'Aantal ICT-banen 11 procent gestegen'

Monitor eerste halfjaar van 2014

Dit artikel delen:

Het aantal vacatures voor ict-professionals blijft structureel groeien. Over het eerste half jaar van 2014 bedroeg de groei 11 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Naast de aanhoudend hoge vraag naar softwareontwikkelaars valt op dat de vraag naar ict-functionarissen duidelijk verschuift naar kleinere en meer beheersbare ict-projecten. Daardoor hopen bedrijven de kosten en opbrengsten van ict- projecten beter in de hand te houden. 'Met name de toenemende vraag naar ict-managers, informatieanalisten en functioneel beheerders wijst in deze richting', aldus Erik Kolthof competence director finance & ict bij Yacht. Yacht monitort periodiek de arbeidsmarkt voor ict'ers. Dat doet het in samenwerking met Jobfeed.

Volgens de monitor laat de vraag naar hoogopgeleide ict-specialisten zoals ict-managers, business consultants, functioneel beheerders, informatieanalisten, testers, projectmanagers en softwareontwikkelaars over de eerste zes maanden van 2014 wederom een dubbelcijferige groei zien. (11 procent).

Yacht: 'Voor softwareontwikkelaars werden maar liefst ruim 27.000 vacatures naar buiten gebracht. Hiermee ligt het groeipercentage in de vraag naar softwareontwikkelaars eveneens op 11 procent. Softwareontwikkelaars blijven met kop en schouders de meest gevraagde ict'ers. De vraag naar security officers is procentueel de sterkste stijger met 93,5 procent, in absolute aantallen is de vraag echter nog klein met ruim achthonderd vacatures. De vraag naar technisch beheerders groeit met 7 procent. 'Deze vraag komt met name uit de middelgrote organisaties die nog relatief weinig beheerswerkzaamheden hebben uitbesteed', luidt de toelichting.

Minder grote ICT-projecten

Volgens de onderzekers van de arbeidsmarkt worden grote ict-projecten steeds minder opgestart. 'Agile-trajacten voor softwareontwikkelings waarbij Scrum dominant aanwezig is, raken steeds meer ingeburgerd. Deze tendens naar kleinere, beheersbare en meer wendbare projecten vertaalt zich nu ook duidelijk in de vraag naar ict-ers. Om deze werkwijze te kunnen inrichten en een frisse blik op de bestaande ict-organisatie te krijgen groeit de vraag naar ict-managers met 23 procent in de eerste helft van 2014.'

De vraag naar informatieanalisten, die de brug slaan tussen de business en ict, is volgens de onderzoekers met 24 procent gestegen. Ook de vraag naar functioneel beheerders stijgt met bijna 7 procent. Hier valt op dat de vraag in het tweede kwartaal is gegroeid met ruim 15 procent. 'De toenemende behoefte om de geleverde ict-diensten te implementeren voor de gebruikersorganisatie groeit dus mee. Sneller, grotere wendbaarheid en de toenemende behoefte aan beheersbaarheid vertaalt zich dus duidelijk door in het type vraag naar ict'ers', aldus Kolthof.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heb net gekeken naar een geschikte job op het gebied van mijn specialisatie op "Computable Banen" en ander sites. Helaas wederom geen vacatures.

De laatste maanden zijn het aantal vacatures aanzienlijk afgenomen. Want de ontstane vacatures worden nog steeds gevuld door de werknemers uit Zuid-Europa, Polen en India.

Op de freelances-sites zie je duidelijk dat er weinig opdrachten binnen komen en het aantal reacties nemen steeds toe.

@Peter

Kijk even naar de persoon die het woord voert: Dhr. Kolthof is competence directory bij Yacht, en laat die nou net mensen in de aanbieding hebben waar nu toevallig vraag naar is?

Dit is geen stuk die geheel gespeend is van "Wij van WC-eend....", waarvan acte

Gezien de genoemde stijging van aanvragen vallen er telkens weer wat zaken op.

- Doublures van aanvragen
- Inconsistenties tussen de in vraag vermelde disciplines
- Scrum/Agile welke te vaak op gespannen voet staat met IT discipline

Het zijn geen Business analisten die bruggen blijken te kunnen slaan tussen de werelden van IT en non IT. Dat is telkens weer en weer bewezen.

Kijkende naar de wijze waarop de aanvragen worden opgesteld kom je telkens weer tot de conclusie dat de weg die men sinds 2008/2009 is ingeslagen maar uiterst summier zal leiden tot het vinden van dat broodnode Talent

Ik dacht eerder dat het aantal ICT banen nog steeds afnam. Overal wordt gereorganiseerd en buiten de deur gegooid. Voor eigen parochie preken?

Naar mijn mening klopt dit niet.
Ik ben aktief aan het solliciteren in de ICT.
Ik ben nu al 1,5 jaar werkeloos.
De laatste tijd wordt ik vaker afgewezen met de volgende redenen:
Vacature is ingetrokken
Vacature is al ingevuld.
Budget is nog niet rond om medewerker aan te nemen.
Vacature ten onrechte geplaatst er word gereorganiseerd.
Het is allemaal schijn die vacatures. Het aantal arbeidsplaatsen is gewoon erg gedaald.

Er zijn wel degelijk vacatures te vinden.
Ik kom geregeld bedrijven tegen die mensen zoeken. Veel vaker dan een jaar geleden.
Het valt juist op op hey moment.
Ook zie ik dat er veel ingevuld word door bekenden of via via...

Waar ik benieuwd naar ben is of er bij kleinschalige projecten ook andere tools worden ingezet en wat zijn dan de concreet andere expertises die gevraagd worden? Is het bijvoorbeeld van belang dat je ervaring hebt in Agile projecten? Is er bijvoorbeeld ook een trend in de richting van model driven development? of wordt er gevraagd om IT-ers met kennis van programmeren? Ik hoop dat dhr. Kolthof nog iets kan zeggen hierover. Ik zou het ook leuk vinden om wat informatie op de Nederlandstalige wikiversiteit te zetten over dit onderwerp. Zie onderstaande link voor allereerste begin: https://beta.wikiversity.org/wiki/ICT/trends.

ICT-managers, informatieanalisten, business consultants, projectmanagers, testers en functioneel beheerders tbv Agile/Scrum bedrijfsvoering :-D

Wij doen aan bemiddeling van IT professionals en merken inderdaad ook dat de markt aan het aantrekken is. Alleen constateren wij een iets andere trend. Namelijk dat er met name veel behoefte is aan technisch specialisten. Dus met name Java Developers, .Net Developers, System Engineers en Testspecialisten hebben het momenteel voor het uitkiezen. Projectmanagers en Business Analisten, daar vragen onze klanten momenteel nog niet veel naar. En volgens mij heeft dat wel weer een duidelijk verband met Agile werken; want wat is de plek nog van een PL/BA bij bedrijven die volgens Scrum werken? (maar dat is een andere discussie)

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-07-07T10:54:00.000Z