'Zware' gsm-gebruiker verhoogd risico op hersentumor

Langdurig gebruik van een mobiele telefoon verhoogt de kans op een hersentumor. Dat stellen Zweedse onderzoekers van het Zweedse National Institute for Working Life.

De onderzoekers keken naar het gsm-gebruik van 2200 kankerpatiënten en 2200 ‘gezonde’ mensen. Van de kankerpatiënten hadden er 905 een kwaadaardige tumor. Iets minder dan tien procent (85) van deze patiënten gebruikte de mobiele telefoon langdurig of is vroeg een mobiele telefoon gaan gebruiken.

Ook zagen de onderzoekers een verhoogd risico voor een tumor aan de rechterkant. Dat is de kant waar de telefoon het meest tegen het oor wordt gehouden. Volgens onderzoeker Kjell Mild hebben ‘zware’ mobiele telefoon-gebruiker 240 procent meer kans op een kwaadaardige tumor aan de kant waar de telefoon wordt gebruikt.

Het onderzoek definieert ‘langdurig’ als 2000 beluren met een mobiele telefoon, oftewel tien jaar één uur per dag met een gsm bellen. ‘Vroeg’ definieert het onderzoek als de gebruiker met een mobiele telefoon belt voordat hij of zij twintig was.

De Nederlandse Gezondheidsraad vond vorig jaar geen aanwijzigen voor een dergelijke risico door het gebruik van de mobiele telefoon. Het onderzoek wees wel op de noodzaak om verder onderzoek te doen, zodat meer over de effecten op langere termijn kon worden gezegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-04-04T14:59:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.