Ariane lanceert Thaise Internet-satelliet

Dit artikel delen:

De Thaise telecommunicatiesatelliet IPSTAR draait sinds vanochtend in een geostationaire baan rond de aarde. De satelliet gaat breedband Internet en multimedia-diensten verzorgen in Thailand, achttien andere landen in Zuid-Oost-Azië, en in Australië en Nieuw-Zeeland.

De satelliet heeft een bandbreedte van 45 Gigabit per seconde (Gbps) en routeert zijn data door achttien gateways. Hij beschikt over 97 transponders die smalle, precies gerichte bundels naar de aarde stralen. Die transponders bestrijken daarmee een veel kleiner deel van het aardoppervlak dan conventionele satelliet-transponders. Op deze manier komt de grote totale capaciteit voor breedband Internet precies daar beschikbaar waar er vraag naar is.

De IPSTAR (ook bekend als Thaisat4) is met zijn 6,5 ton de zwaarste telecom-satelliet die ooit gelanceerd is. Het geheel kostte 400 miljoen dollar en is gebouwd door Space Systems/Loral in Palo Alto, Californië. Thaisat4 is gelanceerd op de neus van de Europese (van oorsprong Franse) Ariane V-raket, vanaf de basis Kourou in Frans Guyana.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-11T15:54:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.