Oudere ict'er in dubio over toekomst

Veel ervaren ict'ers overwegen uit de sector te stappen en voor een 'tweede carrière' te kiezen. Werkgevers beseffen vaak niet dat ouder personeel zich op een andere manier wil binden en ontwikkelen.

Stel, je werkt al vijftien jaar naar volle tevredenheid in de ict. Net als bij vele andere veertigers komt er een moment waarop je jezelf afvraagt hoe het nu verder moet. Blijf je werken in de informatietechnologie of kies je voor een tweede carrière? "Mensen op de helft van hun carrière zitten vaak met zingevingvraagstukken. Ze zijn op zoek naar een nieuwe balans tussen werk en privé. Wat vinden ze nu echt leuk en belangrijk en welk werk past het beste bij hun krachten en drijfveren?", legt Heleen Hamann van HR-bureau GITP uit. Deze trend ziet ze niet alleen in de ict-sector.

Wat in de ict volgens Hamann meer speelt dan elders, is dat veel professionals tien tot vijftien jaar geleden aan de slag gingen zonder een echte ict-opleiding gevolgd te hebben. "Ze zijn in de hype gestapt van snelle jongens, dikke auto's en het grote geld." Veel van hen zitten, net als andere veertigers, nu op een kruispunt in hun leven: switchen of blijven? Die keuze wordt mede bepaald door de huidige krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt. "Door de krapte is er een bepaalde zekerheid van een baan. Hierdoor zullen ook veertigers de komende jaren steeds makkelijker durven switchen. Het is dus belangrijk ook deze groep te binden aan de organisatie."

In de ogen van Hamann beseffen werkgevers vaak niet dat ict'ers in een andere levensfase zich ook op een andere manier willen binden aan werk. Veel bedrijven maken daardoor in het binden van medewerkers te weinig onderscheid tussen medewerkers van twintig jaar en die van veertig. Organisaties zouden meer tijd moeten investeren om te achterhalen wat er bij oudere ict'ers leeft. "Het denkproces vindt vaak thuis plaats, op de bank. Door te praten met je werknemers of tijdens werktijd een coach beschikbaar te stellen, kun je hen faciliteren in de oriëntatie op hun tweede loopbaanhelft. Zo voorkom je dat je voor een voldongen feit komt te staan als mensen weggaan of zich ziek melden."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als werkloze ict-er van 45 ervaar ik het niet als een keus. De sector vind mij niet interessant meer. Duur, oud en traag is de gedachtengang, vermoed ik.

Ik zou graag een andere carrie willen, want werken in de ict heb ik nooit als leuk ervaren. Maar ik denk dat dat komt doordat ik computers en programmeren leuk vond toen ik er aan begon. En werk en hobby moet je nooit combineren.

Een andere carrie. Ik heb via een retegratiebureau een beroepskeuze test gedaan. En wat bleek, naast mijn computervaardigheden, kan ik helemaal niets.
Mijn rekenvaardigheid is te traag. Mijn leervaardigheid is te langzaam. Het integratiebureau heeft mij dan ook niet aan een 2e carrie kunnen helpen, ondanks mijn enthousiasme en wil om te gaan werken. Na 5 jaar heb je de muren wel gezien en op de tv komen alleen herhalingen.

ICT, niet leuk, maar als het moet dan aanvaard ik een baan, maar dat is geen optie, want de sector wil alleen jonge mensen.

Een 2e carrie, dat is een lang moeizaam traject. Een 2e vaardigheid aanleren op je 45ste. Ik heb al geprobeerd cd's in te pakken. De ploegbaas vertelde mij dat ik daar geen aanleg voor had, en ik mocht op de 2e dag reeds naar huis. Kasten assembleren was m'n volgende poging, ik bleek de schroefjes niet snel genoeg met de boormachine in te draaien. Het uitzendbureau heeft mij daarna niet meer benaderd.

Tja, Nederland denk ik dan, een sociaal land, waar het is iedereen voor zichzelf en God voor ons allen.

Rand

Er wordt wel een erg somber beeld geschetst van de sector door Rand. Ook ik ben 45 jaar en ook ik zie een verandering in de wijze waarop mijn organisatie zich ontwikkeld. Deels komt dat door vers bloed (met name een andere beleving) en de neiging alles dood te managen.
Maar binnen de sector is er toch echt wel ruimte voor andere specialisaties. Lijnfuncties, commercie functies, functies in mentoring en coaching. Mogelijkheden waarbij leeftijd en met name ervaring een pris. Maar je moet je wel door ontwikkelen.
Verder onderschrijf ik wel de strekking van het artikel. Ik kijk anders naar mijn werk, zou graag iets totaal anders willen gaan doen, maar merk dat ook bij vrienden en is dus niet iets wat sector specifiek is.

Als werkloze ict-er van 38 heb ik er geen vertrouwen meer in om langer in de ICT sector te blijven. Een keuze is het eigenlijk niet, het is van niet meer kunnen, opgebrand...ik ben vanaf mijn 14de jaar met computers bezig geweest en heb een loopbaan in de ICT van 12 jaar. Het is een feit dat 95 procent van de ict-jobs evengoed en mogelijk beter worden uitgevoerd door jongeren, maar wat dan met de ouderen.

Een tweede carrie zie ik wel zitten en ik ben ervan overtuigd dat er ook wel een is weggelegd voor mij. Maar hoe maak je een CV voor een job die je wel denkt aan te kunnen maar in jaren niet hebt uitgeoefend, laat staan de nodige diploma's voor hebt. Wij ouderen zijn gegeroeid naar management functie's maar onze diploma's zijn nog steeds dezelfde, maw. mijn cv zegt dat ik een management functie moet uitvoeren, mijn diploma zegt dat ik terug naar de bodem moet en daar gebruiken ze jonge mensen.

Met alle respect voor werkgevers, maar zij hebben nog veel werk om te beseffen dat veertigers voor veel jobs zijn weggelegd en zouden beter minder rekening houden met een diploma dat 20 jaar oud is.

