Yacht: Vraag naar hoogopgeleide ICT’er stijgt

In de eerste helft van 2013 groeide het aantal ict-vacatures voor hogeropgeleiden met ruim 16 procent ten opzichte van de eerste helft 2012. Ook de kwartaal op kwartaal groei laat soortgelijke percentages zien. Naast de grote vraag naar softwareontwikkelaars is de groei ook te zien in de andere ict-functies. Uitzondering vormen de SAP-consultants, waar nauwelijks groei te zien is. Dit blijkt uit de analyse ‘Trends en ontwikkelingen op de ict arbeidsmarkt eerste helft 2013’ van Yacht.

De vraag naar ict-specialisten, zoals business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en software engineers, laat in de eerste helft van 2013 een mooie groei zien. De groeisnelheden variëren wel sterk: de business consultants, informatieanalisten en softwareontwikkelaars laten groeipercentages zien boven de 25 procent, ict-managers en projectmanagers scoren rond de 21 procent, beheersmatige functies tussen de 5 procent en 12,5 procent en SAP-specialisten scoorden slechts een magere plus van 0,1 procent.

Na een groei van 5 procent over 2012, die vooral geconcentreerd was rond softwareontwikkelaars en binnen het mkb, zien we nu een breed herstel over vrijwel de gehele linie. De belangrijkste groeifuncties zijn Informatieanalisten (34 procent), softwareontwikkelaars (32 procent), business consultants (27 procent) en projectmanagers (21 procent).

Redenen voor groeisprint

De redenen voor de groeisprint in ict-vacatures zijn divers, maar de steeds hogere eisen die worden gesteld aan vak- en branchekennis en persoonlijke vaardigheden maken het vinden van het juiste personeel steeds lastiger. Daarnaast is kostenreductie door het automatiseren van handmatig werk een belangrijke drijfveer. Ook neemt de vraag toe door toenemende behoefte aan additionele data, procesoptimalisatie, verkorten van doorlooptijden en het versnellen van informatievoorziening en deze op een hoger niveau te krijgen.

‘Werk- en opdrachtgevers stellen steeds hogere eisen aan vakkennis, certificering en persoonlijke vaardigheden’, zegt Erik Kolthof, competence director Finance & ict bij Yacht. ‘Het schaap met de vijf poten is ergens beschikbaar in de markt, maar moet ook nog eens over specifieke branchekennis beschikken. Deze trend is al enige tijd waarneembaar en leidt tot een langere zoektocht en extra gepubliceerde vacatures.’

Beroepen en Arbeidsmarkt Survey

Het zoeken naar geschikte kandidaten wordt nog moeilijker omdat slechts 8 procent van de hoog opgeleide ict’ers actief zoekt naar een andere functie. 66 procent zoekt latent en 26 procent staat niet open voor een andere functie. Dat blijkt uit onze recent afgenomen Beroepen en Arbeidsmarkt Survey onder 683 hoog opgeleide ict’ers.

Salaris en een vast contract worden door de ict’er belangrijker gevonden dan door de gemiddelde hoogopgeleide Nederlander. De mogelijkheden tot flexibele werktijden, parttime werken en thuiswerkmogelijkheden scoren goed bij ict-ers. ‘Van werkgevers wordt dus een toenemende wendbaarheid, bijvoorbeeld in de vorm van versneld invoeren van ‘het nieuwe werken’, gevraagd om hoog gekwalificeerde ict’ers te werven en behouden’, aldus Kolthof.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Schapen met 6 poten , tja, waar vind je nog. Opgeklopt verhaal dus, voor de gewone schapen met 4 poten is de markt daardoor verslechterd omdat ze domweg 2 poten te weinig hebben.

Elders recent in Computable: Het aantal faillissementen is in de eerste helft van 2013 toegenomen met 13 procent tot 6817.

Yacht ziet het anders, Yacht: Vraag naar hoogopgeleide ICT’er stijgt..

Tegengestelder kan bijna niet...... of is er nog iemand die dit aan elkaar weet te schrijven hier ....

Maarten, terecht punt. Wellicht dat de minder hoog opgeleide ICT'ers (ZZP'ers) het op het moment erg moeilijk hebben. Veel ZZP'ers zijn niet de schapen met 5 poten in de ogen van de werkgevers.

