Doodsstrijd van Internet Explorer bijna voorbij

Dit artikel delen:
Internet Explorer

Vanaf 30 november dit jaar zal Microsoft Teams niet langer meer werken op Internet Explorer 11. En over een jaar, op 17 augustus 2021, zal het ook niet meer mogelijk zijn om Microsoft 365 met Explorer te gebruiken. Daarmee lijkt het tijdperk van Internet Explorer 11 definitief voorbij.

Een en ander werd bekendgemaakt door Microsoft in een blogbericht. Als vervanger voor Internet Explorer stelt Microsoft uiteraard Edge voor, zijn nieuwe browser, die sinds kort op Chromium draait, de webengine die door Google is ontwikkeld. De eerste versie van Edge, die geen Chromium gebruikt, houdt er ook bijna mee op: die wordt niet meer ondersteund vanaf 9 maart 2021.

Dat de doodsklokken voor Internet Explorer luiden, komt niet helemaal onverwacht. Microsoft trok al de stekker uit Internet Explorer 8, 9 en 10 in 2016. Een jaar eerder al, in 2015, werd Edge op de markt gebracht. Bedrijven die dat absoluut willen en bijvoorbeeld legacy apps gebruiken voor Internet Explorer 11 kunnen de browser nog altijd gebruiken, zegt Microsoft. Ook Edge blijft een speciale ‘IE11-mode’ ondersteunen. Maar voor het grote publiek zal er niet veel reden meer zijn om het stukje software nog te installeren.

Na het uitdoven van IE11, heeft Google met Chromium een absolute hegemonie op de browsermarkt. Niet alleen Edge gebruikt Chromium als onderliggende basis, ook Google Chrome zelf, Brave, Vivaldi, Opera en Avast Secure Browser bouwen er op verder. Critici wijzen erop dat Google zo wel een hele dikke vinger in de pap heeft als het gaat over welke features er ontwikkeld worden, welke webstandaarden kunnen doorbreken en hoe browsers zich op internet gedragen.

Desondanks wil Edge zich toch van Chrome blijven onderscheiden, onder meer met ‘tracking’-bescherming die standaard aan staat. Op die manier blokkeert de browser advertenties en wordt het quasi onmogelijk om surfgedrag op te volgen via cookies.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-19T15:25:00.000Z Frederic Petitjean