'Tientallen Xs4all'ers willen naar Freedom Internet'

Dit artikel delen:

Campagne-materiaal van actiecomité Xs4all moet Blijven.

Tientallen Xs4all-medewerkers overwegen een overstap naar Freedom Internet te maken. In de afgelopen maand zijn tientallen sollicitatiegesprekken gevoerd met medewerkers van Xs4all die aan de slag willen bij de internetaanbieder in oprichting. Negen van die voormalige XS4all-medewerkers zijn inmiddels in dienst genomen. ‘Een tiende medewerker volgt binnenkort’, vertelt woordvoerster Kirsten Verdel van Freedom Internet aan Computable.

Verdel deelt dat het aantal vacatures bij Freedom Internet op dit moment nog beperkt is. Er wordt gestart met een groep mensen die het bedrijf moet opbouwen. Vanaf maart 2020 verwacht het bedrijf de eerste internetaansluitingen te leveren aan klanten. Mogelijk wordt het personeelsbestand dan weer uitgebreid, vertelt Verdel. Bij Xs4all werken zo’n driehonderd mensen waarvan dus een deel serieuze stappen zet om te gaan werken voor de internetaanbieder in oprichting.

‘Freedom Internet werkt momenteel aan het inrichten van de organisatie’, vertelt Verdel. Er wordt een professionele helpdesk opgetuigd en er is een nieuwe website in de maak waarop internetdiensten kunnen worden besteld. De eerste aansluitingen voor internet, tv en bellen moeten in maart gerealiseerd zijn.

In een persbericht, dat 30 december is verstuurd door het actiecomité Xs4all moet blijven, schrijft Freedom Internet dat er ook op technisch en administratief vlak stappen worden gezet. Er zijn partnerships gesloten zoals met BIT en VoipGrid. Zij bieden serverruimte en voice-over-IP diensten. Er zijn contracten geregeld voor de levering van modems (met AVM, voor Fritzboxen) en de internetaanbieder is in gesprek met een tv-aanbieder. Ook worden orderstraten ingericht en een administratie van het kantoor en klanten opgezet. De woordvoerster wil niet kwijt hoeveel klanten er zijn overgestapt van Xs4all naar Freedom Internet. ‘Daarmee laten we KPN te veel in onze kaarten kijken.’

Definitief doorzetten

Het Actiecomité Xs4all moet blijven, een groep sympathisanten van het Xs4all-gedachtegoed voor een vrij en open internet, maakte 30 december bekend dat het de oprichting van Freedom Internet definitief doorzet. Die aankondiging volgde nadat de Amsterdamse Ondernemingskamer eerder besloot dat KPN, Xs4all mag integreren in het moederbedrijf (KPN).

Met die uitspraak is volgens het comité de laatste kans verkeken om Xs4all voort te kunnen zetten op een manier zoals zij dat graag zouden zien.

Het actiecomité schrijft in een persbericht dat klanten, (oud-)medewerkers en sympathisanten van Xs4all de rechtsgang zagen als laatste serieuze 'escape' uit de situatie waarin Xs4all zou opgaan in KPN en daarmee haar eigen positie als onafhankelijke internetpionier zou verliezen.

Het comité: ‘KPN heeft aangegeven wel nog weer met Xs4all'ers in gesprek te willen, maar we verwachten daar geen serieuze beleidswijziging van. Hooguit dat KPN gezien alle commotie bijvoorbeeld de merknaam Xs4all wil laten bestaan, misschien zelfs met eigen helpdesk en woordvoering, maar uit een gesprek dat we als actiecomité vorige maand met KPN hadden, bleek dat ze hoe dan ook op technisch gebied door willen gaan met integratie.’

Technische infrastructuur

"Integratie van Xs4all in KPN is verdere uitholling, die kaasschaafmethode wordt al jaren toegepast"

Volgens de groep kan Xs4all zonder eigen technische infrastructuur en software niet de kwaliteit leveren zoals klanten die gewend zijn. ‘Daar prikken klanten en medewerkers snel doorheen. Het zou gewoon een verdere uitholling van Xs4all betekenen: de kaasschaafmethode die al jaren wordt toegepast. Steeds een beetje minder. Nogmaals: of een dergelijk scenario überhaupt wordt voorgesteld weten we niet, maar het zou puur 'window dressing' zijn; een maatregel om iets mooier voor te stellen dan het daadwerkelijk is. Xs4all puur als marketing gadget.’

KPN blijft overigens volhouden dat het zich aan het vertrouwen en de beloftes richting klanten houdt. Eerder zei KPN-ceo Joost Farwerck, net als zijn voorganger Maximo Ibarra dat er ‘voorlopig’ niets voor Xs4all-klanten zal veranderen.

Verdel: ‘Plan A van het actiecomité was om de integratie tegen te gaan, maar nu wordt dus plan-B, de oprichting van Freedom Internet definitief doorgezet.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Inderdaad voorlopig, dat zegt toch meer over een kortdurende periode zonder enige garanties. Ik wacht mooi op maart en eventueel bericht dat ik kan overstappen op Freedom.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-12-31T11:58:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.