Internetverkeer AMS-IX groeit met 19 procent

Grens vijf Terabits per seconde doorbroken

Dit artikel delen:

Het grootste internetknooppunt van Nederland, de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), heeft afgelopen zondagavond, 20 november 2016, rond half negen ’s avonds de grens doorbroken van vijf Terabits per seconde (Tbps). Deze nieuwe piek in internetverkeer betekent een groei van 19 procent in vergelijking met eind 2015.

Oorzaak voor deze mijlpaal is volgens het AMX-IX de groei van vierenhalf Tbps aan totale capaciteit aan klantenpoorten bij het internetknooppunt sinds eind 2015. De totale capaciteit van 21,8 Tbps onderstreept hiermee naar eigen zeggen de positie van het internetknooppunt als een van de grootste Internet Exchanges ter wereld.

De Cisco Networking Index geeft meerdere mogelijke oorzaken voor de aanzienlijke groei van het internetverkeer in West-Europa. Zo stelt het rapport dat het videoverkeer door zal blijven groeien. Het aandeel hiervan groeit van 61 procent in 2015 naar 80 procent in 2020, zo menen de onderzoekers. Naar verwachting zal ook de vijf Tbps-grens niet de laatste grens zijn die wordt doorbroken. Voor de periode 2015-2020 voorspellen de analisten dat het aantal apparaten met een ip-aansluiting alleen al in West-Europa met 1,6 miljard zal stijgen naar 3,7 miljard. Daarnaast verwachten ze dat het internetverkeer per huishouden in West-Europa in dezelfde periode een gemiddelde groei meemaakt van 114,7 Gigabytes per maand. In 2015 was dit slechts 48,7 Gigabytes per maand.

Achthonderd aangesloten netwerken

‘Als internetknooppunt zagen we dit jaar al veel tekenen van groei. In mei overschreden we de grens van twintig Tbps aan totale capaciteit, vervolgens werd de grens van achthonderd aangesloten netwerken overschreden en nu dus de piek aan internetverkeer’, aldus Job Witteman, ceo van AMS-IX. ‘Het doorbreken van deze barrières maakt ons trots en positief over de toekomst. Het feit dat in de eerste negen maanden van 2016 maar liefst 90 procent van de nieuw aangesloten partijen uit het buitenland komt, bevestigt daarbij tevens de aantrekkingskracht van ons platform op internationale partijen.’

AMS-IX (Amsterdam Internet Exchange) is begin jaren ’90 opgericht als non-profit, neutraal en onafhankelijk internetknooppunt in Amsterdam. Het platform biedt ip interconnectie- en peering-diensten voor alle typen ip-verkeer, zoals traditionele data, voice over ip, mobiel internetverkeer en video. AMS-IX beheert daarnaast nog twee Internet Exchanges in het buitenland, namelijk in Hong Kong en op Curaçao. Dochteronderneming AMS-IX USA beheert internetknooppunten in de Bay Area, Chicago en New York.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dan moeten de dijken niet breken, want dan stopt het meteen.

Vraag je je toch af. Zou de NSA dit soort snelheden nog bijbenen?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-11-21T09:55:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.