Op mijn 36ste heb ik besloten om een kind te nemen, maar ook om werk en gezin te kunnen combineren. In de IT lukt dat dus niet. Flexibiliteit? vooral door de werknemer, of zijn er bedrijven die het anders zien, graag jullie reactie.

Ik ben (al weer zo'n zeven jaar geleden) op mijn 45ste begonnen als ICT'er. En de groei is er nog lang niet uit... De mythe dat 'ze' geen oudere ICT'ers willen is althans wat mij betreft dus niet waar. Ik krijg ook de gelegenheid om alsnog mijn opleiding (op academisch niveau) op te vijzelen, en ik zie mij ook wel tot mijn pensioen in de sector blijven werken (en dat pensioen zou zo maar eens verder doorgeschoven kunnen worden ook ;-) Zolang er uitdagingen blijven, blijf ik me wel amuseren met dit vak...

Rand, ik begrijp wat je bedoelt. Ik ben dan nog jong (net de 40 gepasseerd) en ben nog werkzaam in de ICT, maar heb ook een periode gehad dat ik niet aan de bak kon komen. Ik merk dat de jongeren meer 'geliefd' zijn dan wij met ervaring. Meer zo van 'als ze niets kunnen, ze zijn tenmenste goedkoop, op den duur leren ze het wel'.
Tja, in Nederland moet je niet zijn voor een tweede carrie, want daar ben ik ook al lang naar uit aan het kijken.

Zal wel het buitenland moeten worden.

Ik ben inmiddels 48. Negen jaar geleden ben ik van een baan als zwakstroomelektricien met een computerhobby ingestapt in de ICT-hype als junior OpenVMS-beheerder. Iets wat ik tot 4 jaar geleden met veel plezier heb gedaan. Het werk werd minder en dus ben ik overgestapt naar hardware onderhoud, met name DEC/Compaq/HP ALPHA/VAX apparatuur. Dit laatste heb ik net achter me gelaten, ik ben net aangenomen als Project Manager en nu op weg om binnen 2 jaar mijn PMP masters te halen. Ziedaar een carriere die pas begint bij 40... Ik geniet nog elke dag van het werk binnen de ICT. Het werken in een industrie die voorop gaat in de techno-evolutie en die op alle fronten volop in beweging is, geeft mij zeer veel voldoening. Ik denk dat je als veertiger met ICT ervaring op dit moment juist binnen de ICT ander werk kunt vinden waarin je waardevol kunt zijn en verder kunt groeien. Ikzelf ben daar een voorbeeld van!

Ik ben 48 jaar, nu werkloos na 27 jaar werken in de ICT branche, voornamelijk als zelfstandig ondernemer.

Ik ben het grootendeels eens met de meneer van de eerste reactie.

Het lijkt er tegenwoordig op dat 27 jaar ervaring, opgedaan bij tal van grote bedrijven en overheidsinstellingen, niet voldoende is om heden ten dage een vast dienstverband te kunnen vinden.
Uit ervaring weet ik nu dat beoordeling van cv's plaats vindt door onervaren (lees: minder dan 7 jaar ict ervaring) persooneels/ict medewerkers.

Dit zijn juist de onervaren mensen die ervoor zorgen dat projecten in de hele ict-branche keer op keer mislukken. Maar wat kun je immers van deze groep verwachten. Het is juist deze groep mensen die, al dan niet gelokt door reclame, zich hebben laten verleiden door naar de garage te gaan om een lease auto te bemachtigen en de rest van het pakket waaronder laptop/mobieltje/cursus etc. eventueel aangevuld met een snoepreisje voor twee personen.
Dit vermeld ik expres, omdat ik 27 jaar geleden niet door een hype in de ict ben gaan werken. Ik ben met een normaal salaris voor een 20-jarige begonnen en ik ging gewoon met de bus naar mijn werk.

Ik hoop dat u de boodschap hebt begrepen en voortaan het idee laat varen dat alle ict'ers op de manier zoals u vermeld hebt in uw artikel, ooit hun ict-loopbaan zijn begonen.

Ik ben slechts 37 jaar en terwijl ik na mijn ontslag in de ICT een omscholing heb gedaan in een nieuw vak, namelijk in de arbeidsbemiddeling, lukt het mij niet eens om terug te keren in de ICT op het gebied van werving en selectie. De reden is dat ik op mijn 37 ste jaar te oud ben om een startersfunctie te krijgen, omdat ik nog geen ervaring heb in het vak dat mijn nieuwe carrie zou zijn. Zelfs binnen mijn oude bedrijfsonderdeel waar ik de cultuur ken en de werkzaamheden, waar ik senior was van de afdeling, daar ben ik niet goed genoeg om sollicitanten op een eerste intakegesprek uit te nodigen en cv's te beoordelen blijkbaar. Overige arbeidsbemiddelingsinstanties zoals uitzendbureaus en re-integratiebureaus en werving- & selectie bureaus maken het mij net zo moeilijk. Bij een uitzendbureau werd mij een salaris van 1600 euro bruto geboden op 38 urige werkweek, een ander bood 1850 euro, het zelfde salaris dat een meisje van 22 krijgt die net haar HBO-opleiding verlaat en bij het uitzendbureau gaat werken. Ik heb namelijk geen ervaring in arbeidsbemiddeling. En dat was nog bij hoge uitzondering, omdat de meesten niet eens reageerden of mij afwezen wegens geen relevante ervaring. Re-integratiebureaus willen mij heel graag gratis stage laten lopen, ondanks mijn 3 maanden stage die ik al achter de rug heb, maar willen daar geen baangarantie aankoppelen. En ook dat is een uitzondering, omdat het mij al enorm veel moeite kostte om een stage te vinden. Wie zit er op een stagiaire te wachten van eind dertig jaar? Zo'n tweede carrie is een leuk idee, maar het is jammer dat je je leeftijd niet terug kunt draaien of ervaring of specialiteit even snel in kan halen. Je krijgt bijna geen kans omdat je te oud bent om opnieuw te starten. En als het niet lukt hoef je niet te rekenen op de hulp van het UWV. Die laten je gewoon stikken als het niet lukt zodra je WW-uitkering afloopt. Voor iedereen die een omzwaai overweegt na een ontslag raad ik aan om zich zeer goed te orieren op de werkelijke kans op werk in je nieuwe vakgebied. De vraag kan nog zo groot zijn, maar niet alle criteria waarop wordt geselecteerd staat in die vacatures vermeld. Nergens staat dat werving- en selectiebureaus problemen hebben met starters boven de 25 jaar, terwijl ze in de vacature trainees vragen die intern worden opgeleid en het salaris er soms nog best interessant genoeg uitziet om de gok te wagen. Een baan als starter op een recruitmentafdeling bij een groot technisch detacheringsbureau voor 2200 euro wilde ik accepteren, maar vond men gezien mijn leeftijd en werkervaring een te lichte functie voor mij en daarom wilde men mij die baan niet aanbieden ondanks mijn geschiktheid en bereidheid voor dat salaris te werken. Je vraagt je soms af waarom werkgevers zo moeilijk doen. Waarschijnlijk dat ze een schoolverlater dan geen 2200 maar 2100 aanbieden voor die baan en deze daarom net iets interessanter is. .... vul het zelf maar in !