Vice versa, er zijn heel veel mensen beschikbaar maar voor de specifieke functies met sepcifieke voorwaarden helaas niet.

Uiteindelijk is het allerbelangrijkste om te zien dat er beweging is in de markt, wat me verbaast is het aantal mensen wat zoekt. Dat lijkt me erg laag. Een hoop mensen zijn niet blij met hun functies, echter warschijnlijk ook bang om naar een andere partij te gaan.

Ik zoek nog een goede solution architect in de infra managed services segment voor wie durft. Weliswaar een schaap met 5 poten plus:-)

Maarten,

Nog niet zo heel lang geleden verscheen hier op Computable een artikel waarin werd vermeld hoe slecht het ging met de ICT sector
Op de zelfde dag verscheen er eveneens hier op Computable een artikel van jazeker de zelfde auteur, waarin problemen in de ICT-sector wegens een tekort aan ICT-specialisten werd gemeld. Ik weet echter niet meer zeker wie de betreffende auteur was, maar opmerkelijk was het zeer zeker !

Overigens neem ik door Yacht ingefluisterde berichtgeving niet heel erg serieus.

@hallo

Hoezo een schaap met 6 poten? De belangrijkste groei zit bij de informatie-analist: is dat een schaap met 6 poten?

Maarten,Mickel,

Zoals blijkt is er behoefte aan een bepaald soort mensen en veel ZZP'ers zijn dit uit nood gaan doen toen ze op straat werden gezet. Nu kunnen werkgevers de krenten uit de pap pikken en doen ze dat ook. De mensen die niet voldoen aan de specifieke wensen en/of de certificering niet hebben vallen keihard buiten de boot. Werknemers die nog een baan hebben zijn daarentegen extra voorzichtig en blijven vooral zitten waar ze zitten tenzij ze er duidelijk beter van worden en dan het risico nemen om over te stappen. Wat mij opvalt is dat ik zowel intern als door headhunters inderdaad veel benaderd wordt om als Solution Architect (Infra/Managed services) aan de slag te gaan en da's precies wat ik heb gedaan maar waarin ik op dit moment niet verder wil gaan. De andere veel gevraagde functie als Senior Project Manager vervul ik nu maar als je doorvraagt bij toekomstige werkgevers dan garanderen ze geen werk na het lopende project of doorgroeimogelijkheden om de overstap te maken. Mij wordt verteld dat ik "eigenlijk alles kan en overal inzetbaar ben" en ik let op de interne vraag en pas me als kameleon aan als de functie aantrekkelijk lijkt. Soms is dat zo, soms ook niet. Als het echter om nieuwe potentiele werkgevers gaat dan is de rigide selectieprocedure vaak al een teken hoe men daar om gaat met talent en daar bedank ik dan vriendelijk voor.
Gevolg : vraag blijft hoog, kandidaten blijven zitten waar ze zitten.

@Maarten: Dat bedrijven failliet gaan staat toch los van een tekort in de sector.

Misschien zijn ze wel failliet gegaan omdat ze de mensen niet konden vinden, haha.

De markt is ook zo breed. Als je als bedrijf specialiseert in traditionele beheerders en er is veel vraag naar beheerders met kennis van cloud computing, dan heb je een probleem.

Ik zie echt geen probleem in dat spanningsveld.

@Henri,

kijk ik kon het niet aan elkaar breien, ik zag er eerder een spanningsveld in, aardige gedachte!

YACHT heeft recent bij wat groot banken de MSP rol gekregen dus ik denk dat ze bij YACHT de vraag behoorlijk hebben zien toenemen. Enerzijds doordat de banken er op technisch gebied veel uitlagen anderzijds doordat bij YACHT dus nieuwe klanten zijn gescoord. Dus het is dan ook begrijpelijk dat de kandidaten van YACHT de vraag zien toenemen!

Tegelijkertijd zijn er natuurlijk ook partijen die de vraag hebben zien afnemen!

@Ron,

herkenbaar.

@Henri
Het verschil tussen een beheerder en een cloud beheerder is natuurlijk zo groot dat het onoverbrugbaar is. *kuch*

Lijkt me meteen een van de grootste pijn punten. H&R die zo onzeker of simpelweg onwetend zijn dat ze zeker weten een 'topper' nodig hebben. Oftewel een universitair iemand die MBO nivo werk mag doen voor een magere HBO prijs.
En dat gaat hem dus duidelijk niet worden. En al helemaal niet als je niet eens reageert op open vacatures.

