ICT-vrouwen voelen zich achtergesteld

Vrouwelijke ict'ers voelen zich nog niet geaccepteerd. De meeste ict-vrouwen hebben het gevoel dat zij ongelijk worden behandeld ten opzichte van hun mannelijke collega's. Mannelijke ict'ers delen dit idee niet. Dit blijkt uit onderzoek van IT Job Board.

De vacaturewebsite onderzocht of er grote verschillen zijn tussen het salaris, de carrièrekansen en werkomstandigheden van vrouwelijke en mannelijke ict'ers. Aan het onderzoek werkten 245 ict'ers mee. Eenderde daarvan was vrouw en tweederde man. Aan het onderzoek van IT Job Board werkten 245 ict'ers uit Nederland en België mee. Een derde daarvan was vrouw en tweederde man. De kijk op de werkomstandigheden voor vrouwen verschilde nogal per groep.

Salarissen

Driekwart van de ondervraagde vrouwen heeft het idee dat hun salaris niet gelijkwaardig is aan dat van hun mannelijke ict-collega's. Daartegenover denkt 73 procent van de mannelijke respondenten dat er geen verschil is in salarissen.

Ook geeft tweederde van de ict-vrouwen aan een duidelijk verschil te merken in werkomstandigheden voor mannen en vrouwen. Tweederde van de mannen geeft daarentegen juist geen verschil te merken in werkomstandigheden.

Bijna alle ondervraagde ict'ers (96 procent) vinden het belangrijk dat er een goede mix van mannen en vrouwen is op de werkvloer. Ook geeft 95 procent van de mannelijke respondenten een vrouwelijke manager geen probleem te vinden.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik begrijp wel waarom vrouwen dit denken maar volgens mij valt het wel mee.

ICT'ers worden over het algemeen vrij slecht betaald, in vergelijking met bijvoorbeeld de salarissen in de zorg.

Als je dan ook nog een reden hebt om te denken dat je wellicht gediscrimineerd wordt dan is het vrij logisch om daar de schuld aan te geven.

Waarschijnlijk komt uit een onderzoek van jongere vs. oudere werknemers exact hetzelfde resultaat. Of allochtone vs. autochtone werknemers.

Ik zou liever de cijfers ernaast gelegd zien! dan had het onderzoek wellicht nog enige waarde!

De salarissen van vrouwen zijn gelijk. Maar als ze het vergelijken met salaris van een vriendin uit een andere sector worden verschillen pijnlijk duidelijk met de eigen situatie. Als die vriendin dan ook nog vertelt dat ze achtergesteld word ten opzichte van haar mannelijke collega's... Ik raad alle studenten af om de ICT in te gaan als het niet een droombaan is. Denk je dat het een droombaan is, praat eens met een DBA-er van 35 of ouder. En bedenk dan dat het net afgestudeerde marketing meisje van 22 hetzelfde verdient. Wie wil je dan zijn?

Een goede ICT-(st)er kan heel goed verdienen in de ICT.
Dus als je bij eerlijk vergelijken (opleiding, kennis, vaardigheden, ervaring, employability, inzet) nog steeds tot die conclusie komt wissel dan snel naar een werkgever die je wel op waarde schat.

De vrouwen die in de ICT aan het werk zijn hebben vaak al die virtuele drempel overwonnen en daarom zijn die ook stukken meer gemotiveerd en kundig.
Tel daar nog eens bij op dat de communicatieve skills vaak ook wel goed zitten en dan heb je vrouwen juist hard nodig.

@Developer

Mensen in de zorg beter betaald dan ICT'ers? Laat me niet lachen.

@Job, voordat je met bijdehante opmerkingen komt...check eens via de salarischeck op intermediair.nl? Een verpleegkundige of een kinderleidster verdient gemiddeld fors meer dan een projectleider of een developer in de IT...

Waarop baseer jij je uitspraak?

