Genève gebruikt kwantumcryptografie voor stemcomputers

De Zwitserse stad Genève heeft een beveiligingssysteem in gebruik genomen dat gebruikmaakt van het onzekerheidsprincipe uit de kwantummechanica om te helpen bij het beveiligen van verkiezingsuitslagen.

Het Cerberis-systeem voor kwantumcryptografie is ontwikkeld door het Zwitserse Id Quantique in samenwerking met de Australische onderneming Senetas. Cerberis gaat de gegevens versleutelen die via een glasvezelverbinding verzonden worden van een stemcomputer naar een centraal verzamelpunt.

Cerberis maakt gebruik van het onzekerheidsprincipe van Heisenberg, dat grofweg stelt dat iedere waarneming aan een systeem de kwantumstaat ervan verstoort. Het bericht zelf wordt nog steeds via standaard encrytiemethoden versleuteld, maar door de sleutel te coderen in fotonen wordt het onmogelijk hem te onderscheppen zonder hem te veranderen. In theorie kan een dergelijk systeem nog steeds met succes aangevallen worden, maar in de praktijk is dat niet waarschijnlijk vanwege de vereiste kennis en kunde.

"De waarde die kwantumcryptografie toevoegt, ligt niet zozeer bij de beveiliging tegen pogingen van buitenaf om gegevens te onderscheppen, maar vooral bij het garanderen dat er geen verstoring van data heeft plaatsgevonden tussen invoer en opslag", aldus Robert Hensler, kanselier van Genève.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Een ander systeem dat met Quantum Techniek van IdQuantique werkt is de FreeMove Quantum Exchange ( zie http://picasaweb.google.com/freemovequantumexchange ). Met de echte randomness van de Quantum Random generatoren en de Private Key Exchange wordt Informatie-Theoretische ( dus bewijsbare ) veiligheid van de uitgewisselde informatie en optioneel bewijsbare privacy van de Zenders en Ontvangers bereikt. De huidige generatie ict-systemen werkt met pseudo random generatoren en public-key uitwisseling. Daarmee is de huidige generatie systemen bewijsbaar onveilig. De relatief lage kosten van de Quantum Random generatoren en de pc-technologie maakt bewijsbare veiligheid met een commerciele versie van de FreeMove Quantum Exchange Proof-of-Concept bereikbaar voor elke bedrijf/ particulier die bewijsbare veiligheid en optionele privacy wenst.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-15T10:45:00.000Z Redactie tweakers.net
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.