Microsoft acht problemen IPTV overtrokken

Dit artikel delen:

Microsoft zegt dat twijfel over IPTV en uitrolproblemen daarmee slechts FUD-berichten (Fear, Uncertainty and Doubt) zijn van concurrenten. Het reageert hiermee op vertraging in Swisscom's IPTV-plannen.

SwissCom heeft zijn uitrol van IPTV diensten eind mei uitgesteld wegens problemen met Microsoft TV’s platform. Andere Europese telefoonbedrijven zoals Belgacom en Fastweb in Italië leveren inmiddels IPTV diensten met alternatieve technologieën.

In Amerika heeft SBC de meest ambitieuze plannen voor triple play – spraak, data en televisie over dezelfde telefoonlijn. SBC gebruikt Microsoft’s IPTV software, net als BellSouth en Verizon. Ook SBC staat volgens vakblad Light Reading op het punt uitstel van zijn IPTV diensten aan te kondigen.

SBC is bezig met de aanleg van een nieuw glasvezelnet voor tweederde van zijn klanten ofwel 18 miljoen huishoudens voor het eind van 2007. Oorspronkelijk zou het telefoonbedrijf halverwege dit jaar IPTV gaan leveren. Dat wordt nu waarschijnlijk begin 2006 of later.

Een belangrijk knelpunt in Microsoft TV’s oplossing zou schaalbaarheid zijn. SBC zou voor elke tien huishoudens een server nodig hebben. Microsoft TV’s woordvoerder spreekt dat tegen. ‘Ik heb geen idee waar dat getal vandaan komt,’ zegt Ed Graczyk. Microsoft gebruikt verschillende servers voor verschillende functies in het systeem onafhankelijk van het aantal aangesloten huishoudens.

‘Onze concurrenten bieden verschillende onderdelen van een platform die klanten zelf aan elkaar moeten plakken,’ zegt Graczyk. ‘Wij hebben het enige complete end-to-end platform. Wat zou beter schalen?’

Graczyk relativeert de vertragingen bij Swisscom en SBC. Geen van de draaiende IPTV projecten heeft veel meer dan honderdduizend gebruikers. Microsoft TV mikt op miljoenen aansluitingen. Berichten over de problemen verschenen in de pers de week voor het grote Supercomm congres in Chicago. ‘Dat is typisch,’ zegt Graczyk. ‘Concurrenten brengen dan een hoop FUD (fear, uncertainty, doubt) naar buiten om nieuws te genereren.’

Microsoft en partner Alcatel hebben voldoende geld en capaciteiten om het systeem ooit werkend te krijgen. Met Microsoft’s lange voorgeschiedenis van mislukte TV-initiatieven is de vraag hoeveel geduld SBC, Verizon en Bell South zullen hebben. ‘Wij hebben meer ervaring met televisie dan onze IPTV concurrenten,’ zegt Graczyk. ‘Veel van onze concurrenten van vijf jaar geleden bestaan niet eens meer.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-06-14T11:51:00.000Z Redactie Computable/Emerce
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.