'EU moet tekort aan ICT'ers wegwerken'

Werkgevers roepen EU op in actie te komen tegen het tekort aan geschoolde ict'ers.

Europese werkgevers willen dat de leiders van de Europese Unie snel iets doen tegen het tekort aan goed geschoolde ict'ers. Naast meer trainingsprogramma's zouden volgens werkgeversorganisatie BusinessEurope meer goed opgeleide migranten moeten worden aangetrokken. Dit stelt het samenwerkingsverband van verschillende nationale werkgeversorganisaties in een actieplan dat het presenteerde om de crisis het hoofd te bieden.

Volgens de Europese werkgeversorganisatie waarin ook het Nederlandse VNO NCW participeert, is de paradox van Europa dat gestegen werkloosheid hand in hand gaat met onvervulbare vacatures. Met name de tekorten in de ict-sector zijn volgens BusinessEurope zorgwekkend. Volgens huidige prognoses is in Europa dit jaar gebrek aan zo'n 300.000 hoogopgeleide ict'ers. 

Migratie

Naast het bestrijden van de oplopende werkloosheid, moet de EU daarom tegelijkertijd zorgen voor meer hooggeschoolde werknemers. Met name de vergrijzing zorgt dat het tekort aan ict'ers alleen maar toeneemt. Om de crisis te boven te komen is het volgens de werkgevers nodig om dit aan te pakken, bijvoorbeeld met gespecialiseerde trainingsprogramma's en andere educatiemaatregelen om op de veranderende behoeften op ict-gebied in te spelen. Ook zou de migratie van hoogopgeleiden naar Europa moeten worden versoepeld.

De meeste maatregelen die momenteel worden genomen om meer en beter geschoolde ict'ers op de markt te krijgen, zijn nationaal van aard. Volgens de werkgeversorganisatie is een Europese masteropleiding die wordt ondersteund door alle Europese universiteiten echter veel beter.

De EU-leiders komen 11 februari aanstaande bijeen om manieren te bespreken om weerstand te bieden aan de economische crisis en de Europese economie uit het slop te trekken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Blijkbaar valt het wel mee met het tekort want ik krijg ongeveer drie maal zo veel betaald in de states als in europa. En dat is inclusief belasting en onze dalende wisselkoers ten opzichte van de dollar. Wist u dat in Ukraine het uurloon gelijk is aan het uurloon in Nederland voor bijv. webdevelopers, designers en database administrators in loondienst? Wie wil dan nog ICT-er worden in Europa? Je zou wel gek zijn.

Er is geen tekort, zeker niet alle ontslagrondes afgelopen jaar.

Er zitten veel ICT'ers op dit moment thuis zonder werk, dus het tekort valt heel erg mee. Tarieven staan onderdruk en bedrijven gaan outsourcen naar bijvoorbeeld India, terwijl in Nederland nog genoeg ICT'ers zonder werk zitten. Hoe laag moet je gaan met je tarief om aangenomen te worden? Op het niveau zoals in India?

Welk tekort? Als het de heren even tegen zit worden de ICTers massaal op straat geschopt. Nee dank je, na jaren in de ICT ben ik er nu gelukkig vanaf!

Dit ter meerdere eer en glorie van de CIO. Dan kan die lekker weer een flinke bonus opstrijken omdat er weer een lading goedkoop personeel van verweggistan kwordt ingereden.

Het inzicht van Jan kan ik (uit ervaring) alleen maar onderschrijven.

VNO NCW, waar zijn jullie mee bezig?

Dit bericht komt inderdaad op een merkwaardig moment, als in het afgelopen 1,5 jaar duizenden ICT'ers hun baan zijn kwijt geraakt en de tarieven met 20 tot 50% zijn gezakt (in NL dan, in Belgie, Oostenrijk, Griekenland etc is het misschien heel anders).
Maar misschien moet even duidelijk worden wat bedoeld wordt met 'hoogopgeleide IT'ers'. Zijn dat 300.000 IT'ers met een doctorsgraag in Informatica? Die haal je ook niet zo even uit het buitenland.
En kijkend naar de hoogte van de bonussen dit jaar in de ICT zijn hoogopgeleide ICT'ers nog in de verste verte niet zo schaars als hoogopgeleid financieel personeel.