Na 7 jaar heb ik zelf ontslag genomen omdat het me niet meer boeide. Ik dacht toen al bij mezelf "dit is meer voor de jeugd". Iedereen verklaarde me voor gek. Een 52-jarige die straks geen baan kan krijgen.
Ik was ervan overtuigd dat ik een baan kon vinden. En zowaar, ik zit nu in een trainingstraject bij de IB-groep. Naar volle tevredenheid.

Nou wij zoeken al meer als een jaar naar ICT'ers. En ik heb mensen van 20 maar ook van 50+ in de groep. Ik zoek mezelf te pletter naar mensen die voor ons willen werken.

Het is wel technische software en geen internet web-sites of dergelijk. Ik zou graag ik contact komen met die groep mensen die meer voor de lange termijn aan een werkgever gekoppeld willen zijn dan alleen voor een vet salaris gaan. Wij betalen goed denk ik, maar doen niet mee aan de rages van autos etc.

We zitten in Brabant (Dongen) vlak bij ASML en Philips. Dat lijkt nogal eens een extra probleem.

Ik denk niet dat het probleem bij de werknemer ligt, maar bij de huidige vorm van de arbeidsmarkt en de "wil" van de werkgever. Het gaat uiteindelijk om de winst. Maar de werkgever moet ook een andere attitude ten opzichte van de oudere werknemers aannemen, en ook ten opzicht van reintegratie-/terugkeerende werknemers (WAO/WW/BIJSTAND), die best graag willen werken en hun kennis en ervaring willen overdragen. Of ook omdat ze graag iets nieuws willen leren in de ict-sector, en daar in een second life een tweede loopbaan willen ontplooien. De Nederlandse arbeidsmarkt is daar echter nog lang niet aan toe. Zulke personen stuurt men liever naar de ziektewet-->wao-->ww-->bijstandswet....in plaats van dat de werkgever probeert om deze personen te behouden, via een nieuw (om-)scholingstraject en/of nieuwe loopbaantraject! met nieuwe uitdagingen voor beide kanten.....

Tip voor alle ict'ers (en niet ict'ers): investeer in je eigen professionalisering. Denk niet: ik doe dit al 20 jaar, dus ik ben een professional. Dan kom je van een koude kermis thuis. Met name de ict is een vak waarin veel veranderd. Deze veranderingen moet je absorberen, anders komt er een moment dat je zelf of iemand anders er achter komt dat je gemist kunt worden. En dan is het te laat. Bouw wekelijks/maandelijks tijd voor vakliteratuur of seminars in. Blijf leren. De Open Universiteit is een tip. Hoeft niet altijd direct met ict te maken hebben, of met je functie op dat moment, maar verbreed en verdiep.

En dan is er de overheid die waarschuwt dat we langer moeten gaan werken, tot na ons 65e, maar 50-plussers komen niet meer aan de bak. Dat is pijnlijk paradoxaal.

Met interesse lees ik de reactie op het artikel. Hier en daar is het wat zwart-wit, maar in grote lijnen zal het wel kloppen. Zo hebben we allemaal onze ervaringen.

Ben nu al een tijdje aan het solliciteren en merk aan mezelf dat de motivatie mij ontbreekt na een paar afwijzingen. Het is zuur om te moeten constateren dat Ernst & Young afgelopen week wederom meldt dat er toch echt een tekort is aan ICT'ers. Ben in het verleden goed geschoold en heb een aanzienlijke ervaring opgebouwd, en was goed gemotiveerd. Ben in de dertig en denk ik nu al teoud. Stop er dus maar mee en laat het over aan jullie! Succes. Ga wat anders doen.

@Anoniem F.: Ik ben bereid om het gesprek met je aan te gaan voor een baan als research consultant bij e-people. Bel/mail me maar!
@ De rest: Wij weigeren als bureau om te selecteren op leeftijd al wordt het ons wel vaak gevraagd en ik heb nog wel wat goede tips om je leeftijd te maskeren zonder te liegen natuurlijk. Dan kom je wat vaker op gesprek en 'live' iemand afwijzen op leeftijd is natuurlijk niet zo makkelijk en bovendien hoogst illegaal sinds enige tijd.

Ik beluister een trieste ondertoon bij de meeste reacties op dit bericht. Ik denk dat je tijdens je ict-carrie telkens tijdig de bakens moet verzetten om jezelf in de markt te houden. Ik werk al 20 jaar in de ict en ben vanuit engineering via projecten, naar programma's en architectuur gegroeid. Dit overigens onder eigen regie. Dus telkens aangeven bij je werkgever: ik doe nu dit en daar wil ik naartoe. Ook moet je kijken dat je niet technologie-gebonden wordt uitgefaseerd, tegelijkertijd met de de generatie software en systemen.
Dit houd je ook scherp en je moet mee in de stroom. Ik denk dat dit overigens voor alle carries geldt, je eigen lijn uitstippelen, zorgen dat je marketable blijft en zorgen dat je inhaakt op een volgende cyclus in de ict. Ik verwacht dat ik in deze branche mijn pensioen makkelijk haal en ik weet ook niet wat ik over 5 jaar in deze branche zal doen.

