Aantal vrouwelijke ICT-studenten neemt toe

Het aantal vrouwen vrouwen dat begint aan een ict-opleidingen op hbo- of wetenschappelijk niveau is de afgelopen jaren toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de onderwijsorganisatie DUO. Tussen 2010 en 2013 verdubbelde het aantal vrouwen aan een hbo-opleiding informatica bijna. In die periode steeg het aantal inschrijvingen van 54 naar 105. De animo voor technische informatica-opleidingen nam iets af.

Dat blijkt uit een selectie van de cijfers over de instroom van studenten aan ict-opleidingen op hbo- en wo-niveau. Platform Betatechniek zette op verzoek van Computable het aantal inschrijvingen van vrouwen aan ict-opleidingen op een rij.

'De exacte instroom in ict-opleidingen is afhankelijk van de onderliggende definitie van ict, ofwel, welke opleidingen hier precies onder vallen. Op dit moment hebben we binnen de cijfers over hoger onderwijs en bètatechniek nog niet alle cijfers uitgesplitst.'

Het platform maakte een voorlopige uitsplitsing van de onwtikkeling van het aantal inschrijvingen per ict-opleiding. Daaruit blijkt dat de animo voor een opleiding Bussiness it en management groeide, van dertig inschrijvingen in 2010 naar 51 inschrijvingen in 2013. Het totaalaantal inschrijvingen van meisjes aan de onderzochte ict-opleidingen op hbo-niveau is tussen 2010 en 2013 gestegen van 189 naar 294.

Op wo-niveau steeg het aantal inschrijvingen van de onderzochte opleidingen van 54 in 2010 naar 82 in 2013. Grote dalers zij er niet. Alleen het aantal inschrijvingen van meisjes voor technische informatica nam iets af. De opleidingen zagen in 2011 en 2012 het aantal inschrijvingen stijgen. (hbo: en wo) maar in 2013 weer zakken op het niveau van 2010, naar respectievelijk zeven en zeventien inschrijvingen. 

Mannenbolwerk

Ict-opleidingen blijven door de bank genomen echte mannenbolwerken. Het aantal mannelijke studenten is vele malen groter dan het aantal vrouwen.

In 2013 schreven zich in totaal negenduizend studenten in aan een ict- of ict-gerelateerde opleiding. (cijfers ICTMarktmonitor). 2144 studenten schreven zich in aan een wo-opleiding. Daarbij moet worden aangetekend dat de genoemde cijfers over de inschrijvingen van vrouwen niet één op één te vergelijken zijn, omdat dit niet alle ict-opleidingen betreft. Bovendien splitst de Marktmonitor het aantal studenten niet uit naar geslacht. 

In het ict-werkveld is ongeveer één op de tien mensen een vrouw. Via verschillende belangenorganisaties en initiatieven wordt geprobeerd om vrouwen enthousiast te maken voor een baan in de ict.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Op zich helemaal niet verkeerd. En in de praktijk merkte ik dit vorige week ook. Tijdens de bedrijvendagen van de TU Eindhoven liepen er toch flink wat aantal dames rond die op zoek waren naar een baan of stage-plek.

Op naar de 54% zou ik zeggen.

KOP: Aantal vrouwelijke ICT-studenten neemt toe
Quote: De opleidingen zagen in 2011 en 2012 het aantal inschrijvingen stijgen. (hbo: en wo) maar in 2013 weer zakken op het niveau van 2010,
naar respectievelijk zeven en zeventien inschrijvingen.
Hoezo neemt het aantal toe als het inmiddels weer gezakt is naar het oude niveau ?

Leuk juichartikel, maar in vrijwel alle andere publicaties op Computable ging het erom dat vrouwen juist meer geïnteresseerd zouden moeten raken in techniek. Dat is kennelijk niet gelukt, want ze gaan ICT management studeren. Dus in die hoek wordt het steeds meer dringen, terwijl techneuten gewoon weer ergens anders (buitenland?) vandaan moeten komen. Jammer.

Gezellig toch.. eindelijk eens colega's die niet over voetballen praten.

Ik moet HK helemaal gelijk geven, men heeft een it opleiding gestript van techniek zodat de dames daar meer interesse in tonen onder de streep toont de harde werkelijkheid dat er geen dames bijgekomen zijn daar waar het to doet: programmering, embedded , networking,systems engineering.

Nederland is een land van mangagers en dozenschuivers in anonieme kantoorgetto's.

Dit jaar zijn er geen 1, maar 2 vrouwelijke studenten een verdubbeling! Hoezee! Wat een Peppi en Kokkie-nieuws is dit zeg..
Hier is dus 10% van de IT-ers vrouw, in het VK 25%
https://www.e-skills.com/research/research-themes/women-in-it/
En in de VS 29%
http://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_computing
Wat we ons meer moeten afvragen is hoe het mogelijk is dat in een feministisch land als Nederland, er zo weinig komt van gelijke verdeling in beroepen, zeker in de IT...

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-03-03T10:50:00.000Z


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.