Rijk steekt 2 miljoen in 5G-experiment Groningen

Ook miljoenen beschikbaar voor aanleg snel internet

Dit artikel delen:
5G

Het Rijk en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro) steken twee miljoen euro in het 5G Fieldlab in Groningen. De subsidie moet het project naar een volgende fase brengen, namelijk een concrete en commerciële toepassing. Dat schrijft RTV Noord. Daarnaast is de aanleg van snelle internetverbinding voor veertienduizend adressen gestart. Dat wordt gerealiseerd door de Rodin Broadband.

De 5G-proeftuin draagt de naam 5G Fieldlab en is onderdeel van 5Groningen (zie onderstaand kader). In de testfaciliteit op een plattelandsgebied (het Zernike-terrein) worden toepassingen getest op het gebeid van zorg, energie, verkeer & logistiek, landbouw en leefomgeving. Begin 2017 zijn de eerste vijf pilots gestart.

Via de subsidie moet de proeftuin naar een volgend niveau gebracht worden. Hiervoor wordt onder meer gezocht naar nieuwe locaties in Noord-Groningen, vertelt Peter Rake van de Economic Board Groningen aan RTV Noord. Hij zegt dat er dertig aanvragen zijn ingediend uit allerlei sectoren, zoals de scheepvaart, de landbouw en de industrie. Het initiatief zoekt daarom naar een haven, een akkerbouwgebied en een bedrijventerrein.

Snel internet

Naast de investering in de 5G-proeftuin, maakt de provincie Groningen bekend dat de aanleg van een snelle internetverbinding is gestart. Hierdoor krijgen bijna veertienduizend adressen voor 2019 toegang tot het snelle internet. Het gaat om zogenaamde ‘witte’ adressen, waarbij de huidige internetvoorziening onvoldoende is om een bepaalde internetsnelheid te kunnen bereiken en waar marktpartijen geen plannen hebben om de snelheid binnen drie jaar te verhogen.

De internetverbinding wordt gerealiseerd door Rodin Broadband uit Groningen. Het bedrijf krijgt daar een subsidie van tien miljoen euro voor en een lening van dertig miljoen, van de provincie, Economic Board en de Nationaal Coördinator Groningen. Eerst zijn de negen aardbevingsgemeenten aan de beurt. Na De Marne gaat Rodin in de gemeente Winsum aan de slag.

Het startsein voor deze aanleg van de snelle internetverbinding vond op 14 mei plaats in Zoutkamp.

5Groningen

5Groningen is een initiatief van de Economic Board Groningen (EBG) in samenwerking met negen kennisinstellingen en (inter)nationale topspelers uit de telecomindustrie. De partners zijn Agentschap Telecom, Ericsson, Hanzehogeschool, Huawei, KPN, Surf, Vodafone, Rijksuniversiteit Groningen en TNO.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-16T10:13:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.