'Internet valt uiteen als overeenstemming uitblijft'

Dit artikel delen:

Het Internet kan in delen uiteenvallen als er geen overeenstemming wordt bereikt tussen de Verenigde Staten en Europa over het beheer van de DNS-rootservers. Dit zegt it-commissaris Viviane Reding van de Europese Commissie.

Volgens Reding zullen landen als China, Rusland, Brazilië en sommige Arabische staten hun eigen DNS-servers opzetten als het beheer niet beter en meer internationaal geregeld wordt. “We hebben een platform nodig waar wereldleiders hun mening over het Internet kunnen geven. Als zij de impressie hebben dat het Internet gedomineerd wordt door een land en niet door alle landen dan zou het gevolg kunnen zijn dat het Internet uit elkaar valt”, zegt Reding.

Volgens de Verenigde Staten zijn de verschillende landen die vragen om een meer open Internet zelf geen fan van vrijheid van meningsuiting. “Ze zoeken naar een handvat, denken dat DNS de oplossing is. Maar de oplossing moet binnen hun eigen land en de regels daarin gezocht worden”, zegt Michael Gallagher, Internetadviseur van de Amerikaanse president George Bush.

De Europese Unie wil niet dat de VS het internetbeheer in handen houdt, maar dat het beheer wereldwijd geregeld wordt. Maar de VS is niet van plan om het domeinbeheer uit handen te geven. Daarom heeft de EU twee weken geleden voorgesteld om een forum in te richten waar overheden ervaringen kunnen uitwisselen. China, Saudi-Arabië en Iran zijn het eens met het voorstel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Amirika is bijna op ieder terrein niet geneigd om controlerende taken internationaal te regelen. Denk bijvoorbeeld aan het Internationale Strafhof, Kyoto, en vele andere zaken.Bovendien geven ze meer dan eens aan dat zij vooral hun eigen belang nastreven. Het wordt dus de hoogste tijd dat DNS onder internationaal beheer wordt geplaatst. Als Amerika daarin niet wil meewerken moet de rest van de wereld de handen ineen slaan.

Ik zie eigenlijk niet in waarom de DNS (wat wordt verstaan onder Amerikaans beheer, beheerd de overheid die belangen, of onafhankelijke amerikaanse bedrijven) onder internationaal beheer zouden moeten/willen geven.

Zelf hoor ik berichten dat DNS beheer door EU onder beheer van de VN gegeven wil worden. Lees hier niets over. Dat lijkt mij nou net niet echt een orgaan waar zo iets onder beheer gegeven kan worden.

Lijkt mij dat weinig mensen in de gaten hebben dat de landen die genoemd worden om een grotere stem in het geheel te krijgen, niet bepaald de landen zijn met de vooruitstrevenste gedachten over vrijheid van menings uiting. Rusland, China en Saudi-Arabië....

Wanneer DNS in beheer van de VN zou komen, betekent dat wanneer daar door een of ander bestuurder (politicus) beslist wordt, wat wel of niet gezien mag worden, dat zij daar dan eenvoudig de knop aan/uit gaan zetten voor ons. We vrijheid van meningsuiting.

Persoonlijk vind ik internet een geweldig kanaal om zelf nieuws te verspreiden en nieuws te lezen. Nieuws dat je dank zij zo politicus in Nederland met mediabeleid voor radio en tv praktisch niet te horen krijgt. Het nederlandse media beleid is al zo'n voorbeeld hoe 1 persoon grote invloed heeft op ontwikkelingen op media gebied. Niet de marktwerking - waar wij democratisch land zo'n voorstander van zijn - maar politieke achtergrond bepaald wat wij wanneer, wel of niet te zien krijgen.

Als die andere landen zo graag een ander beleid willen, wat houdt hun tegen om een eigen DNS op te zetten. Kan de 'markt' nog meer gaan verdienen, moeten we straks betalen om het .com .eu .chi domein op te mogen. Wij hebben veel aan de amerikanen te danken en ik vind de anti-amerika stemming in Nederland en Europa veelal onterecht. Als de bewoners van dat land ons 60 jaar gelden niet had geholpen, hadden we nu allemaal duits gesproken en was het nog maar de vraag hoeveel vrijheid van mening we dan nog beschikbaar hadden.

Niet zo gek dat de amerikanen - je kunt denken over ze wat je wilt - zo vast houden aan de door hun verworven vrijheden. Daardoor hebben wij nu uiteindelijk allemaal toch maar de beschikking over internet, waarmee we met jan en alleman in welk land ter wereld maar kunnen communiceren. Lang leve de(ze) vrijheid!

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-17T11:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.