Acties dreigen bij chipfabrikant NXP

Als de directie van chipfabrikant NXP niet akkoord gaat met het cao-voorstel dat door CNV Vakmensen is voorgelegd, sluiten de werknemers acties niet uit. 'NXP draait als een speer, dat willen we graag terugzien in een reële loonsverhoging', zegt onderhandelaar Arthur Bot op de website van CNV Vakmensen.

CNV heeft een ultimatum gesteld aan NXP dat afloopt op dinsdag 18 februari om 12.00 uur. Als de directie van de chipmaker geen gehoor geeft aan de vakbond, volgen er acties. Volgens onderhandelaar Bot hebben werknemers er genoeg van dat ze de afgelopen jaren nauwelijks hebben geprofiteerd van de winstgevendheid van het bedrijf. 'De loonontwikkeling loopt hopeloos achter bij die van de branche en voormalig moederbedrijf Philips. We hebben het over de afgelopen zes jaar uitgerekend. Daaruit blijkt dat de NXP-werknemers inmiddels zo’n 5 procent achterlopen. En dan rekenen we de komende loonsverhogingen in de nieuwe cao voor de metaal-elektro (4,2 procent) nog niet eens mee. Er is dus een flinke inhaalslag nodig, het wordt tijd dat NXP zijn verantwoordelijkheid neemt en een redelijke cao met ons afspreekt.'

Bonusregeling

Een andere frustratie bij medewerkers is de bonusregeling. De hogere regionen in het bedrijf kunnen flinke prestatiebeloningen tegemoet zien, terwijl de gewone werknemers met lege handen achterblijven. NXP moet de onzekere bonusregeling afschaffen en er een vaste beloning voor terugbrengen, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is, meent Bot. Het voorstel dat nu bij NXP op tafel ligt heeft een looptijd van twee jaar waarin een loonsverhoging van in totaal 4,5 procent wordt voorgesteld, de bonusregeling moet worden afgeschaft en ermoet  een fonds komen voor scholing en ontwikkeling van driehonderdduizend euro. Bij NXP werken ongeveer 2500 mensen verdeeld over twee locaties.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat prestatiebeloningen altijd of bijna altijd op erg subjectieve stoelen. Daarom ben ik tegen prestatiebeloningen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-02-13T12:43:00.000Z


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.