Greenpeace ziet elektronica groener worden

Elektronicabedrijven zijn groener gaan produceren. Dat stelt Greenpeace bij de bekendmaking van de vijfde 'greener guide to electronics', een groene ranglijst voor producenten van onder andere mobiele telefoons en pc's.

Electronicabedrijven produceren duidelijk groener dan een jaar geleden. Dat stelt Greenpeace bij de bekendmaking van greener guide to electronics. Een ranglijst waarbij electronicabedrijven worden gerangschikt op hun groene beleid. Voor het eerst scoren alle veertien bedrijven op de lijst vijf van de tien duurzaamheidpunten. Een jaar geleden haalden slechts vijf van de veertien bedrijven dat aantal. 

Een jaar na de introductie van de groene ranglijst staat Nokia nog altijd bovenaan, gevolgd door Sony Ericsson, Dell en Lenovo. Panasonic komt als slechtste uit de bus. De milieuactivisten vinden dat de fabrikant een slecht afvalbeleid voert. Dat weegt volgens Greenpeace zwaarder dan de aankondiging dat Panasonic inmiddels de meeste vervuilende chemicaliën uit nagenoeg al haar producten heeft verbannen.

Strafpunt kwijt

Grote winnaars van deze editie van de groene lijst zijn Sony Ericsson en LG. Beide merken raakten een strafpunt kwijt dat ze eerder kregen opgelegd voor dubbelzinnig afvalbeleid. De concerns sloten zich toen aan bij de EMCRR (Electronics Manufactuer Coalition for Responsible Recycling), een groep die volgens Greenpeace consumenten voor de recyclekosten wil laten opdraaien. Beide bedrijven hebben zich teruggetrokken uit die coalitie.

Greenpeace: "Sinds de lancering van Guide to Greener Electronics zijn veel meer producten op de markt vrij van de ergste giftige stoffen zoals broomhoudende vlamvertragers en PVC. Veel bedrijven hebben het afvalbeleid verbeterd door publiekelijk verantwoordelijkheid te accepteren voor het eigen afval en de opzet van inzamelings- en recyclesystemen, ook in landen waar wetgeving hen hier niet toe dwingt.

Van veertien naar twaalf

Apple staat in de meest recente lijst op de twaalfde plaats. Volgens Greenpeace mist Apple  punten, omdat ze nog geen modellen op de markt heeft die niet vrij zijn van PVC en broomhoudende vlamvertragers. Bovendien zou Apple volgens de milieuactivisten nog onvoldoende  volgens het ‘voorzorgsprincipe' werken en geeft het onvoldoende expliciete steun aan ‘individuele producenten verantwoordelijkheid'.

In de lijst van maart 2007 stond Apple op de laatste plaats. Het concern reageerde toen via een open brief van topman Steve Jobs op de milieuranglijst. Apple maakte bekend dat het in de toekomst ‘groener' zou worden en meer met de milieuplannen naar buiten zou treden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Van mij mag Greenpeace wel weer harder inzetten op Apple, schandalig dat ze nu nog steeds onderaan bungelen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-20T08:21:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.