ABN Amro hekelt blinde 5G-veiling

Dit artikel delen:

ABN Amro is niet te spreken over plannen van de overheid om de 3,5 GHz 5G-frequentie volgend jaar gedeeltelijk ‘blind’ te veilen met als doel de hogere opbrengsten naar de schatkist te laten vloeien. Hoge kosten voor de frequenties betekenen volgens de bank minder ruimte voor het doen van noodzakelijke investeringen in het netwerk.

Een en ander leidt dan weer tot belemmering van de groei van de Nederlandse economie en de transitie van 4 naar 5G. Dit schrijft Kamalika Patra, sectoranalist technologie, media en telecommunicatie bij de bank.

Torenhoge vergunningskosten

"Oplopende vergunningskosten hebben uiteindelijk hogere economische en maatschappelijke kosten tot gevolg "

Eigenaren van mobiele netwerken maken zich volgens Patra zorgen dat het nieuwe veilingmodel resulteert in torenhoge vergunningskosten die ten koste gaan van investeringen in het netwerk. Bij een veiling van lagere 5G-frequenties vorig jaar waren de biedingen voor alle deelnemers inzichtelijk en haalden de drie hoogste bieders uiteindelijk ieder dezelfde hoeveelheid bandbreedte binnen tegen dezelfde prijs. Bij de komende blinde veiling worden drie bandbreedtes verdeeld zonder dat de kandidaten inzicht in elkaars biedingen hebben. Dat zou naar theorie hogere opbrengsten opleveren omdat bieders aangespoord worden meteen hun beste bod te doen. Zo pleitten netwerkeigenaren recent bij de Tweede Kamer voor een investeringsvriendelijk veilingmodel. Ze betogen dat oplopende vergunningskosten uiteindelijk hogere economische en maatschappelijke kosten tot gevolg hebben.

Aanvullende investeringen in netwerkinfrastructuur zijn cruciaal om de volledige potentie van 5G te benutten, zo stelt de econome. De snelheid- en datacapaciteitstoename bij opwaardering naar het 5G-netwerk worden niet alleen bewerkstelligd door hogere frequenties en hardware-aanpassingen, zoals bij vorige generatieopwaarderingen, maar ook door het vervangen van oude door nieuwe ‘slimme’ antennes. ‘Deze ‘multiple-input/multiple-output’-antennes kunnen apparaten actief volgen en een geïsoleerd signaal richten op toestellen die op dat moment data verwerken. Dit vermindert het energieverbruik en stroomlijnt de datatransmissie voor supersnel mobiel internet met veelzijdige en slimme toepassingen in de industrie’, aldus Patra.

Eindgebruikers betalen de rekening

Daarnaast concludeert ze dat eindgebruikers hogere prijzen tegemoet kan zien als de blinde veiling doorgang vindt. Hierdoor komen industrie en handel op achterstand wat betreft de inzet van machine-to-machine-communicatie en storingstools die de productieprocessen van de toekomst moeten verbeteren. Een en ander raakt ook de Nederlandse concurrentiepositie, omdat andere landen al actief met 5G bezig zijn. Of zoals Patra het stelt: ‘Een gebrekkig 5G-netwerk drukt eenvoudig de economische groei.'

Tot slot wijst Patra op de maatschappelijke gevolgen, zoals minder iot-toepassingen als autonome voertuigen, slimme gebouwen en voorspellende onderhoud. ‘Het is onverstandig om bij de veilingen van deze netwerken niet primair voor hogere schatkistopbrengsten op de korte termijn te kiezen. Laat dit niet een geval van ‘penny wise, pound foolish’ zijn.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Zijn de kabelfrequenties geveild?
Of de koperlijnen van de KPN, door de belastingbetaler betaald toen KPN nog PTT was?
De FM frequenties zijn wel geveild, alleen hoefde de NPO niet te bieden, die kreeg de frequenties gratis.

Dit is pure hebzucht van ons rijk. En die hebzucht gaat ons allemaal geld kosten. Een extra belastingheffing via de telefoonrekening...

Ik snap dat ons rijk geld nodig heeft, en dat ze een deel van dat geld bij KPN en Vodafone vandaan willen halen. Prima! Noem de randvoorwaarden en de prijs, KPN, Vodafone en anderen die voldoen aan de voorwaarden en betalen hebben 5G op de hogere frequentieband. Voldoen of betalen ze niet, dan hebben ze geen 5G op de hogere frequentieband.

Eén van de voorwaarden die ze mogen noemen is de verplichting tot het leveren van onderscheidende 5G diensten en snelheden, die alleen maar op die 5G frequentieband kunnen, want anders betaal je voor 5G terwijl je hetzelfde had gekund met 4G. Een andere voorwaarde die ze mogen noemen is dat ze hun 5G investeringen niet in rekening mogen brengen bij 4G abonnees. Thuis wifi en onderweg 4G volstaat momenteel voor 99% van de mensheid, ik wil pas voor 5G gaan betalen als ik er iets aan heb, en dat is nu absoluut nog niet het geval.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-02-18T10:25:00.000Z Christel Dieleman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.