Opleidingenmarkt onoverzichtelijk

De ict-opleidingenmarkt is onoverzichtelijk. Veel kleine aanbieders, veel verschillende leerpaden en ook nog eens allerlei soorten certificeringen maken het voor de it-professional lastig om de juiste leerweg te kiezen.

"Ik zie een oerwoud aan opleidingen. Ik merk dat het voor onze medewerkers enorm lastig is om zomaar te bepalen welke leerpaden ze willen volgen en welke opleidingen daarbij het meest geschikt zijn", zegt Henk Drenth, verantwoordelijk voor human resource development bij LogicaCMG. "Onze managers schakelen veel kleine opleiders in. Er zijn niet duidelijk een paar grote spelers." Daarom wil LogicaCMG een intermediair gaan inschakelen, die alle keuzes qua opleidingen overzichtelijk in kaart brengt. "Ik denk dat dit een trend wordt, dat onze concurrenten het ook gaan doen."

Drent ziet eveneens het aantal leveranciers van certificaten toenemen. "Het is voor een ict'er nog wel duidelijk wat zo'n certificaat waard is, maar steeds meer partijen mogen certificeren. Waar je dat certificaat allemaal kunt halen is niet duidelijk."

Paul Esveld is directeur van Cedeo, een instantie die opleiders uit alle branches beoordeelt en goedgekeurde opleiders van een keurmerk voorziet. "Ik zie door het woud van certificeringen het bos niet meer. Ik zou niet weten hoe al die leerlijnen lopen", stelt hij. "Er is niet een standaard, maar er zijn er een heleboel. Vroeger was het genoeg om een opleiding te volgen, nu moet daar een certificaat aan hangen. Dat heeft alles te maken met aansprakelijkheid, werkgevers willen zeker zijn dat de gevolgde opleiding wel van niveau is."

Toch neemt het gebruik van standaarden toe, meent directeur Joep van Nieuwstadt van Exin. Zijn instituut heeft ten doel de transparantie van ict-opleidingen te vergroten, wat ook één van de doelstellingen is die voortkwam uit de Taskforce ICT. Exin ontwikkelde een aantal eigen leerpaden, I-Tracks.

Van Nieuwstadt schat dat zo'n tweederde van de ict-opleidingen nu gebaseerd is op standaarden die binnen I-tracks vallen of daar een relatie mee hebben. Zo kunnen ict'ers met certificaten van Microsoft of Cisco op een hoger niveau instappen in I-Tracks en krijgt transparantie daardoor daadwerkelijk invulling. "De markt is de afgelopen jaren flink gesaneerd. Vooral opleiders die certificering aanboden, hebben het hoofd boven water weten te houden. Inmiddels komt de opleidingenmarkt uit haar dal."

Wat zijn jouw ervaringen met opleidingen? Laat het ons weten:

computable.lezers@bp.vnu.com

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-16T13:42:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.