'ICT-student heeft eerder baan dan diploma'

Ict-studenten hebben voordat ze zijn afgestudeerd vaak al een baan. Nog voordat ze het diploma ontvangen, heeft een werkgever al een functie aangeboden. 'Afgestudeerden komen moeiteloos aan werk, zegt Jan-Dirk Schagen van HBO-i, de koepelorganisatie voor ict en hoger beroepsonderwijs.

Schagen vertelt dat bedrijven vaak al een jaar voor het afstuderen met een ict-student in aanraking komen. Bedrijven bieden een afstudeertraject aan en studenten krijgen zo een duidelijk beeld van de functie en het bedrijf. 'Studenten blijven na de afstudeerstage vaak bij dat bedrijf werken.'

Bedrijven zijn volgens Schagen vooral op zoek naar ict'ers die naast technische kennis 'een ruime blik hebben'. Schagen: 'Ze moeten de ict-oplossingen ook kunnen inpassen in de omgeving. Daarbij moeten ze ook kennis hebben van het bedrijf en het vakgebied. Bijvoorbeeld bij de toepassing van ict in de zorg. Hij verwacht dat de vraag naar ict'ers vooral stijgt in die beroepsgroep. Het gaat dan bijvoorbeeld om business consultants.

30.000 vacatures

Volgens HBO-i zal de komende vier tot vijf jaar het tekort aan ict'ers kunnen oplopen tot 30.000 niet ingevulde functies op een totaal van 250.000 ict-medewerkers.

Schagen verwacht dat de vraag naar programmeurs en netwerkbeheerders de komende jaren constant blijft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ok, HBO. En MBO dan?

@ MM

MBO = exit. Heb ik zelf ook last van. Bij sollicitaties vaak geen bericht terug. Als ze je toch bellen omdat ze weer eens verkeerd je c.v. hebben gelezen vragen ze voor een starter 'Heb je een universitaire diploma'. Ik: 'Nee' . Heb je TWEE HBO opleidingen? Ik: 'Nee'. ik heb MBO-4 en MS certificaten. En toen was er al opgehangen.. Dit is het dagelijks ECHTE leven. Balen!

Wilde hetzelfde als mm vragen.

Tenzij je (bijna) een HBO diploma hebt is het nagenoeg onmogelijk om werk te vinden.

Als je een MBO opleiding hebt, moet je solliciteren bij kleinere bedrijven. Daar zijn ze vaak soepeler en gaat het meer om wat je kunt.

Moet je wel wat kunnen trouwens (programmeren, web design of verstand van servers, etc).. anders ben je alsnog kansloos.

Dan moeten die wel te vinden zijn in het oosten...

In dat geval hoef ik het niet eens te proberen.

Verhuis naar de randstad.

Ik zou in het oosten ook geen werk vinden.. terwijl ik HBO niveau ben met een hele sloot aan MS certificaten en zelfs een WO traject. Simpelweg omdat er veel te weinig werk is daar. De randstad is waar de ICT is (Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht).

Daarbuiten wordt het schaars.

Hoe wil je dat ik dat doe?
Ik moet eerst een baan met inkomen hebben voor ik een (eerste) eigen woning kan krijgen...

En dan is er nog de jarenlange wachtlijst waar ik hier al 3,5 jaar op sta.

Ga met trein of auto solliciteren in een grote stad waar werk is. Teken het contract. Zoek daarna een kamer of goedkope huurwoning in een achterstandsbuurt (het is niet anders) en begin aan je carriere. Bouw werkervaring op, dan ga je meer verdienen en dan komt de rest vanzelf.

En ja, je loopt het risico dat je wat spaargeld kwijt raakt en met hangende schouders terugkomt.. maar het is het risico echt wel waard.

Voor mijn eerste ICT baan zat ik 3 uur per dag in de auto..

Zal dan met de trein moeten. Laatste (niet ICT) werk dat ik had kostte 4u per dag aan reistijd, excl vertragingen door paar cm sneeuw.

