Datacenters zorgen voor veel kooldioxide uitstoot

Het stroomverbruik van datacanters betekent voor elektriciteitscentrales de uitstoot van kooldioxide die gelijk is aan die van de vliegtuigindustrie. Door weinig ruimte, geen high-density servers en een groter wordend energieverbruik zal de uitstoot van kooldioxide de komende vijf jaar alleen maar groter worden, voorspelt Gartner.

Een kwart van de kooldioxide-uitstoot in de ict-industrie wereldwijd komt door het energiegebruik van data centers. Dat schrijft Gartner in zijn laatste rapport. De ict-industrie is verantwoordelijk voor 2 procent van de kooldioxide-uitstoot wereldwijd. En daarmee zit het op één lijn met de uitstoot van de vliegtuigindustrie.

"Het cijfer komt er beter uit dan de uitstoot van pc's en monitoren, die verantwoordelijk zijn voor 40 procent van de uitstoot in de ict-industrie, maar het cijfer groeit sterker en de concentratie is veel hoger", zegt Rakesh Kumar, vice-president bij Gartner. Hij vindt dat bedrijven veel meer aandacht moeten hebben voor de co2-uitstoot van hun datacenter.

Weinig ruimte

Er zijn drie redenen waarom de kooldioxide-uitstoot in datacenters zo hoog is, zegt Kumar. "Er is te weinig ruimte - in ieder geval niet genoeg om high-density servers te plaatsen - en een steeds groter wordend energieverbruik en hitteontwikkeling. Deze drie factoren beïnvloeden ook de kosten van het gebruik van een datacenter."

Bij een groot deel van de organisatie is de infrastructuur (servers, opslag en netwerken) de afgelopen drie jaar sterk gegroeid. En dit zal de komende vijf jaar jaarlijks sterk groeien. Tel daarbij op dat in diezelfde periode weinig nieuwe datacenters gebouwd zullen worden. Dat betekent dat er weinig ruimte in datacenters overblijft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-10T10:12:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.