Net als W bespeur ik een ondertoon van afhankelijkheid in de bovenstaande verhalen. Ik wil de ongetwijfeld negatieve ervaringen niet bagatelliseren, maar er is zeker een mate van eigen regie over de loopbaan vereist als je jezelf verkoopbaar wil houden. In mijn eigen functie als hoofd van een systeemontwikkelingsafdeling verbaast het mij regelmatig dat medewerkers van amper 40 jaar zichzelf al hebben opgegeven en alleen nog maar gaan voor de zekerheid van hun baan tot hun pensioen. Dat is 25 jaar werk! Gates heeft in minder tijd een miljarden bedrijf van Microsoft gemaakt.
Bij mijn aannamebeleid ben ik naast de meegebrachte technische vaardigheden primair geteresseerd in ervaring en de uitwerking van de ambities op de korte en middellange termijn. Het is mijn ervaring dat dit een betere graadmeter is voor de toekomstige toegevoegde waarde van een kandidaat dan leeftijd.

Ik ben 35 en werk inmiddels 13 jaar in de ICT. Wat mij opvalt, is dat op een bepaald moment haast van je verwacht wordt dat je een leidinggegevende functie gaat bekleden. Je wordt haast als een looser beschouwd indien je bijv. na 10jaar werken nog steeds met de inhoud bezig bent. De 'inhoud' is dan een vaak gebezigd begrip om het werk dat je doet omlaag te praten. Dat vind ik jammer. Je kunt haast geen carrie lijkt te kunnen maken als je toch inhoudelijk bezig wil blijven. Vergelijk het met de specialisten in de ziekenhuizen: die kunnen toch wel een goed belegde boterham verdienen?

Wij zoeken al geruime tijd ervaren mensen in de ICT, leeftijd is geen issue, ruime ervaring en piepjong zijn lukt immers niet! We zijn niet zo'n "snelle" organisatie waar de mensen net zo snel versleten worden als de versies van de software die we gebruiken. Investeren in mensen is immers investeren in de toekomst.

Wat de leeftijd betreft, ook met 60+ kun je bij ons nog een nieuwe start maken als je dat wilt (jonger mag en kan natuurlijk ook....). Dus hoezo na 45 afgelopen...

We zijn een goede werkgever die verschillende uitdagingen heeft, voor elk wat wils. Dus als je ook goed genoeg bent voor 16 miljoen mensen kun je bij ons aan de slag.

Ik denk dat er een bijkomend probleem is. Ik werk al 25 jaar in de ICT en heb het nu eigenlijk ook wel gezien. Door de jaren heen ben ik echter steeds meer gespecialiceerd met als gevolg dat ik nu eigenlijk niets meer kan. En wat ik nog wel kan begint aardig saai te worden. Meer mensen zullen dat probleem hebben.

Hmmm, 47 jaar, nog steeds werkzaam in de ICT en gelukkig weer bezig met het volgende sprongetje. En heel andere ervaringen dan ik hierboven lees. In 2004 werkloos geworden en zegge en schrijve dat maar n week geweest. Dat had al niet eens gehoeven, maar dat weekje vakantie was toch wel lekker.
Ik wil niet met vingertjes wijzen, maar ik geloof dat jezelf presenteren en zorgen dat je op een aantal vlakken gecertificeerd blijft toch wel erg belangrijk is.
Paar maanden terug mijn CV op Monsterboard gezet en "omgekomen" in de reacties en een nieuwe baan per 1-8.

Ik sluit me aan bij Kitty. Ik ben altijd bezig geweest om me zo breed mogelijk te houden. Maar bij mijn huidige werkgever wordt dat niet op prijs gesteld. De afgelopen paar jaar zijn veel van mijn taken bij me weggehaald en moet ik me vooral concentreren op een zo klein mogelijk deelgebiedje. Voor het bedrijf is het blijkbaar veel beter om veel mensen te hebben die maar n kunstje kunnen. Vervalt dat kunstje, door wat voor oorzaak dan ook, dan wordt er niet gevesteerd in opleiding maar dan ben je overbodig geworden. En bij een sollicitatie geldt niet alleen het papiertje, maar ook de ervaring. Ik kan nog zoveel papieren kennis hebben, als ik niet in de laatste paar jaar de praktijk ervaring kan bewijzen, dan maak ik niet veel kans.

En ook Maurice heeft een punt. Op de techniek wordt al jaren lang neergekeken, niet alleen in de ICT overigens. Maar wat heb je aan al die managers en vertegenwoordigers als er niemand is om al het verkochte ook in de praktijk waar te maken. En uit ervaring weet ik dat ze het in India (nog) wel goedkoper kunnen maar dat dat ook meteen in de kwaliteit is terug te vinden (heb je ooit wel eens een uur met India aan de telefoon gezeten om daarna te constateren dat hij een blauw scherm bedoelt? Hoezo Engels is een basisvaardigheid?).

Heeft iemand links naar feiten en cijfers mbt tot deze materie?

Wat is de leeftijdsverdeling in de ICT, uitgesplitst naar soort werk?
Hoeveel ICT banen worden jaarlijks uitbesteed naar lage-lonen-landen?
Wat is er met de mensen gebeurd die in 2000-2002 zijn ontslagen? (terug in de ICT? uitkering? ander werk?)

Ik ben 41 en wil terugkeren in de ICT. Van sommige reacties hierboven wordt ik dus niet vrolijk.