Het hebben van een rijbewijs is vaak ook een pre trouwens bij sollicitaties..

Zeker als je meer richting beheer (even naar het serverpark rijden) of consultancy (even naar de klant rijden) gaat.

Tsja, dan kan ik het dus vergeten.

Alsof ik daar als groentje op afgestuurd wordt.

Waarom niet? Hoe vaak heb ik het wel niet meegemaakt dat iemand naar een colocatie werd gestuurd alleen maar om de boel opnieuw op te starten. Leuk hoor een remote power switch en wake on lan, maar als de server dan alsnog niet reageert moet er toch iemand naartoe..

Oh zo. Dan is het wat anders.

Maar dan zit ik dus nog steeds met het probleem dat ik geen werk kan vinden. Als ik daarvoor éérst moet verhuizen is het al een no go.

Houding is ook belangrijk.. een werkgever moet het idee hebben dat jij dingen voor hem regelt, dat jij er zin in hebt en ook niet vies ervan bent om zelf iets uit te zoeken als je iets nog niet kent.

Ik ben programmeur.. en het devies wat mij altijd ten gehore is gebracht: er zijn geen problemen, enkel oplossingen.

En dat geldt niet alleen voor het programmeren!

Dat zal niet zo'n probleem zijn, althans, denk ik....

Hmm, oké.

In de Randstad is inderdaad genoeg ICT-werk te vinden. Rij ook dagelijks 3 uur per dag (al 4 jaar) en het went opzich wel. Je hebt tenminste een goed inkomen na je eerste promotie al gauw 35.000+ p/jaar afhankelijk van het bedrijf.

Dat vele reizen was wel vermoeiend, heb dat ruim een half jaar volgehouden. Nadat het werk voorbij was moest ik wel even bijkomen...

Goed inkomen? Hmm, misschien hoeft het UWV mijn inkomen dan niet meer aan te vullen met wajong om op het minimum uit te komen zoals vorig jaar.

De stelling: er is een te kort aan ICT'ers is onzin. er zitten anders nog genoeg ICT'ers werkeloos thuis (met ervaring), die graag willen werken, maar die te oud bevonden worden of niet hoog genoeg geschoold zijn.

Deze mensen zijn vaak met scholing weer in te zetten. maar dat is niet wat de bedrijven willen. Die willen goedkope jongeren met hbo die ze direct op het werk kunnen zetten.

Genoeg problemen hier ook met WO Bachelor. Nu moet ik toegeven dat ik zo hoog mogelijk inzet, maar toch is het klimaat niet makkelijk.

@paul

Dat klopt ten dele. Het is natuurlijk interessant om ICT-ers aan te nemen die als het even kan ervaring hebben (bijvoorbeeld mbo it-beheer) en vervolgens nog aan het studeren zijn voor HBO). In mijn geval heb ik al verschillende aanbiedingen gehad om af te studeren bij andere bedrijven. Een beetje netwerken doet wonderen, maar als ze zelf naar je toekomen en vragen wanneer je gaat afstuderen merk je toch dat er zeker vraag is naar HBO bedrijfskundige informatica

Wat een gezeur om reisafstanden als je net begint!

Zodra je genoeg ervaring hebt en je de banen voor het oprapen liggen, dan kies je maar iets dichtbij.

Ondanks mijn ervaring zit ik dagelijks ook in de auto voor Lelystad-Den Haag vv.

@Paul
Het probleem in de ICT-sector is nog steeds dat iedereen boven de 40 als hoog-bejaard wordt beschouwd. Dat komt vooral door het opportunistische salarisbeleid waarbij mensen heel snel groeien in salaris tot ze rond hun 40-ste financieel uit de markt zijn geprijsd. Moeilijk op te lossen, het is de cultuur van de bedrijfstak.

