ACM pakt rol bij bescherming bedrijven op platforms

Wetsvoorstel haalt handhaving P2B-verordering weg bij civiele rechter

Dit artikel delen:
Webshop

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat toezien dat ondernemers bescherming genieten bij het zakendoen met digitale platforms, zoals vergelijkingssites en online marktplaatsen. Deze bescherming is sinds 2020 verankerd in een EU-verordening die tot dusver wordt gehandhaafd door de civiele rechter.

De verordening Platform-to-Business (P2B) moet bijdragen aan een eerlijkere verhouding tussen de internetplatforms en de bedrijven die ermee zakendoen. Het gaat om platforms zoals Booking, TheFork, Bol.com, Marktplaats, Ebay, Facebook, Google en Amazon. In de P2B-verordening staan onder meer regels over geschillenbeslechting, transparantie over de algemene voorwaarden en de volgorde van zoekresultaten.

Laagdrempelig

Voor handhaving van deze regels konden ondernemers die zich gedupeerd voelen door zo'n platform, zich tot nu toe wenden tot het platform zelf of tot een rechtbank. Volgens de ACM is het echter beter als gedupeerden laagdrempelig een melding kunnen maken bij de ACM. Vaak zijn de bedrijven namelijk afhankelijk van het platform en durven ze daar niet snel aan de bel te trekken.

Om het mogelijk te maken dat de ACM de P2B-verordening mag handhaven, moet dit worden vastgelegd in een Nederlandse wet. Staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) komt binnenkort dan ook met een wetsvoorstel. Gisteren startte hiertoe een internetconsultatie.

De P2B-verordening geldt voor alle platforms waarop ondernemers gevestigd in de EU, hun producten of diensten aanbieden. De ACM benadrukt dat het dus ook gaat om platforms van buiten de EU.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-28T15:49:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.