Prysmian maakt kabelaanleg groener

Dit artikel delen:

Kabelaanbieder Prysmian vergroent het glasvezelnetwerk door de ontwikkeling van zowel nieuwe glasvezelkabels (Sirocco HD) als buizen (Easenet) met een kleinere diameter dan conventionele bekabeling. Hiermee reduceert Prysmian het totale volume aan gebruikte plastics. Met dit nieuwe concept gaat het bedrijf de boer op binnen de telecomwereld. Bij KPN loopt een proef met 11.000 aansluitingen.

KPN is het eerste telecombedrijf in Europa dat het nieuwe Prysmian kabelconcept voor het aansluiten van klanten toepast. De test wordt uitgevoerd in twee bestaande woonwijken. Dit zijn de Friese wijk Buitenpost in Achtkarspelen en Nijmegen-Dukenburg met respectievelijk twee- en negenduizend aansluitingen. Daarbij worden 4,5-mm glasvezelkabels en 10-mm buizen toegepast in tegenstelling tot de conventionele bekabeling van respectievelijk 6 mm en 14 mm.

Erik van den Oever, commercieel directeur voor Prysmian binnen de Benelux, geeft aan dat met de nieuwe kabels en buizen telecombedrijven en datacenters hun infrastructurele netwerken duurzamer kunnen maken. Omdat Prysmian als system integrator complete netwerken levert, ontwikkelde zij naast de nieuwe Sirocco HD-glasvezelkabels ook, samen met toeleveranciers, dunnere buizen. Beide soorten producten worden in Europa geproduceerd en zijn standaard leverbaar.

Test

Het kabelconcept is na de interne ontwikkelfase onder leiding van VolkerWessels Telecom in een greenfield-omgeving getest. Dat gebeurde in een samenwerking tussen KPN, de aanneembedrijven Van Gelder Telecom en Allinq én Prysmian. De tests toonden aan dat de nieuwe producten de realisatie van glasvezelnetwerken in vrijwel alle processtappen efficiënter maken. ‘Zo zijn onze kabels en buizen in de ontwerpfase volledig toepasbaar binnen bestaande programma’s van eisen, zonder wijzigingen of extra ontwerpkosten’, benadrukt Van den Oever. ‘Vervolgens passen er door de kleinere diameters veel grotere lengtes op een haspel en kunnen transport, opslag en verpakking sterk worden geoptimaliseerd.’

Daarnaast wordt het mogelijk met dezelfde capaciteit (mankracht, materieel) meer buizen en glasvezelkabels te leggen terwijl er minder afval is. Mede daardoor heeft de omgeving minder overlast. Er zijn bijvoorbeeld minder wegopbrekingen nodig doordat de kleinere volumes beter passen in de bestaande kokers. Ook is er minder graafwerk nodig op concentratiepunten in het netwerk, waardoor er minder zand overblijft voor afvoer en verdere verwerking.

Duurzame oplossing

Prysmian heeft voor de productie van de nieuwe kabels en buizen ongeveer de helft minder grondstoffen (plastic of PE) nodig dan voor conventionele bekabeling. Naast deze directe besparing is er ook een indirect milieuvoordeel doordat Prysmian de buizen voor meer dan negentig procent uit hoogwaardig gerecycled PE fabriceert. Deze besparingen beperken meteen de CO2-uitstoot en uiteindelijk de afvalstroom, aldus de onderneming.

Daarnaast verwacht Prysmian met de besparingen in logistiek, opslag en verpakkingsmaterialen een extra vermindering van CO2-uitstoot te bereiken, hetgeen in de test voor KPN zal worden geëvalueerd.

Prysmian Group

Prysmian Group is specialist in kabeloplossingen. De onderneming bedient met de merken Prysmian, Draka en General Cable vrijwel alle marktsectoren. In Nederland zijn onder de merknaam Draka kabeloplossingen te vinden in laagspanningsinstallaties, industriële installaties, datacenters, telecominfrastructuur en installaties voor hernieuwbare en duurzame energie en onder de merknaam Prysmian in hoogspannings- en energiedistributienetwerken. De kabelfabrikant heeft in Nederland vier fabrieken, verspreid over het hele land. Het Benelux-hoofdkantoor van Prysmian Group zit in Delft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-09-07T11:40:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.