Deze reactie is verwijderd om de volgende reden:
Wij bieden de mogelijkheid om (inhoudelijk) te reageren op artikelen, maar het is niet de bedoeling om reclame te maken voor het eigen bedrijf alswel het werven van personeel. Daar voor biedt Computable andere mogelijkheden, zoals adverteren.

Redactie Computable

1 juli 1982, mijn eerste werkdag. s'avonds naar school om mijn diploma te halen. Voor mijn eerste werkdag was ik 2 uur onderweg met het openbaar vervoer. En s'avonds terug nog een keer 2 uur. ICT opleidingen waren er toen nog niet, ik deed HTS-E maar solliciteerde op een ICT functie. Ik woonde toen in het westen maar ben een paar keer verhuisd bij werkverandering. Nu woon ik bij Nijmegen en werk in den Haag. Weer 2 uur heen en 2 uur terug. Gelukkig kan ik veel thuis werken. Verhuizen zit er niet in want als je beiden werkt zullen er toch keuzes gemaakt moeten worden.
Wat ik wil zeggen is dat ICT-ers al héél lang eerder werk hebben dan een diploma en dat het bijna niet te doen is daar te gaan wonen waar je werk is. Want op de een of andere manier verhuist je werk sneller weg dan je het kan volgen. Het zij zo.

Ik ben zelf als MBO-er (nu HBO-er) ooit overgestapt van Industriële automatisering naar kantoorautomatisering en heb master-studenten en andere stagiairs e.d. begeleidt.
Mijn devies om als starter een baan te vinden in de IT:
als de IT niet al je hobby is, zoek dan wat anders, want je zult je carrière lang bij moeten scholen en vaak in je eigen tijd.
Zorg inderdaad dat je goed bent in een van deze zaken:
programmeren (C#, PHP, SOAP-XML etc.), beheer van servers of dat je van een bekend clientplatform (MacOS, Windows 7, Linux Ubuntu/Fedora) alle ins-en-outs kent (inclusief PowerShell, BASH etc). Investeer ook in jezelf en maak het leuk, koop eens wat oude bedrijfshardware voor jezelf (een managed switch a la HP ProCurve, een turn-key firewall/router oplossing, een oude Dell/HP server) en speel daarmee. Met die kennis kom je veel ervarener en zelfverzekerder over bij een sollicitatiegesprek. Het lastige is natuurlijk altijd: uitgenodigd worden en hierin zijn de meeste P&O-afdelingen een aardig handicap. Probeer via-via bij een bedrijf binnen te komen (via vrienden/kennissen van familie e.d.). Zorg ook dat anderen weten dat je goed bent met computers, wie weet geeft dat een opening.
En wacht vooral niet tot je je MBO-papiertje op zak heb, maar kijk voor die tijd al om je heen. Maar laat je niet verleiden om je studie niet af te maken.

De meeste werkgevers leven nog steeds in de foute veronderstelling dat pas afgestudeerden, of dat nu ICTers zijn of niet, meteen goed inzetbaar zijn. Voor een aantal zal dat wellicht het geval zijn, voor het gros komt het er op aan dat er eerst de nodige werkervaring moet worden opgedaan om de broodnodige expertise en de juiste inzichten te ontwikkelen. Per saldo zijn pas afgestudeerden niet goedkoper dan ervaren mensen.
Het is in mijn ogen dan ook een wijdverbreid misverstand dat ervaren ICTers te duur zouden zijn. Ook nu zal dit voor een aantal wel gelden, in de meeste gevallen echter betreft het reëel denkende mensen die een normaal salaris willen verdienen dat past bij de zwaarte, c.q. verantwoordelijkheden van de functie.
Een afgestudeerde HBO/WO-er met 4 jaar ervaring wil al snel naar de 50-60 K toe. Veel ICTers, met misschien minder opleiding maar veel meer praktijkervaring en inzicht zijn met een dergelijk salaris dik tevreden en je hebt er nog meer aan ook. Overigens ken ik genoeg mensen met een HBO/WO diploma die toegeven in vier jaar praktijk meer geleerd te hebben dan tijdens vier jaar opleiding. Tenslotte: zeker bij detacheerders en consultancy bureaus gaat het niet om de inhoud, maar om de verpakking. Wie Drs. of Ir. op het visitekaartje kan laten zetten heeft voorrang, ook al ben je afgestudeerd in een willekeurige niet-ICT richting.

