nu ook zijn eigen Intelematics-divisie.

In de nieuwe organisatie delen de betrokkenen kennis en producten en worden nieuwe toepassingen ontwikkeld, dat gebeurt in samenwerking met autofabrikanten. De ANWB werkt al twee jaar aan verschillende projecten rondom de connected car. Het werkte bijvoorbeeld mee aan een consortium onder leiding van NXP en IBM.

De ANWB heeft inmiddels ongeveer duizend dongels uitgezet in auto’s van leden. De ledenorganisatie springt daarmee in op de ontwikkeling waarbij auto's steeds vaker zijn uitgerust met geavanceerdere boordcomputers. Met de data die de voertuigen verzamelen zijn allerlei producten te ontwikkelen die het verkeer veiliger kunnen maken, hulp aan voertuigen kunnen verbeteren en kosten kunnen besparen.

De nieuwe samenwerking in het bedrijf Intelematics levert naar verwachting schaalvoordelen op. De samenwerkende autoclubs in Europa, Australië en Noord-Amerika hebben samen ongeveer veertig miljoen leden.

Eerder vertelde ANWB-cio Teun van der Vorm in een interview met Computable dat samen met de Britse zusterorganisatie AA hard wordt gewerkt om data-analyse in een versnelling te krijgen. 'We kijken naar mogelijkheden om mensen te helpen zuiniger en veiliger te rijden. Op het gebied van autoverzekeringen kijken we bijvoorbeeld of je de premie zou kunnen baseren op rijgedrag.'

Datamisbruik

Eind 2015 sloeg de bond nog alarm over datamisbruik bij connected cars. Het stelde dat Autoleveranciers allerlei data van auto's gebruiken zonder dat eigenaren zich daarvan bewust zijn. Bovendien is het gebruik van die gegevens vaak in strijd met privacyregels en is er veel onduidelijkheid over wie eigenaar is van de data. Dat stelde de ANWB na onderzoek dat samen met Europese zusterorganisaties (FIA) is uitgevoerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-06T16:53:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.