Blockchainvacatures in Nederland verviervoudigd

Ruim kwart vacatures is gericht op stagiairs

Het aantal vacatures voor functies rondom blockchain is in Nederland het afgelopen jaar verviervoudigd van 44 naar 178. Hoewel de werkgelegenheid die blockchain creëert nog in de kinderschoenen staat, is deze hoger dan in omringende landen als Duitsland en Frankrijk. Groot-Brittannië telt wel fors meer vacatures (569). Opvallend is ook dat voor een kwart van de functies stagiairs worden gevraagd.

Dat concludeert de Duitse vacaturezoekmachine Joblift na een scan van ruim een miljoen banen op meer dan honderd vacaturesites. Vooral bedrijven in de financiële sector en zakelijke dienstverleners zijn op zoek naar personeel met kennis van blockchain.

Een woordvoerder van de vacaturezoekmachine licht toe: 'Blockchain lijkt de nieuwste internetrevolutie te worden. Het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid hebben de ambitie uitgesproken een leidende positie te willen veroveren in het ontwikkelen en toepassen van deze techniek. Uit onderzoek van onze metabanenzoekmachine blijkt dat Nederland vooralsnog goed op weg is dit te bewerkstelligen.'

Joblift: 'In de afgelopen twaalf maanden werden er in Nederland 178 blockchainvacatures uitgeschreven. Dit is een relatief gering aantal, maar wel een verviervoudiging van de 44 vacatures die tussen april 2015 en april 2016 werden uitgeschreven. Daarnaast toont ook een vergelijking met Duitsland en Frankrijk dat Nederlandse bedrijven blockchain serieus nemen: in deze landen werden er het afgelopen jaar respectievelijk 80 en 149 vacatures uitgeschreven. Met 569 vacatures werden enkel in het Verenigd Koninkrijk meer banen rondom blockchain aangeboden.'

Blockchainbanen

De meeste blockchainbanen worden in de financiële sector en de zakelijke dienstverlening gecreëerd: beide sectoren zijn verantwoordelijk voor 21,8 procent van de vacatures. De ict-sector volgt met 19,2 procent. In Nederland is adviesbureau Deloitte met zestien vacatures het bedrijf dat afgelopen jaar de meeste blockchainbanen aanbood.

ABN Amro en PwC volgden met respectievelijk elf en acht vacatures.

'In lijn met de ontwikkelingen in de fintech-sector werden de meeste blockchainvacatures in Amsterdam uitgeschreven: 37,8 procent van de vacatures waren afkomstig uit de hoofdstad. Utrecht en Rotterdam volgen op gepaste afstand met respectievelijk 12,8 en 9,5 procent', aldus Joblift.

Stagiairs gezocht

Wel lijkt het erop dat niet alle bedrijven al volledig op blockchain inzetten: meer dan een kwart van de banen zijn posities voor stagiairs die bijvoorbeeld een halfjaar worden ingeschakeld voor test- en ontwikkelwerk bij een bank. Ook worden blockchainvacatures binnen de overheid gesignaleerd. 

De meest gezochte vaste krachten zijn programmeurs (twintig procent van de vacatures), systeemontwikkelaars en analisten (16,2 procent van de vacatures). Het is voor bedrijven geen gemakkelijke opgave om geschikt personeel te vinden: blockchain-vacatures stonden met gemiddeld 25 dagen bijna twee keer zo lang open als het gemiddelde van alle vacatures op de Nederlandse arbeidsmarkt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-05-30T10:11:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.