Frank S., 12-01-2011 12:03: Klopt, maar als je meer dan 3 jaar ervaring hebt ben je al snel te duur. Het bedrijfsleven beschouwt je met 5 jaar ervaring al als een senior. Daarboven maakt het niet meer uit of je nou 5 of 10 jaar ervaring hebt, want door de snelle ontwikkelingen is alleen het laatste wat je hebt geleerd echt relevant.

Bedrijven willen gewoon voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. En dan komt de standaard HBO-er met een paar jaar werkervaring wel aan zijn trekken. Wel max 25 graag anders ben je te duur. En met 40 word je al nergens meer aangenomen. Dat iedereen die een carriere in de ICT ambieert daar maar eerst eens bi stil staat. Op de helft van je werkzame leven word je uitgekotst en vervangen door een nieuw broekie van 25.

En het aanstaande personeelstekort? Ach, dat lossen we wel weer op door het personeel uit het buitenland te halen. Als we maar geen 40-plussers hoeven aan te nemen. Wat ben ik blij dat ik na 10 jaar ICT weer in mijn oude vak terecht kan. Daar word ik niet meer rondgeschopt door snelle accountmanagers, daar zit ik niet meer 3 uur per dag in de auto, daar hoef ik niet meer achter iedere nieuwe hype aan te rennen. Daar word ik gewoon gewaardeerd om wat ik kan en wie ik ben, en niet om hoeveel geld ik in het laatje breng. O, en meteen een vast contract. Kom daar in de ICT nog maar eens om.

hk, 12-01-2011 13:48: Hoeveel??? Ik ben al tevreden met 35000,-. Bruto! Maar omdat ik boven de 40 ben krijg ik niet eens de kans mijn salariseis op tafel te leggen. En als het me wel lukt om op gesprek te komen en aan te geven dat ik met 2750,- per maand dik tevreden ben, nemen ze je niet meer serieus. Dat is het bedrijfsleven anno 2011: Wel zeuren dat ze niemand kunnen vinden, maar iemand van boven de 40 aannemen ho maar.

Er zijn ICT-ers te kort zo'n 30-35.000 !!!!!! Dit roepen ze al vanaf de 90-er jaren vorige eeuw. Na de 2 dips 2002-2004 en nu vanwege de economische/financiele crisis ICT-ers te kort????? Persoonlijk geloof daar niet in. Het is meer de vader is de wens v/d gedachte.
Complete ict-afdelingen van grote bedrijven zijn al ge-outsourced, hetzij hier te lande hetzij in het buitenland (India, China). Ik vraag mij dus werkelijk af wat voor banen er nog zijn. Ook mbt webdesign en web-ontwikkeling is er via open source of kant en klare pakketten (een soort do-it-yourself) veel voor de consument/klant te halen. Ben voor de ICT-toekomst sceptisch, mijn zoon wil ook een studie beginnen in de ICT. Ik als wijze vader heb hem met heel heel veel overtuigingskracht op andere gedachten gebracht.

Bijna al mijn klanten stellen HBO als minimaal opleidingsniveau voor hun IT'ers. En dat is natuurlijk zwaar overgekwalificeerd voor veel zaken, zoals netwerkbeheer, software scripten, helpdesk e.d. Het gevolg is dat veel banen op MBO-niveau worden ingevuld door mensen met HBO.

