'EU-wet verplicht providers tot censuur internet'

Dit artikel delen:

De Europese Commissie (EC) wil dat providers online content, zoals teksten, foto’s of video’s, voor pubilcatie via filters en geautomatiseerde systemen inspecteren op auteursrechten-schendingen. Stichting Digitale Infrastructuur Nederland (DINL) meent dat via deze EU-wet internetgebruikers censuur oplegt. Het roept daarom Europese parlementariërs op om massaal in verzet te komen tegen dit wetsvoorstel.

De EC stuurt naar verwachting in juni een wetsvoorstel naar het Europees Parlement over Europese harmonisatie van het auteursrecht. Een onderdeel hiervan is de verplichting voor elk internetbedrijf dat online publicaties faciliteert, om alle aangeboden bestanden vooraf te inspecteren op auteursrechten.

‘Webhosters, aanbieders van online platforms, bloggingsites en filesharing-platforms moeten alle uploads van hun gebruikers in het vervolg gaan filteren. Ze moeten elk bestand verifiëren met databases van mediabedrijven en uitgevers’, legt DINL-directeur Michiel Steltman uit. ‘Alleen als op die manier toestemming wordt verkregen voor publicatie zal een tekst, foto of video nog online kunnen komen.’

De directeur meent dat dit nieuwe wetsvoorstel zorgt voor een ‘nee, tenzij’-systeem. ‘Niemand kan zomaar zijn favoriete filmpje, blog, document of foto uploaden zonder dat dat eerst wordt gecontroleerd, en zonder dat een uitgever of mediabedrijf daarvoor eerst toestemming geeft. Bij het uploaden van een parodie, imitatie, citaat of jouw karaoke filmpje loop je het risico dat een uitgever de publicatie zal weigeren. Velen spreken dan ook over ‘de censorship machine’. De vrijheid van meningsuiting staat hier op het spel.’

Kleine webhosters

De impact van de wet wordt volgens Steltman sterk onderschat. ‘Vooral de kleinere aanbieders van webhosting en online platforms zullen door het voorstel hard worden geraakt. Zij moeten grote investeringen doen voor de software en systemen om alles wat er bij hen ge-upload wordt te kunnen filteren en inspecteren.’ Hij zegt dat dit extra nadelig uitpak voor Nederland, waar de internetsector voornamelijk uit midden- en kleinbedrijven bestaat. ‘Voor startups, en voor platforms die van donaties leven zoals Wikipedia, kan dat zelfs de doodsteek betekenen.’

Stichting DINL verzet zich samen met andere Europese organisaties, wetenschappers en juristen tegen dit wetsvoorstel. Het roept de Nederlandse overheid, en Nederlandse en Europese parlementariërs op om in verzet te komen tegen de wet. Dit om de neutrale rol van internetbedrijven en de vrijheid en openheid van het internet in stand te houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De EU wil zo snel mogelijk de "Democratie" de nek omdraaien dat is hun agendapunt nr 1
Het zou er vooral om gaan de zogenaamde Memes te kunnen censureren, immers in de DDR hebben ze al een wet waarbij Facebook posts op last van de overheid per direct verwijderd dient te worden zonder onderbouwing of reden van bezwaar op straffe van een megaboete.
Iedereen snapt wel dat heel veel memes (Anti)politiek of EU gerelateerd zijn en daar houden de EU anti-democraten niet van.

Het kan ook ingegeven zijn als lobby. Er wordt veel muziek en beeldmateriaal gebruikt waarop auteursrechten rusten. Het is een slechte zaak en na internet neutraliteit iets om voor te vechten.

Die van de EU kunnen we beter in een gesloten afdeling stoppen.
Nog even en Rusland is meer "vrij" als de EU.

Leg mij uit waarom een kopie (met inbreuk op andermans eigendomsrecht) vereist is voor een meningsuiting in plaats van een referentie, en je zou een punt kunnen hebben als je het over 'inperking van vrijheid van meningsuiting' hebt. Los daarvan schiet de absolute invulling van 'vrijheid van meningsuiting' al jaren het doel voorbij - mogen zeggen wat je vindt is wat anders dan alles maar mogen zeggen en doen. Meestal gaat het om een aandachtstrekkend grapje voor extra likes op facebook/instagram/etc. - hoezo mening.

Het is dus tijd om Brussel te laten weten dat wij hier niet van gediend zijn en bereid zijn om hiertegen massaal te demonstreren.
Gaan klagen op het internet heeft weinig zin.

Ook ik verdenk dat de verstrekkende lobby arm van de content industrie hierachter zit en van de nood haar deugd maakt om dit te combineren van de weerzin van de EU bureaucraten om anti-EU geluiden in de kiem te smoren. Dat is een teken aan de wand dat de huidige EU op haar laatste benen loopt. Als de negatieve sentimenten zo groot worden dat ze repressie uitlokken dan weet je eigenlijk al hoe laat het is.

Zonder EU zijn we meer overgeleverd aan de willekeur van grote bedrijven en individuele machthebbers dan met EU.
Dus doe je best om het democratisch gehalte van de EU te verhogen in plaats van de EU te verketteren.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-22T11:54:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.