@Jaap:
Neem jij de berichten die hier staan dan serieus? :-P

Het beste wat je kunt doen is eerst ZELF even "cross-referencen" en je eigen background checks doen op het feiten en waarheidsgehalte van de artikelen, in buitenlandse bronnen.

Eigenlijk zouden ze aan deze website een rating systeem moeten toevoegen, waarbj bezoekers de kwaliteit van de aangeboden berichten zelf een cijfer kunnen geven, net als bijv de films op Youtube beoordeeld kunnen worden.

Happy Weekend (and background research)

Kim de Vries heeft weer eens een persbericht kritiekloos overgenomen. Op een paar zinnige opmerkingen na is het een bla bla verhaal.
Bijvoorbeeld: "Met name de vergrijzing zorgt dat het tekort aan ict'ers alleen maar toeneemt." Voorlopig is er geen tekort aan ICT-ers, maar alleen tekorten bij bepaalde specialismen. Dat is altijd al zo geweest door de snelle ontwikkelingen in de ICT. Verder is de gemiddelde ICT-er relatief jong. 45 jaar is in deze branche al oud, terwijl ze geacht worden om nog tot hun 67ste door te werken.

Ik vind dat men niet meer moet klagen over een tekort aan ict'ers en alle ict'ers die geen baan hebben terug in dienst nemen. Waarom zou je moeten outsourcen als je je eigen ict'er geen kans geeft. Dit help de economie niet en men rekening hiermee houden.
Persoonlijk vind ik dat men jong zonder talent wil als ict'er en meer voorzich self als top man. This is nothing but GREED, GREED, GREED. Als de kantidaten kunnen melden met een leeftijd van 72 jaar, dan is niemand te out. Bedrijven moeten stoppen om te zeggen dat een groep out is want dit is allemaal een smoes om door te gaan met jonge kracht zonder talent.
No body wins. Think about that.
Ik vind dat men doorwerk totdat men er genoeg van heeft.
Met de huidig economie kunnen weinig mensen echt zeggen dat ze stoppen met werken en kunnen gaan genieten.

Affirmative! ;-)

Als ik zie dat sommige ICT professionals nog steeds voor 4K/maand werken, dan is er blijkbaar geen tekort. laatste tijd gelukkig wel een soort kentering: bedrijven hebben al hun techies ge-outsourced. Externen worden nu als eerste geschrapt en wat blijkt: er zijn alleen nog maar Service Level Managers/Project Managers en dat soort volk over... Veel dikke documenten en starre procedures maar geen resultaten (kernwoorden: ITIL, Prince, Blahblah...). Gevolg: insourcing strikes back ;-)
Iemand die fatsoenlijk betaald krijgt en binding heeft met het bedrijf, magisch concept ;-)

Is het niet zo dat het tekort waar hier op gedoeld eigenlijk ziet op het feit dat de goede IT-ers niet beschikbaar zijn voor een vast dienstverband, maar enkel via een IT-werkgever of op basis van een freelanceconstructie?

Er is dan een tekort in die zin dat vacatures niet ingevuld worden met het in loondienst nemen van werknemers, maar het werk wordt wel degelijk uitgevoerd, door ingehuurde krachten.

Per saldo is er in ieder geval geen tekort: niet alleen zijn er genoeg werkloze IT-ers, maar ook hebben de IT-werkgevers meer dan genoeg bankzitters.

het zou imho heel slecht zijn als die markt nu nog verder verstoord wordt met verruiming van de regels voor inzet van niet-EU personeel.

Wat een flauwekul. Ja, als werkgevers er geen geld voor over hebben, dan is er een tekort ja. Het liefst willen bedrijven een 20-jarige ICT-er in dienst hebben, die 'n paar mooie papiertjes heeft en die dan afschepen met 'n mager loontje.

Als werkgevers gewoon aktief zouden werven bij de wat "oudere" ervaren ICT-ers van zo'n 30 a 45 jaar dan is er nog genoeg te vinden.

Ik ben blij dat ik als 39-jarige ICT-er een goede baan heb, maar ik weet wel dat als ik nu ontslagen zou worden ik niet snel ergens aan de bak kom & zeker niet voor het salaris wat ik nu verdien.

Ze hebben over tekort aan hooggeschoolde IT-ers en niet aan mensen die paar certificaten hebben gehaald - die zitten inderdaad nu thuis.