@Charles: als wijze vader motiveer je je kind om zijn talent te ontwikkelen en zijn hart te volgen. Dan slaagt hij wel, ook in de ICT. Als je hem die kans ontneemt wordt zijn beroepsleven een worsteling tegen gemiste kansen.

hk, 12-01-2011 14:17: De eerste prioriteit is een baan vinden waar je een beetje zekerheid in hebt. Als die daarnaast ook nog eens leuk is is dat mooi meegenomen.

Persoonlijk vind ik het niet zo leuk elke dag drie uur in de auto te zitten, bij het minste zuchtje economische tegenwind op straat gekeild te worden en dagelijks onder hoge druk te moeten werken. Om van het constant moeten bijblijven in eigen tijd nog maar te zwijgen.

En als je 40 bent hebben ze je niet meer nodig. Is dat het beeld dat je voor je kind voor ogen hebt? Ik weet het niet, maar zelf gun ik mijn kind iets veel beters dan de ICT.

In de ICT zijn er perioden waarin je snel een baan hebt, en perioden waarin je snel geen baan meer hebt. Ik heb collega's gehad die na de HBO een jaar of twee in een computer winkel hebben gewerkt. Gelukkig dat er nu weer betere tijden aankomen. Nieuwe IT'ers wen er maar alvast aan.

Kitty, 12-01-2011 13:18: Ja, 1982. Toen waren er nog geen computers laat staan mensen die ermee om konden gaan. Als je wist hoe je een computer aan moest zetten was je al goud waard. Ik neem aan dat de keuze voor ICT toen een weloverwogen keuze is geweest en dat je daar genoeg de vruchten van hebt geplukt.

Tegenwoordig weet elk jochie van 16 hoe hij zijn computer moet installeren, heeft elk MBO jochie zijn MCSE en wordt elke HBO afgestudeerde als een speccialist gezien. Waar ICT vroeger nog iets bijzonders was, valt nu geen eer meer te behalen.

Zie het werken in de ICT als reis en niet als bestemming. Dit geldt overigens ook voor de meeste andere beroepen : de manier waarop je je werk doet, bepaald je training. En ja, dat kost in de ICT (omdat het kennis intensief is) een hooop energie die helemaal van jezelf moet komen... No easy ride...

Voordelen: - Werken met bovengemiddeld slimme mensen - In bepaalde leeftijdscategorien goed salaris - Getrained worden in abstract/probleemoplossend denken - Flexibele houding - Ondernemerschap wordt in sommige omgevingen beloond : allemaal eigenschappen die toekomstvast zijn, welke rol je ook mag vervullen

Nadelen : -Cynische werksfeer - Vaak hoge werkdruk - Veel opportunisme : wat tot uitbuiting kan leiden - Slechte of niet bestaande feedback over je werk - Communicatiegaten die energie kosten : omstandigheden die ook voor komen bij andere bedrijven, maar in de IT sector over gecultiveerd zijn en waar een flinke dossis assertiviteit voor nodig zijn om de effecten ervan te dempen...

ITer, 12-01-2011 14:47: Kan best zo zijn, maar ik heb er genoeg van om bij het minste of geringste mijn baan te verliezen. Ik heb voor mezelf gekozen en de ICT vaarwel gezegd. Ik vertik het om me nog langer te laten rondschoppen alleen maar voor het gewin van iemand anders. Ik ga nu een baan in waarin ik wel wordt gerespecteerd. Waarin waardering wel centraal staat. Waar ik wel op meetbare resultaten wordt afgerekend, niet drie uur per dag in de file hoef te staan, niet elke maand een nieuw certificaat moet halen en kan blijven werken tot aan mijn pensioen. En dat is dus geen ICT. Daaaag ICT!

@mark, 12-01-2011 14:56: Kan ik helemaal begrijpen, ik heb er ook over gedacht om helemaal uit de ICT te stappen. Wie weet ga ik dat in de toekomst ook doen. Vandaar mijn 'wen er maar alvast aan'. Succes verder...

