Internet Hall of Fame eert RIPE-oprichter Blokzijl

Dit artikel delen:
Certificaat

Internetpionier Rob Blokzijl is postuum opgenomen in de Internet Hall of Fame. De in 2015 overleden Nederlander wordt geroemd voor de oprichting van RIPE in 1989, een overlegorgaan ter bevordering van de technische en administratieve ontwikkeling van internet in Europa. Ook Dan Kaminsky prijkt op de nieuwe lijst van de Internet Hall of Fame.

Blokzijl (1943-2015) wordt gezien als een van de sleutelfiguren van het Europese internet. Naast RIPE (Réseaux IP Européens) was hij actief in veel organisaties, waaronder het regionaal IP-registratiebedrijf RIPE NCC, internetknooppunt AMS-IX, het Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica), Cern en de Navo. Blokzijl studeerde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde op het gebied van experimentele fysica.

De Internet Hall of Fame wordt jaarlijks samengesteld door de Internet Society. De lijst fungeert als virtueel museum van de geschiedenis van internet en als eerbetoon aan de mensen die wereldwijde netwerk mogelijk maakten. In 2012 verscheen de eerste lijst met namen. Inmiddels staan er 133 mensen op de lijst, onder wie Vint Cerf, Tim Berners-Lee en Linus Torvalds.

Nederlanders

Dit jaar werden 21 namen toegevoegd. Wellicht de bekendste daarvan is Dan Kaminsky, die de geschiedenis ingaat als de man die in 2005 internet redde. Hij overleed afgelopen voorjaar.

Blokhuis is niet de eerste Nederlander die aan de Internet Hall of Fame is toegevoegd. Eerder gebeurde dit met Kees Neggers (voormalig directeur Surfnet), Teus Hagen (oud-voorzitter NLnet), Erik Huizer (technisch directeur Surfnet), Jaap Akkermans (onderzoeker bij NLnet Labs) en Klaas Wieringa (oprichter Eduroam).

RIPE

RIPE staat voor Réseaux IP Européens, een forum waaraan partijen die zijn geïnteresseerd in wide area ip networks, kunnen deelnemen. Het werd in november 1989 opgericht door onder meer Blokzijl, die de organisatie een kwart eeuw leidde als voorzitter. RIPE heeft zich hard gemaakt voor een goede ip-registratie in Europa. Dit resulteerde in 1992 in de eerste Regional Internet Registry (RIR). Blokzijl was van oktober 1999 tot december 2002 lid van de Icann Board.

Rob Blokzijl (1943-2015)

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-12-17T12:12:00.000Z Diederik Toet


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.