Maria, voor het meeste werk in de ICT heb je geen hooggeschoolde ICT-ers nodig. Als ik een beheercontract voor enkele miljoenen afsluit, dan is ca 20% van het werk voor mensen van HBO niveau. Ook kleine aanpassingen in software worden meestal door MBO-ers gedaan, anders is het niet te betalen.
Voor het werk in de Embedded computertechnologie of de chips productie is een ICT opleiding op WO niveau meestal een vereiste. Maar dat is slechts een heel klein deel van de industrie.

Door de verdringing zitten veel mensen die paar certificaten hebben of nog maar weinig ervaring hebben inderdaad nu thuis.

"Een paar certificaten" .. of WO opgeleid.. Blijkbaar zijn dat de enige smaken? Is niet zo he... weten we allemaal ook wel... Als iemand bijvoorbeeld 10+ jaren uitgebreide ervaring heeft. MCSE, MCITP, CCNA, CCNP, VCP, Citrix,ITIL en PRINCE II is gecerificeerd.. (ja.. dit soort mensen zijn er best te vinden bij de detacheerders)

Is dat ook "gewoon iemand die wat certificaten heeft gehaald" ?

Weet je wat het in Nederland is? Er zitten vooral veel mensen in de ICT die denken dat ze zonder opleidingen en certificeringen meer waard zijn dan iemand met certificeringen... Zo van "Dat is allemaal onzin en geldklopperij die MCSE certificaten" e.d. `

De meesten (en geloof me.. ik loop al heel wat jaartjes rond bij diverse IT bedrijven) zijn te beroerd om de inspanning te leveren om zich goed op te leiden en te certificeren, worden vervolgemns jaloers op mensen die die inspanning wel leveren en gaan dan een beetje zitten afgeven op mensen "met een paar certificaten" ... het liefts om ook nog eens te verklaren dat mensen met certficaten niks kunnen (als jedat vindt ontbreekt je elk gevoel voor logisch denken en heb je in de IT / ICT zelf helemaal niets te zoeken.

Kortom: Hou op met zeuren en ga aan de slag.. zorg dat je ook opgeleid wordt.

Ik kan mijn ogen en oren niet geloven, een tekort, vandaar dat ik al 9 maanden thuis zit zonder Job. Die mafkezen zijn niet van deze tijd, alle werk is naar India gegaan, offshoring dus, als dat hier had gebleven, had ik wat meer vreugde beleeft.
Als ik een omscholings traject aanbied betaald door UWV dan geven ze ook niet thuis.

Het probleem is dat we in Europa totaal niet arbeidsmobiel zijn. Dat komt mede doordat we geen gemeenschappelijke taal hebben. Als Engels in elk land als officiele taal geaccepteerd zou worden door zowel de overheid als IT-werkgevers dan zou het voor Europese IT-specialisten een stuk aantrekkelijker zijn om in een ander Europees land te gaan wonen en werken.

De grap is dat zelfs de Nederlandse overheid een voorkeur heeft voor buitenlandse off en inshore. Op tenminste twee grote projecten bij de belastingdienst bijvoorbeeld (inning en toeslagen) worden hoofdzakelijk buitenlanders ge-insourced en het werk wordt naar het buitenland gestuurd. Van de overheid moeten we het maar hebben.

Dit artikel is geschreven door iemand, die totaal niet weet, waar het over gaat en hoe we op dit moment ervoor staan.
Met de zin onder "Migratie": "Ook zou de migratie van hoogopgeleiden naar Europa moeten worden versoepeld.", heb ik moeite mee. In deze tijd, waar veel (hoogopgeleide) ICT'ers thuis zitten, moeten er arbeidsmigratie vanuit lagelonenlanden zoals bijvoorbeeld India versoepeld worden?
Veel organisaties, zelfs de overheid, denken met in- of offshoring de ICT-kosten te kunnen drukken. In- of offshoring lijkt op papier en op korte termijn de kosten te drukken, maar in de praktijk blijkt de doorlooptijden bij projecten met in- of offshoring, 3x zo lang. Bij inshoring van werknemers uit lagelonenlanden komen allerlei onkostentoeslagen bij, waardoor bij inshoring de kosten uiteindelijk hoger uitkomen dan met Nederlandse werknemers. Plus ook nog bij dat hoewel Engels de voertaal, veel mensen moeilijk te verstaan zijn. Dit maakt het communiceren complexer. Ik denk niet, dat arbeidsmigratie Europa helpt, maar er zijn mensen, die door in- of offshoring beter worden, door hieraan te verdienen. Dat is de reden om dit soort berichten, tekort aan ICT's om arbeidsmigratie te stimuleren, naar buiten te brengen.

