Investering in Gitlab is Googles antwoord op Github

Alphabet blijkt mede-investeerder in ‘Utrechts’ DevOps-platform

Dit artikel delen:
Investering dollar groei

Dat Gitlab een mega-investering van 100 miljoen dollar ontvangt, is een nieuwe zet in het wereldwijde schaakspel om softwareontwikkelplatformen. Bij de investering blijkt namelijk ook Google betrokken, die eerder tevergeefs op concurrent Github aasde.

Eerder deze week werd bekend dat Gitlab, dat zijn roots in Utrecht heeft maar nu vanuit San Francisco wordt geleid, een nieuwe investering van 100 miljoen dollar heeft veiliggesteld. 

Nu blijkt dat ook Google Ventures (GV) is betrokken bij de nieuwe investering in Gitlab, meldt nieuwsdienst Bloomberg. Hoewel GV ook al bijdroeg aan een eerdere investering in het ontwikkelplatform, is deelname van het dochterbedrijf van Google’s Alphabet opmerkelijk.

Google vs Microsoft

"Hoewel Google Ventures ook al bijdroeg aan een eerdere investering in het ontwikkelplatform, is deelname opmerkelijk"

Alphabet bleef namelijk met lege handen achter na een overnamestrijd met Microsoft om Github, een ander open source DevOps-platform. Microsoft bood er afgelopen juni 7,5 miljard dollar voor en ging er met de buit vandoor. Nadien sloot Alphabet zich aan bij de bezorgdheid in de opensourcegemeenschap. Die vreest dat de overname door Microsoft gevolgen heeft voor het open karakter van de broncode van Github.

Gitlab en Github zijn voorbeelden van open source DevOps-platformen, waarop programmeurs gezamenlijk code kunnen schrijven, controleren en uitrollen. Dergelijke platform zijn tegenwoordig erg populair bij grote en kleine ondernemingen die nieuwe digitale producten snel in de markt willen zetten.

Overnameprooi

DevOps-platformen zijn om die reden als overnameprooi interessant voor de traditionele techbedrijven. De afgelopen tijd wisselden dan ook verschillende platformen van eigenaar. Zo kwam Github dus in handen van Microsoft. Salesforce lijfde MuleSoft in voor 6,5 miljard dollar en Atlassian koopt OpsGenie voor 295 miljoen dollar.

Het is echter niet waarschijnlijk dat Google’s Alphabet Gitlab uiteindelijk overneemt. Co-founder en ceo Sytse Sijbrandij heeft zijn zinnen gezet op een beursgang in november 2020. Door een aanzienlijke deelname kan Alphabet er wel voor zorgen dat Gitlab marktaandeel blijft afsnoepen van Github van aartsrivaal Microsoft.

Unicorn

Het is de vierde keer dat Gitlab geld ophaalt. In de eerste drie rondes ging het om in totaal 45,5 miljoen dollar. Samen met de nieuwste investering betekent dit dat de waarde van het bedrijf wordt geschat op iets meer dan 1 miljard dollar. Hiermee is het een zogeheten unicorn techbedrijf geworden.

Computable sprak vorig jaar met ceo Sijbrandij over Gitlab, hoe het bedrijf neerstreek in San Francisco en hoe alle medewerkers vanuit huis werken.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-09-21T11:29:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.