'Europese app-markt heeft 700.000 vacatures'

Eurocommissaris Neelie Kroes vreest een grote schaarste aan app-ontwikkelaars in de Europese ict-markt. Zij heeft berekend dat er in de digitale economie de komende jaren zevenhonderdduizend banen vrijkomen. Dit zijn niet alleen ontwikkelfuncties, maar zijn ook aanpalende functies als strategen, projectmanagers, programmeurs, interactieve ontwerpers, visual designers en testers.

De grote schaarste aan kennis op de mobile app-markt is op dit moment een actueel onderwerp. De behoefte aan mobile app-ontwerpers groeit snel. Aanleiding voor Kroes, als eurocommissaris belast met de digitale agenda, om jongeren op te roepen zich te laten opleiden in de it-sector. Volgens haar liggen in deze branche de échte kansen. Kroes benadrukt dat als zij zich nu laten bijscholen in deze sector zij alle kans hebben binnen een aantal jaar een baan te vinden.

Atos App Academy

‘Sommige bedrijven in de digitale economie schreeuwen nu al om personeel en het mobiele kanaal is niet meer weg te denken uit de it-applicatieontwikkeling', zegt Peter Bas Oosthoek, competence manager bij ict-dienstverlener Atos en oprichter van de Atos App Academy. ‘De verwachting is dat deze vraag nog jaren aanhoudt. Tegelijkertijd signaleert de it-sector dat het onderwijs achter de feiten aanloopt. Op veel opleidingen is de focus met name gericht op ‘old school it'. Jonge it'ers die net zijn afgestudeerd en aan het begin van hun carrière staan, zijn hierdoor onvoldoende opgeleid in het ontwikkelen van applicaties voor mobiels apparaten als tablets en iPhones.'

Momenteel zijn er diverse trainingsinstituten die losse trainingen aanbieden in platformen als Android en iOS. Dat is volgens Oosthoek echter niet genoeg om in de groeiende vraag te voorzien. ‘Niche app-bedrijven als Ice Mobile schreeuwen om personeel. Veel van onze grote klanten zijn dan begonnen om hun eigen workforce op te bouwen nadat ze in een eerdere fase apps kant en klaar hebben gekocht.'

Java, C# en CSS3

Volgens Oosthoek is er momenteel vooral vraag naar app-ontwikkelaars voor iOS en Android. 70 procent van de huidige vraag zou hiervoor zijn. Opkomende vraag is volgens hem naar Service2Media, Windows Phone en op langere termijn HTML5. App-ontwikkelaar wordt je echter niet zomaar, je moet verschillende ontwikkeltalen kennen. Oosthoek: ‘Objectoriëntatie is een eerste vereiste. Java-ontwikkelaars kunnen vrij gemakkelijk met Android en iOS (ObjectiveC) uit de voeten, evenals C#-programmeurs. Voor HTML5 geldt dat je thuis moet zijn in CSS3. Naar HRML5 is echter nog weinig vraag, dus het probleem is daar vooralsnog relatief klein.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Helaas is een beetje opleiding in deze richting volstrekt onbetaalbaar voor de gewone mensch. Het huidige kabinet zal dit ook zeker niet verbeteren. Jammer, talent is er genoeg.

Het beeld dat de mobiele commerce de komende jaren progressief zal stijgen wordt door partijen als Atos en Neelie Kroes (die ik trouwens zonder bijscholing ook een baan aanbied) alsmaar geconsolideerd.
Om de actuele hiaten op te vullen door intern arbeidskracht zullen inderdaad onderwijsinstellingen/overheden/bedrijfsleven hierop snel en kwalitatief in moeten spelen. Ik ben erg optimistisch, Nederland is tenslotte een kennisland!

Hmm, maar een goede ontwikkelaar wordt je eigenlijk niet door scholing. Ik heb zelf ook 'maar' een MBO niveau 2 diploma maar kan wel zeggen dat ik redelijk succesvol ben. Ontwikkelen moet in je zitten of niet, is mijn stelling.

Heren, gratis visuele scholing kan je tegenwoordig op youtube vinden. Er is genoeg materiaal beschikbaar om apps te ontwikkelen en te testen, alleen moet je die dan wel op enig geordene manier kunnen toepassen. Maar zoals Kees goed zegt, het is kwestie van doen.

Je moet geïnteresseerd zijn in programmeren en een beetje creatief. Als je niet alle skills hebt kun je ook in een collectief gaan zitten waar je verschillende competenties samenbrengt.
Het is een leuke nieuwe markt, zeker iets voor de ZZP'ers, er valt veel te verdienen.

Een App kunnen bouwen is maar een deel van het verhaal. Het is belangrijk dat ontwikkelaars ook de context zien waarin de App draait en hoe deze gekoppeld kan worden aan bestaande systemen. Het vak Informatica ontwikkelt zich altijd al zeer snel. Het is de taak van het Middelbaar en Hoger onderwijs een solide basis te leggen - een denkraam te creëren - waardoor het gemakkelijker wordt je nieuwe ontwikkelingen snel eigen te maken en deze kritisch te gebruiken. Natuurlijk moeten de principes van Apps onderwezen worden, maar het is onzin om van het reguliere onderwijs te verwachten dat ze App-ontwikkelaars "afleveren". Er is behoefte aan zelfdenkende ontwikkelaars, die in staat zijn hun (brede) eigen kennis en kunde snel uit te breiden. Er is geen behoefte aan App-Aapjes.

Een app maken is vrij simpel. Een middagje kijken op het Android forum en ik kon al een simplele app maken, Maar goed, ik programmeer al 15 jaar en ben fulltime werkzaam in de IT. Punt is alleen dat een App maken tegenwoordig niet alleen programmeren is, maar ook ontwerpen. Een app moet een gelikt design hebben en de app moet aanslaan bij een groter publiek. Om dit te kunnen realiseren moet je mijns inziens de volgende personen in je team hebben: een ontwerper, een verkoper, een paar techneuten en een paar testers. In principe zou je met een stel vrienden een App bedrijfje kunnen starten. Voorwaarde is wel dat je een zeker mate van ondernemerschap nodig hebt, en dat leer je meestal niet op de technische scholen. De grote bedrijven zien dit nu te weinige in, op Atos na dan, blijkbaar. Ik verwacht dan ook dat de App bedrijven vooral zullen ontstaan uit jongeren die nog op school zitten en/of er net van af komen.

Coen Damen slaat de spijker helemaal op zijn kop. Als het niet in je zit hoef je ook niet te denken dat je het jezelf wel even aan zal leren. Het is namelijk niet alleen een kwestie van zelfdiscipline. Ook de mogelijkheden, of een gebrek daar aan, zouden een belemmering moeten zjn er te komen. Het is gewoon dat je een zeer analytische instelling en natuur voor moet hebben, iets wat niet elk mens van nature bezit, laat staan zichzelf zou kunnen aanleren.

700000 vacatures voor het ontwikkelen van totaal nuteloze gadgets ????
Kunnen echt getalenteerden hun tijd dan niet zinvoller besteden ?

Wie concrete vacatures zoekt in de mobile devices hoeft niet lang te zoeken. Zowel voor Windows 8 als voor Android. ook voor het beheer van mobiele devices (tablets, smartphones, iphones, etc) is idd werk genoeg.

Sinds wanneer zijn bureaucraten en centrale planners zulke goede voorspellers van ICT trends? Laten we hopen dat Nelie het hierbij laat en niet de markt ook nog wil gaan verstoren met allerlei subsidies…

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-03-21T11:52:00.000Z


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.