@Developer
Ik ben tien jaar geleden overgestapt vanuit de zorg naar de ict en ik ben daar in salaris direct zeer sterk op vooruit gegaan! Zorg beter betaald dan ict, waar haal je dat idee vandaan? Als je het vergelijkt met artsen ja, maar niet als je het vergelijk met medewerkers van hetzelfde (HBO) niveau.

Wel is het zo dat de salarissen in de ICT behoorlijk verschillen. Je moet in de ICT goed nadenken over je specialisme, marktsegment en werkgever als je je salaris een belangrijke motivator vindt! Als er een verschil is in beloning tussen mannen en vrouwen dan verwacht ik dat dit komt doordat vrouwen eerder geneigd zijn ergens te blijven hangen vanwege de sfeer en collega's ipv rond te kijken of ze ergens anders beter kunnen krijgen.

Ik ben een vrouw in de ICT en denk en verwacht niet dat ik minder verdien dan mijn mannelijke collega's.

Hoi Developer,
Wat hoor ik je nu zeggen :
ICT'ers worden over het algemeen vrij slecht betaald, in vergelijking met bijvoorbeeld de salarissen in de zorg.

Ik ben afgestudeerd verpleegkundige in de zorg met een vierjarige HBO opleiding, Mijn Bruto Salaris is Euro 1700 per maand, Er wordt wel van mij verwacht, dat ik ook nacht, avond en weekend diensten draai. Noem je dit beter betaald !!

@Developer
Ik heb de salarischeck van intermediair er even bij gepakt. Ten eerste kan je geen onderscheidt maken naar verpleegkundige of kinderleidster maar worden zorg op een grote hoop gegooid waarbij bv. ook analisten van zowel HBO als WO niveau worden meegerekend. Een universitair geschoolde medisch analist verdiend natuurlijk veel meer dan een kinderleidster dus voor de laatste zal je naar de onderkant van de salarisband moeten kijken die de salarischeck aangeeft.
Ik heb met 10 jaar ict toch echt een hoger salaris dan het gemiddelde van 10 jaar 'zorg' en al helemaal veel hoger dan de onderkant van de salarisband.

Wel leuk dat alle mannen denken dat er geen verschil is in hoe mannen en vrouwen behandeld dan wel betaald worden in de ICT en dat 1 vrouw dat denkt en zich ook beperkt tot zichzelf, generaliseren is te gemakkelijk.

Ik ben een vrouw in de ICT en heb een goed salaris, maar ik ben de minst verdiendende in mijn team, en zo ken ik meer vrouwen, ik ben ervan overtuigd dat in elke commerciële sector vrouwen makkelijker genoegen nemen met een lager salaris omdat we minder hard schreeuwen, zie ook de reacties op dit artikel.

Het is inderdaad een kwestie van hard schreeuwen wat de meeste vrouwen niet durfen/willen..

Daarom heb ik zelf behoorlijk hard geschreeuwd sinds mijn overstap in de ICT wereld en word ik inmiddels gewoon verglijkbaar betaald of zelfs beter dan mijn collega's die wel een technische achtergrond hebben terwijl ik die niet heb.

Daarentegen zijn mijn prestaties vergelijkbaar of beter wat naar mijn mening het verschil rechtvaardigt.

Maar weet van veel vrouwen dat ze niet zo voor zichzelf opkomen en verwachten dat hun inzet wel wordt gezien.. Dus de uitkomst van dit artikel is daar geheel mee in lijn.

@vrouw

Aangezien ik niet kan nadenken voor een ander beperk ik mijn reactie inderdaad tot mijn eigen idee over het onderwerp. In mijn reacties bestaat naar mijn idee ook geen twijfel over het feit dat ik mijn idee over het onderwerp geef. Dat heeft niets met generaliseren te maken, ik kan gewoon simpelweg geen gedachtes lezen.

