Regels netneutraliteit gaan bij 'nieuwsban' niet op

Dit artikel delen:
Nepnieuws

Nederlandse telecomaanbieders mogen de ‘nieuwssites’ van Russia Today en Sputnik, bolwerken van desinformatie en nepnieuws, blokkeren. Volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vormen de regels voor netneutraliteit, officieel Open Internet Verordening genaamd, geen belemmering.

Daarmee geeft de toezichthouder groen licht aan de ‘internet access service providers’ om de Europese sancties tegen Russische bedrijven door te voeren. Zolang deze sancties van kracht zijn, gaan de propagandamachine van het Kremlin op slot.

Volgens de Open Internet Verordening mogen internetaanbieders in het algemeen geen inhoud blokkeren, enkele uitzonderingen daargelaten. Het nemen van maatregelen om daarmee te voldoen aan een Europese wet behoort tot die uitzonderingsgronden.

Sputnik en Russia Today zijn al jaren platformen voor Kremlin-trollen met een wereldwijd bereik. Ze leggen zich in verschillende talen toe op anti-Westerse propaganda. De opkomst van dergelijke trollen maakt deel uit van de Russische informatieoorlog. Internet is daarbij een medium dat het Kremlin ongekende mogelijkheden biedt om een massapubliek te bereiken. Doel is om democratische landen te ontregelen en standpunten die tegen de Russische visie ingaan aan te vallen. Door evidente leugens te verspreiden proberen deze Russische media verwarring te zaaien en de waarheid te begraven onder een stortvloed van leugens en complottheorieën.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-09T11:57:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.