Mee eens, regering zou dit soort versoepelingen moeten verbieden omdat er nog veel te veel hoogopgeleide ICT'ers thuis zitten en niet benut worden, goedkoop is duurkoop is perfect van toepassing op mensen uit bv India

Migranten hier heen halen terwijl er mensen werkloos thuis zitten? Men doet echt alles om massa-immigratie te bevorderen. Geen wonder dat de PVV van Geert Wilders zo groot wordt, ondanks de geringe inhoud.

Veel beter is om mensen die het vanwege te lage opleiding moeilijk hebben op de arbeidsmarkt, zoals MBO-ers, helpen om verder te komen. Daarnaast moeten werkgevers gewoon hun eisen naar beneden bijstellen. Wat een nieuwe medewerker niet kan, kan hij of zij namelijk best wel leren. Maar ze eisen HBO+, >3 jaar werkervaring en 100% kennis van een hele reeks zaken. Als daar iets uit ontbreekt gaan ze al piepen. En dat ligt toch echt aan de werkgevers zelf.

Ach er zijn nog wel baantjes in de ICT te vinden hoor..
bezoek bijvoorbeeld: http://www.applicatiebeheerders.com

en bovenal, moeten we wel positief blijven he! ;)

Bizar hoe ver de media en politiek van de realiteit af staan. De kritische schrijvers hebben gelijk - er is GEEN tekort mits reeele eisen gesteld worden. En dat is het probleem, men wil voor een dubbeltje op de 1e rang en het maatschappelijk belang telt niet. De kosten van dit gedrag worden op de maatschappij afgewenteld. Formeel ben ik niet werkloos maar zelfstandig, maar in werkelijkheid zit ik ook al weer een jaar thuis. De vast baan bleek NIETS waard. Van de 25 jaar werkervaring heb ik 5 jaar in WW of zonder opdracht gezeten - ondanks continue bijscholen en afgeronde relevante opleidingen op HBO en WO niveau.

Inderdaad, aan ons worden allerlei eisen gesteld, hoge opleiding en certificering. Als een project goed loopt, dan moet je deze vervolgens overdragen aan mensen uit lagelonenlanden bijvoorbeeld Indiërs, maar aan hun worden geen eisen gesteld. Zij hebben geen certificering zoals bijvoorbeeld Prince2, Tmap etc die aan ons gesteld worden, dat is blijkbaar niet belangrijk.

Misschien moeten gewoon al die bureautjes en HR lui er tussenuit. De situatie is uitermate belachelijk dat de meest wereldvreemde snuiters nu juist de selecties doen voor nieuw en tijdelijk personeel. Heb je ooit een psycholgie student meegemaakt die mensenkennis had ? Nou dan. En dan maar het probleem afschuiven op de IT-er door steeds meer van die holle certificeringen te eisen. Er staat me nog bij van een klein tijdje geleden dat amerikaanse resourcers klaagden dat mensen die net ontslagen waren zo depressief en negatief waren want dan zijn ze zo moeilijk te plaatsen.. Ja, er is een enorm tekort in Europa, en die 300.000 is nog te weinig ook t.o.v. hoe de europese markt zou kunnen zijn als er wat meer moeite wordt gedaan.
Maar dat heeft er weinig mee te maken dat HRers met hun Mickey Mouse niveau aan mensenkennis steevast een groot deel van het aanbod wegfilteren en discrimineren. Zo wilden enkele jaren geleden een paar managers bij Philips me ooit een baan aanbieden vanwege zeer interessante werkervaring, waardevolle ideeen, met zowel een iq en eq boven de 180, en dat kwam niet voorbij een eerste gesprek HR omdat ik m'n universiteits studies niet had afgemaakt.. 5 studies overigens. Waar hebben we het dan over? Dan hebben we het over een hele bedrijfstak met uitermate capabele mensen, waarvan sommige gepamperd en over de bol gestreken moeten worden, sommige arrogant en betweterig, en sommige bedeesd en aarzelig, maar deze mensen worden dan stelselmatig genegeerd omdat er zo nodig een stuiver meer verdient moet worden op de korte termijn. Als ik zo even in het wilde weg reken dan is iemand met 20 jaar ervaring, zeg zo'n 3 keer zo duur als iemand met 3,4 jaar ervaring, maar zeer waarschijnlijk 10 tot 15 keer productiever. Tja, dan mag Oost-Europa wel "een lonkend alternatief" zijn, maar als je niet eens doorhebt dat een plaatselijk, ouder, ervaren iemand 3 tot 5 keer kosteneffectiever is, dan men je toch een pseudo-ondernemer van de eerste orde ?

