Mona Keijzer wil minimaal drie 5G-leveranciers

Staatssecretaris stelt eisen aan frequentieveilingen voor 5G

Dit artikel delen:
Veiling

Mona Keijzer, staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat, wil eisen stellen aan het marktaandeel van telcoleveranciers bij de komende 5G-veilingen. Zo mag één partij maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties beschikken. Dit komt er op neer dat er in Nederland minimaal drie telecombedrijven zijn die 5G gaan aanbieden. Daarnaast worden eisen gesteld op het gebied van snelheid en de geografische dekking. Dat blijkt uit de Nota Mobiele Communicatie van de staatssecretaris.

Eind 2019/begin 2020 en eind 2021/begin 2022 vinden de frequentieveilingen voor landelijke mobiele communicatie plaats. De eerste betreft de veiling van de 700, 1400 en 2100 Megahertz (MHz)-frequentiebanden; vervolgens wordt de 3,5 Gigahertz (GHz)-band geveild.

Keijzer pleit in haar nota voor maatregelen om concurrentie op de telecommarkt te garanderen. Zo wil zij dat deelnemende telecombedrijven over maximaal veertig procent van het totaal aan beschikbare frequenties kunnen beschikken. Daarbij worden ook de huidige vergunningen van de aanbieders dus meegeteld. Op deze manier komen er minimaal drie aanbieders van deze snellere mobiele communicatie, zoals 5G, en garandeert het ministerie van EZK dat er voldoende concurrentie op de telecommarkt blijft.

Daarnaast wil de staatssecretaris eisen stellen op het vlak van de snelheden. Ze pleit voor een minimuminternetsnelheid van gemiddeld meer dan 100 Mbps. De maximumsnelheid dichter bij een netwerk-antenne ligt dan zelfs nog eens twintig keer zo hoog (boven de 2 Gigabit per seconde). Bij slecht bereikbare gebieden, op de uiterste randen van een mobiel netwerk, geldt een absolute minimumeis van 8 Megabit per seconde in 2022 en 10 Mbps in 2026.

Tot slot adviseert Keijzer om een dekkingsverplichting op te nemen tijdens de frequentieveilingen. Ze wil dat op 98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente een mobiele dekking is gerealiseerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens Niels Waarlo in De Volkskrant van 11 juni 2019 over de nota van Keijzer:
"De minimale snelheid mag 8 megabytes per seconde zijn",
"...moet de gemiddelde snelheid ongeveer 140 megabytes per seconde worden" en "kondigt Keijzer nu aan dat de 3,5 megahertz-band in zijn geheel eerder beschikbaar komt dan gepland".
Toch fijn dat Computable er nog is voor de échte informatie...!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-06-12T10:19:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.