@Henk. Niet met je eens. Het is bewezen dat mensen die gekozen hebben voor hetgeen het dichtst bij hen ligt, gelukkiger zijn en beter presteren dan degenen die dat niet deden, zelfs al hebben ze het moeilijker of verdienen ze minder dan die anderen. Een keuze die is gebaseerd op zekerheid in plaats van liefde voor het vak, lijkt misschien verstandig maar is het in wezen niet. Wil jij door een arts geholpen worden die het vak heeft gekozen omdat hij er zo lekker mee verdient of heb je er liever een aan je bed met liefde voor het vak?

Laat je niet in de maling nemen!!!
Toen ik op het punt stond af te studeren (nu zo'n 15 jaar geleden) werd ik ook gelokt met een grote ak geld. Jong en stom als ik was trapte ik daar in en ging voor het "grote" geld.
Nu 15 jaartjes later zie ik het weer om me heen jonge gasten die de wereld bestormen en daadwerkelijk denken dat de sky (not)de limit is.
Het bedrijfsleven lokt je met spiegels en goedkope kralen. Ben je oud dan schoppen ze je er niet zo lief weer uit. Ik heb het allemaal al gezien en meegemaakt.
Geen enkele jonge vent HBO of niet kan tegen dit soort ervaring op. Maarja ik ben te duur, nog effe wachten dan staan ze weer in de rij. Dat is mijn voorspelling

Veel zure reakties van uitgerangeerde IT-ers.

Mijn stelling: Iemand met ervaring en de juiste hersenen (dus geen Havo pretpakket en een zinloze Hbo, of neiging tot autisme) heeft in de IT een gouden toekomst. Maakt niet uit of je 25 of 60 bent.

Inderdaad heel veel zure reacties van uitgerangeerde IT'ers!

Ikzelf herken me in het profiel: ik had al een leaseauto en mijn contract al getekend nog voordat ik afgestudeerd was. (ik was geloof ik pas een maand bezig met mijn stage)

Ik denk dat mensen zich teveel focussen op hun primaire arbeidsvoorwaarden. Als je dat al laat blijken in je eerste sollicitatieronde, uiteraard dat ze niet verder geïnteresseerd zijn. Mijn advies: Breng je enthousiasme en motivatie goed over zodat ze een goede eerste indruk van je hebben. Al het andere komt later, zeker nu! ik merk zelf dat de IT markt weer flink begint aan te trekken.

Leeftijd speelt ook geen rol. Mijn werkgever heeft afgelopen jaar nog genoeg medewerkers aangenomen van zowel boven de 50 als schoolverlaters.

Grt

Eigenlijk is dit nog steeds een kwalijk iets omdat deze studenten vaak worden weggekaapt door opportunisten die geen moer geven om de ontwikkeling van deze nieuwe talenten. En als je dan tijdens het begin van je loopbaan maar matig ontwikkeld dan zal zich dat later gaan wreken.

Als beginner is het aan te raden om hier dus extra op te letten en ook niet te snel de mooie (snelle) praatjes te geloven maar toekomstige collega hierover door te zagen.

En als 40+ die moeilijk aan de bak komt zul je jezelf ook moeten afvragen op welke gebieden jezelf moet bijspijkeren om wel interessant te zijn voor werkgevers.
Of anders gewoon omscholen naar een ander type werk waar je wel aan de bak komt.

[quote]
En als 40+ die moeilijk aan de bak komt zul je jezelf ook moeten afvragen op welke gebieden jezelf moet bijspijkeren om wel interessant te zijn voor werkgevers.
Of anders gewoon omscholen naar een ander type werk waar je wel aan de bak komt.[/quote]

gelukkig heb ik nu weer een baantje gevonden in de ict, geen vetpot, maar gelukkig weer aan het werk. zou het niet bevallen, solliciteer ik weer verder. gelukkig kan ik nu ook weer eens denken om verder te studeren bv. een hbo studie.

je zou wel kunnen omscholen, maar heb je dan sneller kans hebben op werk? mijn ervaring is van niet. dan begint ervaring weer mee te spelen, die je in je nieuwe vak nog niet hebt. ik heb zelf eens een omscholings traject gedaan voor magazijn beheer en administratie maar nooit werk gevonden hierin, meest voorkomende reactie: geen ervaring. uiteindelijk toch maar terug de ict in.