Hoi,

Ik ben 43 jaar en heb 20 jaar ervaring in ICT. Vele rollen vervuld. Ik ben nu bijna 2 jaar gestopt om meer tijd voor de kinderen te hebben. Nu wil ik graag weer beginnen, ben bereid om nieuwe zaken te leren. Echter...ik wil parttime werken. Zelf heb ik de laatste jaren 25 uur ( 5 keer 5 uur) gewerkt. Nu ik wil herintreden wil men liever full-timers. Dat is waar ik tegenaan loop. Alhoewel ik jaren prima gefunctioneerd heb in parttime functies, waarbij zelfs vaak gezegd is dat ik bijna net zoveel presteerde in minder tijd dan mijn collega fulltimers, lukt het niet om op deze basis een nieuwe start te maken. Dat vind ik nou jammer.

Hallo,

Ik ben 47 jaar en 23 jaar geleden begonnen in de ICT via een omscholingstraject. Sindsdien bij een aantal ICT werkgevers gewerkt en meestal in de detachering. Eigenlijk wilde ik iets medisch doen,
vanwege mijn belangstelling, maar ben daar vroeger niet aan begonnen. Nu echter omscholen naar b.v arts of tandarts kan in theorie, maar is een onverstandige investering.
Dus nog een aantal jaren volhouden en deeltijd bijscholen om bij te blijven.
Een master in medische informatica behoort nog wel tot de mogelijkheden, maar volgens mij is daar weinig vraag naar.
Met 55 stop ik er echt mee, dan is het mooi geweest.
Doorwerken tot je 70-ste hoeft niet, er zijn genoeg andere zingevende activiteiten te verzinnen.

Normaal lees ik zelden een artikel op computable, maar dit artikel trok mijn aandacht. Ik ben 36 en ben 12 jaar werkzaam in de ICT. Ik heb een zeer gevarieerde baan, maar ik zie weinig ontwikkeling in mijn specialistie. Daarbij komt dat ik een aantal werkgevers binnen de ICT-sector heb gehad, en mij opvalt dat ze geen van allen werkelijk personeelsbeleid hebben, eerst komt het geld, dan de klant, dan de directie en misschien komt aan het einde van het lijstje nog wel eens het personeel.

Daarom ben ik het laatste jaar aan het heroverwegen wat ik tot mijn 65ste wil doen, en dat is zeker niet in de ICT blijven. Ik heb besloten om te gaan leren in mijn hobby en mij te gaan omscholen in de architectuur (nee niet IT-architectuur, maar de echte). Binnen dit vakgebied is op dit moment erg veel vraag naar personeel en ik hoop hier na het afronden van HTS bouwkunde aan de slag te kunnen.

Ondertussen 41 jaar oud en 28 jaar bezig in de automatisering. Begonnen met het verslepen en plaatsen van ponskaarten en nu bezig als hoofd onderzoek en product-ontwikkeling. Altijd een grote interesse gehad voor computers en erg nieuwsgierig naar techniek. Juist mijn brede ervaring maakt me interessant voor bedrijven (migratie-trajecten). De jongere ict'ers kennen de oude producten soms zelfs niet meer van naam. Na mijn burn-out, een jaar of tien geleden, ben ik anders tegen mijn werk gaan kijken. De 60 tot 80 uur per week die ik werkte was duidelijk te veel van het goede. Op zo'n moment kom je tot de conclusie dat je wel erg veel van huis bent geweest. Dus terug naar normale werkweken van 40 uur en meer tijd besteden aan het gezin. Soms zie ik ergens een gat in de markt, dat buiten het gebied van de it ligt en elke keer kijk ik of het vullen van het gat door mijzelf een goed idee is. Tot nu toe is het antwoord steeds nee geweest, maar wellicht komt er nog een keer een gouden kans.
Kort samengevat, ik kijk inderdaad anders naar mijn werk dan 28 jaar geleden. Toen ging ik steeds voor het grote geld en maakte het aantal uren dat ik werkte niet veel uit. Ondertussen is dit veranderd naar werk waarin ik voldoende uitdagingen kan vinden, inkomen dient voldoende te zijn om ruim van te leven maar een plezierige werkomgeving is belangrijker en mijn geld moet ik ook nog kunnen opmaken samen met mijn vrouw en kinderen.

Op mijn vijftigste ben ik uit de ICT gestapt. Gelukkig had ik daar door een erfenis de mogelijkheid toe. Voor mijn werkgever was ik na ruim 25 jaar nogal duur geworden, zodat deze van mij verlangde dat ik (niet-technisch) projectleider werd, terwijl ik juist mijn technische professionalisme verder wilde ontwikkelen. Te oud om de ontwikkelingen bij te benen? Daarna voltooide ik binnen 2 1/2 jaar een (tweede) academische opleiding, met hoge cijfers. Maar ik houd nog steeds van mijn eerste liefde, de IT, en ik schrijf nog bijna dagelijks computerprogramma's.
Mijn ervaring is dat het in de IT-service business niet om professionaliteit gaat, maar om het minimaliseren van leegloop. Dus worden academici aangetrokken die snel telkens iets nieuws kunnen leren. In het begin is dat leuk, maar op den duur wil je ook wel eens ergens echt verstand kan krijgen. De ware professional wil "eigenaar" zijn van zijn vak.

Zelf ben ik 55 jaar, al 30 jaar werkzaam binnen de ICT en ik wil nog lang mijn expertise kunnen uitdragen.

Ik weet het, veel organisaties vinden je duur en plaatsen bij onze leeftijdsgroep een generaliserend vooroordeel met betrekking tot de leeftijd en "economische (rest)waarde". Zelf merk je dat je van een andere generatie bent met andere kwaliteiten en soms andere inzichten. Afhankelijk van het soort organisatie kan dat als positief of als negatief worden uitgelegd.
Vanuit je jarenlange ervaring en brede opleiding ben je veelzijdig en denk je over afdelingsgrenzen heen. Wanneer je probleemoplossend bezig bent zoek je naar verbanden, samenhang, relaties tussen processen.
Maar in veel organisaties is het niet gewenst dat je buiten het toegekende functieprofiel treedt.
Het wordt gezien als bemoeizucht, bedreigend wanneer je verbanden ziet of zoekt tussen andere processen en activiteiten, of de problemen en oplossingen van anderen erbij betrekt.
Het is kenmerkend voor de "gefractioneerde organisaties" waar functies, taken en verantwoordelijkheden eng maar niet noodzakelijkerwijze eenduidig afgebakend zijn.

