Internethype lijkt terug met beursgang Baidu

Dit artikel delen:

Vijf jaar na het klappen van de Internetzeepbel, ontstaat er een nieuwe run op Internetaandelen. De aandelen van de Chinese zoekmachine Baidu stegen vrijdag, de dag van de beursgang op de Nasdaq, met ruim 350 procent.

De koers van Baidu was aanvankelijk op 27 dollar gezet, maar opende op 66 dollar. Aan het einde van de dag sloot het aandeel op 122,54 dollar. De waarde van Baidu is nu op papier bijna vierduizend keer de winst van vorig jaar.

Concurrenten Google en Yahoo zijn respectievelijk 75 en 70 keer hun jaarwinst waard. Google ging vorig jaar naar de beurs met een aandeel van 85 dollar. Aan het einde van de dag was de koers met 18 procent gestegen. Vrijdag stond de koers van Google op 293 dollar.

De belangrijkste inkomstenbron voor zoekmachines is de advertentieverkoop. In China is Baidu goed voor 37 procent van deze markt. Google en Yahoo volgen met respectievelijk 23 en 21 procent.

Baidu’s beursgang doet denken aan die van Netscape tien jaar geleden. Het internetbedrijf zag zijn aandeel op de dag van de introductie met 106 procent stijgen. Na de eerste handelsdag was Netscape 2,3 miljard dollar waard, terwijl het in het kwartaal daarvoor een omzet van 12 miljoen dollar had weten te boeken. Vijf jaar later was de koers op de Nasdaq-beurs 75 procent minder waard.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-09T12:41:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.