Google zet internetballonnen terug op de grond

Dit artikel delen:
ballon internetballon

Project Loon, het project van Google-moeder Alphabet om via gigantische ballonnen internettoegang aan te bieden, wordt uit de lucht gehaald. De kosten van het initiatief zijn te hoog.

Het was in juni 2013 dat Google zijn Project Loon voorstelde: met enorme ballonnen zou het bedrijf internettoegang gaan aanbieden in landen waar het lastig is om te voorzien in vaste verbindingen of 4G-connecties. Het idee was dat alle ballonnen samen een soort mesh-netwerk zouden vormen en zo snel internet zouden kunnen doorgeven. De ballonnen zouden daarmee meer dan een jaar in de lucht blijven, in de stratosfeer. 

Loon voerde experimenten uit met de ballonnen en even begon het bedrijf in Kenia zelfs de commerciële uitrol van het project, maar daar blijft het bij. Na negen jaar wordt stekker uit het project getrokken omdat de kosten te hoog zijn om er winst aan over te houden. De meeste werknemers die bij Loon betrokken waren, zullen onderdak vinden bij andere projecten binnen Alphabet. Ook sommige technologieën die via Loon werden ontwikkeld, zoals een optische dataverbinding die snelheden van 20 Gbps aankan en die gebruikt werd om data tussen de ballons te delen, zullen ingezet worden in andere projecten. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zeer verrassend (niet).

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-01-22T10:50:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.