Overigens is deze aandachttrekkerij van Yacht en een stukje PR en een stukje politieke lobby om de grenzen voor 'kansrijke' IT'ers nog meer open te zetten. Dan kunnen de lonen lekker laag blijven en krijgen de aandeelhouders hun procentjes rendement meer ten koste van onze lokale economie.

We hebben deze discussies gehad, de publicaties gelezen.

Dat de vraag om hoger opgeleid personeel is toegenomen terwijl er zoveel aan de kant staan, en dat geld ook voor Yacht.

Vraag vs realiteit
Laats las ik de zoveelste vacature van een medior 1e en 2e lijns engineer, die van allerlei disciplines kennis moest dragen om tenslotte te vernemen dat het ging om een uiters dynamische baan, waarvoor een goed ingevoerde MTS niveau uitstekend kan volstaan.

Doorgeefluik functie
Jammer het zo te moeten stelen, Yacht kennende, is het recruitment systeem en proces ook bij hen niet reeel en volkomen waardoor ook zij tegen dezelfde problemen aanlopen. Als je namelijk dom en klakkeloos, vergeef me even deze termen, diplomatie is mij soms een beetje vreemd aan het worden, gewoon zonder inhoudelijk kunnen kijken aanvragen overneemt, verword je niet meer als zeker 85% van de recruiters en HR professionals. Een doorgeefluikje.

Survey vs vraagstelling
Je kunt surveys bedenken en publiceren wat je wilt, maar als je de vraagstelling en antwoorden niet ter beschikking stelt, dan is een publicatie als deze wat waarde betreft zeer marginaal. Je kun vraagstelling, en dat gebeurd telkens weer, naar een conclusie of uitkomst toeschrijven.

Bottom line
We hebben 1.05 miljoen professionals aan de kant zitten. Recentelijk kweelde een volkomen impotente Nederlandse MP in Duitsland, dat hij/zij/wij bezig waren hoogopgeleide specialisten, voor 'zeer specifieke banen' van zuid Europa naar Nederland aan het halen.

De publicatie's over de twijfel aan de mans geestelijk vermogen en inzicht zijn niet van de lucht.

On top of that.... publicaties, met alle Respect overigens, van weer eentje van 101 in het dozijn, maken de zaken niet overzichtelijker of begrijpelijker.

Mijn beste auteur van Yacht, wilt u slagvaardigheid, realiteit, geloofwaardigheid en 'er werkelijk toe doen'? Ga dan met uw klanten in conclaaf en gesprek. Neem ze werkelijk met kennis van zaken bij de hand en geef hen perspectief.

Leg hen uit wat de verborgen kosten zijn die uw klanten nu aantoonbaar verliezen. Leg hen de onzin uit van allerlei vormen van discriminatie in het HR en recruitment proces en breng ze terug naar de rede en realiteit zoals Tempo Team dat nu aan het insteken is en we kunnen gezamelijk het tij keren.

U kunt ook verkiezen dat niet te doen natuurlijk maar dan blijft u slechts een marginale doorgeefluik functie vervullen en dat 'talent' domweg niet vinden.

Wat ik frappant vind is dat iedereen dit soort artikelen mag publiceren, dat een bedrijf gewoon mag blijven werven - en tegelijk mensen die aan het profiel voldoen na jarenlange dienst opzeggen omdat ze ze niet kunnen plaatsen.
En o ja, ik hoor dat van verschillende collega's, ook van mensen die bij Yacht werk(t)en.

Jammer voor Yacht maar over drie jaar ben ik echt met pensioen.

In bovenstaand artikel staat: "Ook neemt de vraag toe door toenemende behoefte aan additionele data, procesoptimalisatie...." Maar mijn vraag is, hoe kan men onderbouwen of dat de vraag naar procesoptimalisatie wel toeneemt? Is dit slechts een aanname of ken men dit ook cijfermatig onderbouwen. En zo ja, wat zijn de bronnen waarmee men dit kan onderbouwen?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-07-04T11:28:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.