Zelf ga je eerder voor de inhoudelijke benadering en oplossing van de kern van problemen en minder voor de vraag of het past in jouw target en loopbaanplan. Want als het goed is heb je die fase achter de rug.
Het organisatie- en procesgericht denken staat echter op gespannen voet met targetgericht denken en het snel scoren op individuele basis.
Het tonen van initiatief, het voorstellen van structurele oplossingen in plaats van een symptomatische aanpak, kan door anderen als bedreigend worden uitgelegd voor hun, vaak eenzijdig opgelegde targets...

Of sta ik alleen in deze ervaring en zienswijze. En ben je daarom "te oud" omdat je niet de wendbaarheid toont om met alle winden mee te waaien. Dat jouw idee van streven naar stabiliteit plaats moet maken voor wispelturige dynamiek van deze tijd.

Voor 50 plussers als ikzelf is er nog een duidelijke paradox, de regering wil dat we doorwerken tot 65 maar ook het ontslagrecht versoepelen. Terwijl de kantonrechtersregeling er niet voor niets is. Ik voorspel straks grote groepen oudere werklozen, die geen werk meer vinden en na een jaar of vijf in de bijstand komen. Daarom is het niet vreemd dat vele oudere ICT'ers twijfelen over hun toekomst.

Zoals het geldt voor elke verandering, begin bij jezelf. Zelf ben ik 42 en ruim 20 jaar werkzaam in de ICT. Dit jaar heb ik eindelijk de stap genomen om voor mezelf te beginnen. Spannend en erg leuk. Naast vaardigheden is het vooral belangrijk je netwerk te onderhouden en je flexibel op te stellen. We zijn af en toe in Nederland een beetje verwend dat alles voor ons geregeld wordt. Mijn bedrijf ondersteunt en helpt starters, maar ook doorstarters met hun vervolg carrie. Neem gerust eens vrijblijvend contact op. Website: www.axelerate.nl

Hallo,

Ik ben een ict'er van 54 jaar, sinds begin jaren 80 bij het ministerie van defensie "er in gerold" en na intensieve (avond) studie van 7 jaar overgestapt naar de particuliere ict-sector. Ben gespecialiseerd in Service Management, zowel processen als Tooling en heb hier tot op heden geen spijt van. Eerst bij een detacheerder en nu als freelancer. Ik ben van mening dat leeftijd geen rol speelt in welke branch dan ook, als je maar plezier en uitdagend werk kunt doen. De meningen van eerdere reacties zijn duidelijk verdeeld en ik vindt het jammer dat vooral de mensen van 40-50 die zonder werk zitten, dit voornamelijk aan zichzelf te danken hebben. Wees positief in hetgeen je wilt doen en maak er het beste van.

Ik ben nu bijna 55 en zal over 2 jaar op straat staan vanwege een fusie met een andere instelling in de gehandicapten zorg. Ben Z verpleegkundige, praktijkbegeleider, mag lessen Wiskunde geven en heb 20 jaar ervaring als hoofd automatisering. Ben daardoor natuurlijk niet de goedkoopste werkkracht en heb dan ook weinig verwachting van de toekomst. Mijn grootste probleem is: ik wil niet meer in de file gaan staan, terwijl ik van mening ben dat ik nog veel te bieden heb. Ik heb met name veel ervaring met rapportage/BI tools. Zit nu met het dilema: gewoon maar stoppen als ik als bijna 57 jarige op straat sta (met gelukkig een goede wachtgeldregeling) of toch iets leuk gaan doen met BI of andere ict-werkzaamheden. Ik merk wel dat ik geen wizzkid meer ben op het gebied van Windows, gadgets etc. Ik herken mezelf ook in de uitgebreide tekst van Ed Stevenhagen. Mijn nieuwe instelling wil op ict-gebied alles tegelijk en niets wordt fatsoenlijk afgemaakt. De puinhopen stapelen zich op en als ik probeer een wijze opmerking te maken (goed bedoeld omdat ik hart heb voor mijn werk) rennen ze gewoon door alsof ze alleen maar willen scoren. Ik ben al wel benaderd maar dat was meer als ict-verkoper en dat is juist wat ik niet wil. Dan zou ik vroeger wel vertegenwoordiger zijn geworden. Gelukkig heb ik goed gespaard voor mijn oude dag, dus is met 57 jaar op straat komen staan nog niet eens zo slecht voor mezelf.

Ik ben een oudere jongere, 31 jaar, werkzaam als applicatiebeheerder en pas omgeschoold tot (bijna) MCSA... inmiddels meerdere sollicitaties achter de rug, maar in de meeste gevallen afgewezen als een onervaren kracht. Wat ik hier veelal lees klopt volgens mij dus niet helemaal,..tenzij ook ik met 31 al te oud ben om te mogen instromen. Ik ben nu al teleurgesteld. Ik had na een jaar hard leren verwacht wat gemakkelijker aan een baan te kunnen komen,..

Ik ben 36 jaar en 15 jaar in de ICT werkzaam als techneut. Ik ervaar hetzelfde als velen al reeds hebben aangegeven : "Moet ik verder gaan in de techniek, me meer gaan oriteren op projectmanagement van ict-projecten of ict-manager worden of volledig iets anders gaan doen"? Dat laatste speelt ook veelvuldig door mijn hoofd. Na 15 jaar ICT, veel veranderingen ondergaan te hebben bij diverse bedrijven, begint de rek er wel uit te gaan. Ik ben diverse keren afgewezen, onder het mom van "te veel certificeringen", "te hoog salaris", "te veel ervaring". Wat ik tussen de regels heb kunnen opmaken, nadat ik per mail contact zocht bij de diverse bedrijven waar ik ben afgewezen, is dat je eigenlijk te oud bent. Ik sluit me volledig aan bij degenen die aangeven dat het paradoxaal is dat de overheid graag wil dat mensen langer doorwerken terwijl ze het ontslagrecht willen versoepelen en de grote bedrijven massaal ict outsourcen naar lage loonlanden zoals India, Polen en Malta. Ik ben op zoek naar een andere uitdaging. Ik hou mij de afgelopen 6 jaar bezig met Identity Management en Meta Directories, maar de spoeling is dun, vooral als je niet meer in de consultancy werkzaam wil zijn......