Hoe vaak moet het nog geroepen worden: er IS helemaal geen tekort aan goed opgeleide ICT-ers. Er is misschien een tekort aan goed opgeleide ICT-ers die gratis willen werken zonder verder nog een prive-leven erop na te kunnen houden. En dat is waar werkgevers echt naar op zoek zijn, en kennelijk vinden als ze Indiers kunnen inhuren.

Op dit moment zoek ik voor een klant een systeembeheerder met SQL, Unix en PERL ervaring. SMS traffic, de grootste activiteit van deze onderneming, heeft deze organisatie als eis al laten vallen. De vraag is dan eenvoudig? Gaan we deze uit bijvoorbeeld de Oekraine halen of gaan we een EX-AS400 omscholen? Deze organisatie heeft het druk en wil morgen met haar klanten aan de slag. SMS traffic bijscholen is al een geste. Dan ook een volledig omscholingsprogramma realiseren? Met de mes op de keel omdat het voor hen ook 2010 is?

Als we niet snel anders gaan denken qua ICT migratie dan vissen we allemaal achter net, omdat organisaties als deze al het werk dan zullen uitbesteden. Dan valt er niets meer bij te scholen. En passant verdwijnen er dan nog heel veel bijbehorende banen. Dat is wat BusinessEurope roept.

En wat betreft de PVV? Hoogopgeleide immigranten zijn een voorbeeld voor ons allen, vooral ook voor allochtonen. Met behoud van eigen cultuur, volledige acceptatie, tolerantie en integratie. Ook hier enkel winst dus.

Rob, sinds wanneer weet jouw klant dat ze een systeembeheerder met SQL, Unix, SMS traffic en PERL ervaring nodig hebben?

Er is wel, maar ook weer niet een tekort aan ICT'ers.
Er zitten genoeg hoog opgeleide ict'ers op de bank omdat ze te duur waren. Waar de EU op wacht zijn goedkope ict'ers die vanalles weten. Dus als je genoeg van dat volk importeert, komt er zo'n groot verschil in vraag en aanbod dat men tot het laagste niveau zal gaan.

En je komt ze tegen. Er is ook haast geen startersfunctie meer te vinden, wel genoeg banen die 3-5 jaar werkervaring vereisen met startersSALARIS.

Een vriend van een kennis zit nu thuis op z'n kont, en hij is 1 van de hogere opgeleide in de ICT sector.

@Rob
En jij denkt dat die arbeidsmigrant wel meteen productief en inzetbaar is en alle kennis heeft die je klant vraagt ?
Dream on.
Sinds we en masse buitenlanders invliegen om hier werk te doen of ons werk offshoren gaat het heel wat minder op rolletjes op de werkvloer. Daar gaan we nog heel veel last van krijgen, we gaan in Nederland en Europa een chronisch kennistekort krijgen op ICT-gebied.

@Rob:
Wat biedt je klant voor een systeembeheerder met SQL, Unix en PERL ervaring?

Zal wel Tekelec zijn ... Cheapskates.

@Rob, alles wat je noemt is te leren door een 'gewone' Unix beheerder, als hij/zij het werk wíl doen. En daar zit 'm de essentie. Wil je als werkgever NU iemand hebben, dan zal je tegemoet moeten komen. Dus minder hoge eisen, en iemand de kans geven om zich de dingen eigen te maken. Zolang de basis maar goed is werkt dat prima.

Als een garage een nieuwe monteur aanneemt verwachten ze toch ook niet iemand die direct weet hoe hij nieuwe remsoftware in de prius kan laden? Dat staat immers gewoon in een boekje. Met SMS verkeer is het niet anders. Richt je meer op algemene eigenschappen en je zult ook meer mensen vinden!!