@mark, 12-01-2011 14:56
Als gepensioneerde ICT'er (ja, die zijn er sinds kort ook!) moet ik je helaas volledig gelijk geven. De ICT-sector is een bolwerk van onfris opportunisme. Bedrijven schermen het ene jaar met grote tekorten en schoppen een jaar later doodleuk driekwart van het personeel op straat. Van de managers van de meeste softwarehouses zou ik dan ook nog geen tweedehands fiets durven kopen.

Ook bij grote bedrijven is het in hun ICT-sector geen haar beter. Het slechtste bedrijf om voor te werken dat ik ooit meegemaakt heb was een grote chipmachine fabrikant uit Veldhoven. Een bedrijf waar mensen permanent tegen elkaar werden uitgespeeld. Ik ben altijd blij geweest dat ik er alleen gedetacheerd was en nooit voor vast (nou ja, wat heet vast) ben overgestapt.

Voor wie nu in de ICT werkt en nog geen 40 is heb ik slechts een goede raad: zorg dat je voor je 40ste uit de sector weg bent!

@vlacon
"Bijna al mijn klanten stellen HBO als minimaal opleidingsniveau voor hun IT'ers. En dat is natuurlijk zwaar overgekwalificeerd voor veel zaken, zoals netwerkbeheer, software scripten, helpdesk e.d. Het gevolg is dat veel banen op MBO-niveau worden ingevuld door mensen met HBO."

Netwerkbeheer kan anders best pittig zijn, zeker op CCNP/CCIE niveau.

@Frans: Eens kijken of ik het begrepen heb;
Het is 1998 en je bent onderwjzer, verpleegkundige, boekhouder. In de IT kan je 30% meer verdienen en je krijgt een lease-auto. In principe zegt die IT je weinig maar je grijpt je kans.
Het is 2008 en de zwaarste crisis sinds 1930 barst los. Je wordt ontslagen omdat je te duur bent en tov een 25 jarige niets extra kan brengen.

Praat je over het opportunisme van 1998 of 2008?

king_kong, 12-01-2011 16:02 Zure reacties? Wat verwacht je ook anders als je jarenlang keihard voor je baas hebt gewerkt en bij het eerste zuchte economische tegenwind op straat wordt gezet?

En over uitgerangeerd gesproken: Ik heb MCSE, MCITP, CCA en VMware certificaten. Allemaal (op VMware na) in eigen tijd gevolgd. En ik volg nu op mijn 42e een tweede HBO opleiding. Op eigen kosten en in eigen tijd. Dus hoezo uitgerangeerd?

Feit is dat ik voor mijn 40e de meest prachtige beloftes van bedrijven in mijn mailbox kreeg. Maar eenmaal over de 40 blijft het oorverdovend stil. En zo te horen heb jij die leeftijd nog niet bereikt, dus kan je er ook niet vanuit eigen ervaring over meepraten. Maar ik raad je aan om tegen die tijd meer troeven in handen te hebben.

De ICT, nooit meer!

@rob, je voorbeeld met de onderwijzer is wellicht erg goed maar hoe verklaar je de huidige verschillen tussen de salarissen van een 35 jarige database beheerder met iets meer dan tien jaar ervaring en een net afgestudeerd communicatie medewerkster van 25 zonder werkervaring (voor de duidelijkheid de laatstgenoemde krijgt meer salaris (3500 tegen 3000) en een betere pensioenvoorziening)? Mijn voorbeeld doet niet vermoeden dat er een bubble zit bij ICT maar eerder bij andere functies in veel organisaties.