Heb zelf ervaren dat ik al van verlaten mts in de ict werkzaam ben geweest in de meest uiteenlopende functies. Echter dit opgebouwd tot 20 jaar ict door zelfstudie c.q. ervaring opdoen door het werk. Tevens als hobby altijd met ict bezig geweest. Helaas geen papieren. In de tijd dat ik op de mts zat moesten we de leraar nog uitleggen wat een pc is.
Ben toen ik 39 was in de ww gekomen en heb daarna geen enkele baan kunnen vinden in de ict. Zelf niet de simpelste baantjes, zoals balie werk in technische dienst. Kreeg altijd nul op het rekest.
Heb dit 8 maanden vol gehouden en ben toen gaan werken bij een call center, dit wel tot grote tevredenheid.
Maak me ook geen illusie meer, nu ik 41 jaar ben, dat ik ooit nog in een ict baan terecht kom.

Ben 56 jaar en 30 jaar werkzaam geweest in ICT. Ben HELEMAAL nog niet afgebrand en vol energie voor nogeens 20 jaar.
Op je 65ste stoppen, bah...
Maar zoek al lange tijd werk, maar waar zijn de werkgevers(WG's)?
WG's willen alleen goedkope jonkies, met pieploontjes. Ondertussen klagen ze over de slechte opleiding van jonge mensen.
Een idee: zet oudere en jonge mensen bijelkaar om ervaring over te dragen. Jongeren hebben veel theorie en jouderen veel werkervaring.
Daar leren ze allebei iets van.
HALLO waar zijn die WG's, DURF eens een uitdaging aan!!
In de kassa van UWV en CWI zit voldoende geld voor dit plan.
HALLO regering DURF dat ook eens.
Gewoon doordouwen !!!

Ik ben zelf 59 en nog steeds werkzaam in de ICT. Stam nog uit de tijd van de ponskaart. Ik ben het eens met de schrijvers om aan jezelf te blijven werken en stappen te nemen zodat je interessant blijft voor werkgevers. # jaar terug zat ik helaas ook in de WW maar dan moet je doorzetten zodat je uiteindleijk toch wat vindt. In die tijd heb ik zo'n 300 keer gesolliciteerd en uiteindelijk als projectmanager weer aan de bak gekomen. Nu staat mijn cv weer op internet en word ik, ondanks mijn leeftijd, bijna wekelijks benaderd. Heb zelfs al twee aanbiedingen gehad. Daarbij geldt overigens wel dat de meeste ICT-bedrijven qua salariing hoofdzakelijk kijken naar de functie en niet naar de leeftijd, zodat in een aantal gevallen het salaris dusdanig laag is dat je er niet op ingaat. Ook vindt men het vreemd dat je geen jaarcontract wil, maar direct in vaste dienst (wel een proeftijd uiteraard).
Dus als je wilt en doorzet kan je hoogswaarschijnlijk wel een nieuwe ICT-baan vinden.
Waar ik werk kunnen wij veel mensen gebruiken, maar kunnen ze niet vinden. Dus als je documentautomatisering interessant vindt en dat soort pakketten wilt implementeren hoor ik het wel.

Als werkgever (WG) wil ik namens Pecoma Business Technology graag op Peter reageren. Pecoma Business Technology bestaat uit een volwassen en betrokken team van integere professionals dat bouwt op ervaring en groeit van vernieuwing. Wij zijn altijd op zoek naar ervaren ict'ers die bij ons projecten kunnen begeleiden en analyses bij onze ambitieuze klanten kunnen uitvoeren.

Bij Pecoma Business Technology werken momenteel zo'n 360 mensen van verschillende pluimage: achtergrond, cultuur, opleiding en leeftijd. Juist die verscheidenheid maakt ons bijzonder: stuk voor stuk karakters met eigenzinnige trekjes. Wij investeren continu in kennis en kunde. Samen bepalen we wat je doelen zijn en we geven je alle ruimte om te groeien. We houden regelmatig de vinger aan de pols of alles nog naar wens gaat en volgens plan loopt. Door deze aanpak blijven onze mensen gemiddeld lang trouw aan Pecoma en kunnen wij hun ambities helpen realiseren.

Verder kennen wij een teamstructuur op basis van competenties. Mensen met ongeveer dezelfde achtergrond, kennis en ervaring die weten dat je pas kunt groeien als je weet te delen. Daarom zijn er regelmatig bijeenkomsten om inzichten en ervaringen uit te wisselen. Door elkaar te coachen groeien we samen.

Wij willen graag in gesprek komen met de ervaren ICTer. Wil jij je ervaring met ons delen en samen verder groeien, neem dan contact met ons op via samengroeien@pecoma.nl of bel 020-4609555.

Ben zelf haast alweer 57. Jeetje, de tijd gaat snel als je lol hebt. Het lijkt wel of de 50-55+ mensen een andere instelling hebben. Ik lees hier althans verhalen van de baby boom generatie die nog steeds plezier hebben. Zelf 13 jaar als Koopvaardij-Officier gevaren - dat geeft je al een bepaalde mentalitiet en teamwork geest, je moet met z'n allen van A->B - , nu al weer 22 jaar in de IT. Zit sinds mijn 52st bij een Security Software Vendor, internationaal. Verantwoordelijk voor grote partners. Van huis uit werken, veel reizen. Weken van minimaal 60 uur zijn normaal. In feite 365 dagen beschikbaar zijn ook. Ach, als je wil werken is er altijd werk. En wil je hoger of meer, dan is het een kwestie van je schouders eronder zetten. Ik ga nog wel even door bij dit bedrijf, bevalt me goed, Amerikaanse mentaliteit. Gewoon werken en naar prestatie beloond worden.
Word nog regelmatig door headhunters benaderd.

