Ierland beboet Facebook voor derde keer

Dit artikel delen:

Meta is in Ierland met 276 miljoen dollar beboet vanwege een datalek waarbij de telefoonnummers en andere persoonlijke gegevens van meer dan vijfhonderd miljoen Facebook-gebruikers op straat kwamen te liggen. De straf van de Data Protection Commission brengt het totale boetebedrag dat de moeder van Facebook sinds vorig jaar aan Ierland is verschuldigd op ruim negenhonderd miljoen.

Afgelopen september had de Ierse toezichthouder al een boete van vierhonderd miljoen dollar uitgedeeld voor de verkeerde manier waarop Instagram de data van minderjarige gebruikers behandelde. En vorig jaar oktober kreeg Meta al een ‘bon’ van 235 miljoen voor wetsovertredingen in verband met WhatsApp.

Jarenlang ging het verhaal dat Meta destijds bewust voor vestiging in Ierland heeft gekozen omdat de privacywetten daar vrij mild waren. Ook Google, Twitter en TikTok zetten hun Europese hoofdkantoor in Dublin op.

Na de komst van de EU-privacywetgeving GDPR/AVG in 2018 veranderde het klimaat. Ierland moest zich voortaan houden aan de EU-regels. Aanvankelijk verweten privacy-groepen Ierland nog de nieuwe regels onvoldoende toe te passen. Inmiddels is van deze kritiek nauwelijks meer sprake. De Ierse toezichthouder treedt kordaat op tegen techbedrijven die het met de regels niet zo nauw nemen. Ook TikTok ligt in Dublin onder een vergrootglas.

Meta zegt het slachtoffer te zijn geworden van data-scrapers. Criminelen zouden een tool van Facebook, Contact Importer, hebben misbruikt waarmee grote aantallen telefoonnummers zijn te uploaden die vervolgens werden gematcht met Facebook-gebruikers. Volgens Meta is in 2019 een eind gemaakt aan dit soort misbruik. Meta kan nog niet aangeven of tegen de nieuwe boete beroep wordt aangetekend.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-11-29T11:40:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.