Wel grappig trouwens dat je me aanvalt (al heb ik geen idee waarom) terwijl je vervolgens redelijk dezelfde conclusie trekt

Tut, tut, tut, we voelen ons weer eens achtergesteld. Als vrouw in de ICT weet je dat je in een door mannen gedomineerde sector terecht komt. En ja, ik ben ook een vrouw in de ICT. Ik ben er succesvol en mijn salaris is hoger dan die van vriendinnen in de zorg (operatie assistentes).
Ik ben van mening dat vrouwen het zichzelf aandoen dat er verschillen zijn. Vrouwen dénken alleen maar dat ze anders behandeld worden en gaan vervolgens in een hoekje zitten huilen i.p.v. er iets aan doen.
Als vrouw heb je juist de kracht om uit te blinken in deze wereld, maak daar gebruik van!

Waarom zijn er nooit artikelen over achtergestelde mannen en alleen over vrouwen, heeft iemand zich dat al eens ooit afgevraagd?

@Itisme,
Dat kan verschillende oorzaken hebben, w.o.:
- mannen zijn niet achtergesteld;
- mannen willen het niet (laten) weten als ze merken dat ze achtergesteld worden.
- mannen zoeken gewoon een andere werkplek.
Martianen reageren nu eenmaal anders dan Venusianen.

@naomi

ik viel je niet aan, viel de mannen aan, maar lees dit natuurlijk weer dagen later dus was zeker niet mijn bedoeling!

Het is een bekend verhaal. Ik zit ook al jaren in de branche en kom geen stap vooruit. Mannelijke collega's zien je als bedreiging en doen er alles aan jou geen kans te geven je te bewijzen door je geen rechten te geven om bepaalde klusjes zelf op te kunnen pakken. Het enige wat je vaak te horen krijgt: "het is vast te moeilijk voor je, stuur maar door naar een collega". Jij bent in t bezit van de opleiding, maar praktijk kan je vergeten. Teamleider neemt je aan met de hoop jou de minder leuke klusjes, waar hij mee blijft zitten te geven, bijvoorbeeld het maken van instructies voor gebruikers in Word! Dan voegt ie nog een leuke opmerking toe van: 'dat is ook computerwerk, vind jij toch leuk?!'. Soms wel te gek voor woorden.

Developer, ook ik dacht even dat je het sarcastisch bedoelde.
Ik vrees dat je echt kwaad bloed gezet hebt !

Een ict'er die minder verdient dat iemand in de zorg
zit bij een verkeerde werkgever of in een vakgebied waar het hem/haar aan competentie ontbreekt.

Dat neemt niet weg dat veel ict'ers inderdaad overbetaald en veel zorgverleners onderbetaald worden.

Wat de ict-dames betreft, zorg dan dat je beter bent dan je colega's, dan kan dat welicht worden gewaardeerd.

Ik ben een vrouw, ik werk als programmeur bij een ICT bedrijf. Na afstuderen heb je te maken met een starter salaris omdat je ervaring moet opdoen. Het is geen 1700 bruto. Veel meer dan dat, om eerlijk te zijn.
Je wordt soms door je mannelijk collega's onderschat. Maar zelf geniet ik van het moment dat ik vaak gelijk heb of dat mijn analyse zelfs beter is. Dat is het moment om te gaan opscheppen en ze een lesje te geven. In het algemeen, de werksfeer is veel leuker met mannen.
Ik wil graag met vrouwen delen dat ze niet hoeven te schreeuwen om gelijk salaris te krijgen. Nee pak het gewoon logisch aan. Feiten noemen, en weet hoe je jezelf kan verkopen. Geloof me dat brengt meer salaris en waardering. Wij vrouwen zijn ook sterk qua communicatie. Zorg dat je ook de schakel wordt binnen jouw team. Ik geniet van coderen maar ook van projecten starten en bedenken. Ontplooi je vaardigheden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-01T15:13:00.000Z Kim de Vries