Het Kadaster viert doorbraak in digitaal rechtsverkeer

In een feestelijke ambiance presenteerde Het Kadaster gisteren in de Nieuwe Kerk in Den Haag de mogelijkheid om onroerend goed-akten digitaal aan te leveren en in te schrijven in de openbare registers. Minister Dekker van Vrom sprak van een mijlpaal voor Het Kadaster én voor het veranderingsprogramma 'Andere Overheid'.

"Binnen nu en twee jaar willen wij dat negen van de tien notariële aktes bij Het Kadaster digitaal worden ingediend", galmde Dorine Burmanje, voorzitter van de Raad van Bestuur van deze uitvoeringsinstantie, in de Nieuwe Kerk. Minister Dekker van Vrom bleek bereid een handje mee te helpen om dit streven te realiseren: zij meldde gisteren dat het indienen van papieren stukken medio 2006 voor notarissen duurder zal worden dan het elektronisch aanleveren.

 

De minister gaf aan dat binnen het veranderingsprogramma ’Andere Overheid’ elektronische dienstverlening een prominente plek inneemt. Als verantwoordelijke bewindsvrouw voor geo-informatie zei ze er trots op te zijn dat Het Kadaster hier op Europees gebied al een unieke positie bekleedt.

Notarissen sturen de akten van onroerende zaken, zoals huizen, garages en gebouwen, tot nu toe per post. Bij Het Kadaster is het voortaan mogelijk om deze akten digitaal aan te leveren en in te schrijven in de openbare registers. Het Kadaster is de eerste kadasterorganisatie ter wereld die digitale registratie in openbare registers mogelijk maakt. Zowel Burmanje als Dekker spraken van een doorbraak in het digitale rechtsverkeer: notarissen kunnen stukken sneller insturen en zij kunnen voor het passeren van de akten online checken of er op een pand beslag is gelegd.
Als vorm van authenticatie wordt gewerkt met een elektronische handtekening op basis van een public key-infrastructuur (asymmetrische 1024-bits encryptie met een gecertificeerde publieke sleutel, en privé-sleutels die op een smartcard zijn vastgeled). Notarissen kunnen zich met geldige legitimatie inschrijven bij certificatiedienstverlener Diginotar om hun pki-smartcard te mogen ontvangen

Het project Elan (Elektronisch aanleveren van akten notariaat) kent een doorlooptijd van acht jaar. Volgens Het Kadaster is dat vooral te wijten aan de wetgeving die maar niet veranderd werd (met oog op het gebruik van digitale authenticatie die even rechtsgeldig moet zijn als een papieren handtekening).

 

In mei 1998 sloten Het Kadaster en de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) reeds een convenant over het digitaal aanleveren van stukken. Een jaar later zou dit geregeld moeten zijn, maar beide organisaties liepen te ver voor de troepen vooruit. Eerst moest er worden gewacht op een Europese richtlijn en een daarop aangepaste Nederlandse Kadasterwet. Dit is inmiddels geregeld.

De volgende stap is het automatisch accepteren en muteren van stukken, zei Robert Salomons, voorzitter van de KNB. "Daarvoor zal de KNB opnieuw samenwerken met Het Kadaster."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-10-26T15:45:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.