In mei 2003 werd ik werkeloos. Ik was toen 46. Ik had me na 1986 laten omscholen in de informatica (HBO), omdat ik door de HOS-regeling (onderwijsregeling in april 1985) niet meer als docent aan de bak kwam. Ik heb vanaf begin 1987 gewerkt als systeemanalist, informatieanalist, beleidsmedewerker I en A (12 jaar)en daarna, na een reorganisatie als systeem-/netwerkbeheerder. Ik mag me zelf best een allrounder noemen, maar ik zit nog steeds als ict'er werkeloos thuis. Ik ben geen specialist in een bepaald iets, maar heb beleid gemaakt, informatie-, bedrijfs- en gegevensanalyse gedaan, management en bestuur geadviseerd, geprogrammeerd, Novell Netware - Windows2000 -, HP-UX beheer gedaan. Oracle dba activiteiten ondersteund, macro's ontworpen, gebruikerscursussen georganiseerd en zelf gegeven, etc. Hoe langer je er uit bent, hoe moeilijker het wordt. In het begin solliciteerde ik me wezenloos, en kreeg nauwelijks reacties, zelfs niet toen ik bij het solliciteren begeleid werd. En als er al een reactie kwam, waren of mijn salariseisen te hoog of ik paste vanwege mijn leeftijd niet de jonge organisatie. Als ik nu solliciteer is het vaak al meteen een afwijzing. Ik ben het met enkele andere reacties wel eens, dat men blijkbaar niet zit te wachten op oudere ict'ers. Ik wordt dit jaar 50, maar werken in de ICT zoals ik het in het verleden heb meegemaakt, ambieer ik ook niet echt meer. Ik zou terug naar de basis moeten waar veel jonge mensen zitten en dat schijnt niet te werken. Ik heb blijkbaar te veel ervaring als beleidsmaker, stuur wellicht te veel, denk te veel na, ben misschien ook hier en daar te kritisch.
Aan een tweede carrie zit ik wel te denken. Via Agens werd ik een geheel andere kant ingestuurd, nl. die van fotograaf, ontwerper, decorbouwer-/-ontwerper, industrieel vormgever, landinrichting. Maar zonder de nodige ervaring, diplioma's, etc. kom je ook nergens.
Voor productiewerk via uitzendbureau's wordt ik ook al te oud bevonden, want ik was te langzaam, had te snel last van mijn rug, was te kritisch omtrent arbeidsomstandigheden en werd door een uitzendbureau al niet meer bemiddeld.
Maar hoop heb ik toch nog wel ... ja wat moet je anders

Hallo allemaal,

N.a.v. dit artikel heb ik het maar eens geprobeerd. Als reaktie staat er een WG die aangeeft al geruime tijd op zoek te zijn naar WN's. Ook best langere tijd gekoppeld willen zijn aan de werkgever en in de omgeving Eindhoven.

Goed. Ik heb me aangeboden. Overigens was dit niet alleen een probeerseltje n.a.v. dit artikel. Het trekt me best de technische automatisering.

Wat schetst de verbazing... Nee geen ervaring op ons gebied..
Gelukkig heb ik nog werk. Ik ben overigens 41. Ik zie het ook niet zo snel gebeuren dat ik zonder werk kom te zitten.

Wanneer er dan helemaal geen WG meer is die ons 40+ ers wil dan ga ik desnoods wel voor mezelf beginnen. Daar zal het in elk geval niet aan liggen.

Maar wat ik vermoede is dus wel waar. Ik heb gesolliciteerd op een functie die dus niet helemaal voldoet aan mijn profiel. Ik heb er wel affiniteit mee en kennis voor.

Ik vindt mezelf nog snel en goed genoeg om dingen te leren. Ik ben een techneut pur sang. En toch voldoe ik niet. Da's raar. Maar bevestigd wel degelijk de stelling.

Er zijn WG's die niet willen investeren in WN's boven de 40 ook al stellen ze geen werknemers te kunnen vinden.

Ze willen je vast wel hebben als je precies de kennis hebt die aansluit bij hun bedrijf. Maar ik vermoed dat je bij dat soort bedrijven ook niet iets achter moet gaan lopen met je kennis. Ik denk dat je er dan gauw uit ligt.

Weet je wat het probleem is? De ict-branche is saai geworden. De mensen die erin werkzaam zijn zitten qua mentaliteit sterker tegen de boekhouder aan dan tegen de breedgeoriteerde alleskunners die de ict-sector hebben opgebouwd. Het is veel van hetzelfde, vaste methodieken, eindige budgetten, veel te veel concurrentie, uurtje-factuurtje, handjes leveren bij ziekte, kwaliteitsstandaarden, templates, bouwen wat gevraagd wordt, niet je kop boven het maaiveld utsteken... en heel veel kilometers rijden.

De tijd dat je reikhalzend uitkeek naar nieuwe producten ligt ver achter ons. Nu is het vooral de implementatie van allerlei bekende zaken. Implementatie van systemen, implementatie van diensten, service management en de implementatie van een regiefunctie bij de overheid.

Het wordt weer tijd voor iets nieuws. De wereld zit te wachten op de nieuwe killer-applicatie of een volledig nieuwe dienst. De ontwikkelingen mag je van de meeste uurtje-factuurtje-ict-organisaties niet verwachten. Kortom, de ict-branche zou echt eens aan innovatie moeten doen. Eerst zichzelf weer eens uitvinden en dan de wereld opnieuw verrassen met zaken waar we echt op zitten te wachten.

Dit artikel is al ruim een jaar oud, inmiddels hebben we een flinke crisis in de financiele sector en.....

Wij kunnen de beheerders op OpenVMS en HP-UX gebied niet aangesleept krijgen. Dus ben je die vakman/vrouw en heb je 10 jaar+ ervaring en ben je gemotiveerd, reageer dan via www.jkp-nederland.com

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-05T08:21:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.