@rob, 16-01-2011 11:54
Een opportunistische sector trekt inderdaad ook naieve, opportunistische en louche mensen aan, waardoor de "cultuur" van de sector weer in stand wordt gehouden. De lease-auto in de IT is het equivalent van de kraaltjes en de spiegeltjes waarmee 50 jaar geleden missionarissen in Afrika hun kerk vol kregen.

@Jan van Waard.
- Volgens mij zijn de startsalarissen bij de meeste grote bedrijven en de overheid voor afgestudeerden allemaal ongeveer gelijk (2200-2300/maand AC, 2000/maand HBO). Dus een salaris van 3500/maand lijkt mij een uitzondering (vriendin van de baas?)
- Waarom zou een database beheerder van 35 meer moeten verdienen dan iemand van 30?

Ik ken een databasebeheerder van 28 die 8000/maand verdient (freelance).

Het lastige van dit soort discussies is dat ICT een heel breed scala aan functies kent.

Deze functies hebben per bedrijfstak vaak ook nog een andere invulling, en ook een ander salaris.

Zo zal een netwerkbeheerder op een school een ander salaris hebben dan een netwerkbeheerder bij bijv. een snoep-fabrikant. Maar gaat diezelfde netwerkbeheerder nu op detacheringsbasis aan de slag bij een grote bank, dan schieten de salarissen omhoog.....

Dito wat betreft leeftijd. In de detachering wordt het steeds lastiger ouderen "weg te zetten". Deze mensen willen een aardig salaris, maar de behoefte in het veld aan deze zeer ervaren mensen (15 jaar of meer ervaring) is vele malen kleiner dan aan beginners. Gevolg: deze "ouderen" zijn relatief duur, moeilijk te slijten in het veld dus veel minder rendabel.

Kijk ik even naar mezelf: 40 jaar met HBO elektro, per 1-1 begonnen aan mijn 4e baan. Alleen voor de 1e baan gesolliciteerd, de rest via via of gevraagd. Hoezo slechte markt voor ouderen ???

Maar wat zijn redelijke eisen ?
40k€, 50k€, 60k€ ?
Ford Fiesta, Focus of Mondeo?
Laptop, smartphone, i-pad van de zaak?

Kijkend naar de aanbiedingen die schoolverlaters krijgen, dan krijgen deze starters op de markt een verkeerd beeld van de werkelijkheid. Je groeit hard, maar je stopt relatief vroeg met groeien. Ook daar zul je mee moeten leren leven in de ICT.........

Vooruit blijven kijken dus. Net als de stratenmaker die niet op zijn zeventigste nog in de regen op z'n knieen wil zitten.

@PaVaKe: Wat is dat toch met die mythe over een "aardig salaris"? Waar komt die onzin toch vandaan? Ik ben heel dik tevreden met 35000 bruto per jaar. En ik hoef niet elk jaar zonodig geld erbij. Is dat dan zoveel teveel gevraagd?

Beetje jammer van alle telegraaf-reacties hier. Het artikel gaat over het feit dat een ICT-student eerder een baan heeft dan een diploma.

@Henk
35k/jaar maar??
Net begonnen soms of doe je iets verkeerd?

Graaien joh!!

@Henk

Aardig is relatief natuurlijk, maar ik kom voor €35k m'n bed niet eens uit bij wijze van spreken

Maar met "aardig" bedoel ik loon naar werken. Wat je soms ziet is dat de schoolverlater met grote bek en 5 certificaten meer krijgt dan iemand van 40+ met al zijn ervaring, inzichten en kennis. Als "oudere" krijg je vervolgens geen verhoging meer omdat die "jongere" tevreden gehouden moet worden.

Kortom, een aardig salaris voor een senior is een salaris wat in verhouding staat tot de snelle schoolverlaters

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-11T14:19:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.