Het gaat in de eerste plaats helemaal niet zozeer om de kennis van een ICT'er, maar meer of ze goedkoop zijn. Een ICT'er uit welk land dan ook heeft ook niet de specifieke kennis van een bepaalde onderneming.

Bestuurders en aandeelhouders maken grote winsten door kennis van lokale ICTers door te geven aan banen in India, Maleisië en China.

Daarom moet alles gedocumenteerd worden, zodat u daarna aan de kant gezet kan worden voor een goedkope kracht uit een lagelonenland die er met uw baan en documentatie vandoor gaat.

Dat is nog eens winst maken en ze hebben Den Haag ook in de houtgreep door continu te dreigen Nederland te verruilen voor Azië.

Wanneer komen we hier nou eens tegen in opstand, voordat al onze banen en kennis worden verkocht aan de Aziaten?

Tussentijdse Oplossingen:

Documenteer braaf, maar geen whitepapers en niet Low Level
Houd innovaties voor u en geef ze niet aan werkgever (zelf gebruiken)
Doe alsof u uw werk handmatig verricht en zeg niets over scripting
Geloof managers niet wanneer ze claimen gedragsdeskundige te zijn.
Dit is alleen bangmakerij, waarmee ze doen alsof zij jou doorhebben.
Feit is, ze snappen vaak niks van ICT, liegen te veel en bluffen te vaak
Vraag managers waar ze een deadline inhoudelijk op baseren en geloof niet in onzin zoals voor zoveel servers staan max zoveel uren.
Accepteer ook geen overwerk als ze structureel weigeren om genoeg personeel aan te nemen of zogenaamd kunnen vinden (omdat ze te duur zijn). Ik heb al een aantal collega's met hartritme problemen meegemaakt na een weekend overwerk ellende, dus gewoon tent af laten branden en je eigen hartje sparen.

Trap niet in die onzin excuus manage your managers expectations.
Feit is, dat wat zij vergeten / niet weten zo op jou bord wordt gezet.
Dit smoesje ontstaat uit pure onkunde / incompetentie van manager
Wat je niet weet kun je niet vragen, er zijn 1,000,000 vragen mogelijk.
Werkgevers zijn verplicht middelen te verstrekken die nodig zijn voor uitvoering van werkopdrachten, als jij dingen nodig hebt en je krijgt ze niet, verwijs dan rustig door naar de arbowet.
Laat je telefoon eens per ongeluk opnemen terwijl je even naar de WC gaat of een peuk roken en kijk dan wat er wordt gezegd.
Houdt de proxy server eens wat vaker in de gaten, om te zien hoeveel tijd jouw manager besteedt aan vrijetijds-surfen op het web in de baas zijn tijd en laat het maar ergens (anoniem) lekken zodat het bij zijn baas terecht komt.
Is het je al eens opgevallen, dat het altijd slechter wordt als je langer zit bij een werkgever, aardige managers kosten het bedrijf teveel geld aan personeel, dus de grootste kwaadaardige narcisten blijven over om het personeel te mangelen voor grotere winsten. Managers die de eerlijk zijn geven veel te hoge cijfers op jaarlijkse voortgangsgesprekken en moeten het veld ruimen voor harteloze wolven, die er geen probleem mee hebben, om een goed presterende medewerken te onderwaarderen als voorbereiding op eventueel goedkoop en snel ontslag (iemand met slechte voortgangsgesprekken) is makkelijker en goedkoper te ontslaan.

En zo kan ik nog wel even doorgaan, maar de lijst met rattengedrag van werkgevers wordt gewoon te lang en geloof me, ze zijn ALLEMAAL het zelfde !

Geef niet teveel van jezelf en geloof niet in het lied van saamhorigheid, de werkgever gedraagt zich er zelf helemaal niet naar !

Goed plan om die managers te vervangen door mensen uit lagelonenlanden, kostenreductie voor het bedrijf. Het maakt toch niet uit, waar ze vandaan komen. Managers weten toch niets.

'ICT'er': hele goeie vraag hoor aan 'die' " Rob van Elburg".

Hele goeie vraag. Wat een bijdrage had ie.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-02-05T14:11:00.000Z


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.