NVRD daagt ICT Milieu voor rechter

De brancheorganisatie van publieke reinigingsdiensten en gemeenten ligt in de clinch met ICT Milieu over de verwijderingsbijdrage op elektrische apparaten. Volgens de brancheorganisatie betaalt de consument twee keer voor de verwerking van afgedankte apparaten.

Producenten van elektronische en elektrische apparaten, zoals computers, zijn het niet eens met de brancheorganisatie van publieke reinigingsdiensten en gemeenten, de NVRD. De producenten en NVRD steggelen over de vraag of producenten de gemeenten moeten betalen voor de inname van afgedankte apparaten.

De NVRD heeft daartoe de stichting ICT Milieu en de stichting MVMP, die de de inzameling en verwerking van elektrische apparaten regelt, voor de rechter gedaagd. Volgens de NVRD betalen consumenten nu twee maal voor een goede verwerking van afdankte elektronische apparaten, namelijk via de verwijderingsbijdrage en via de afvalstoffenheffing.

Geen verwijderingsbijdrage

Volgens ICT Milieu is daarvan geen sprake omdat er op ict-apparaten, zoals computers, printers en mobiele telefoons, geen verwijderingsbijdrage zit. De kosten die ICT Milieu maakt voor de inzameling en verwerking van afgedankte apparaten wordt doorberekend aan producten, die het weer kunnen doorbereken in hun producten. Jan Vlak van ICT Milieu: "Het is volstrekt niet volgens de waarheid dat de consument twee keer betaalt voor de verwijdering van het ict-afval. Ook de NVRD weet dat op ict-apparatuur geen verwijderingsbijdrage zit en dat de consument hiervoor dus niet twee keer betaalt."

Niet zinvol

ICT Milieu vindt dat het niet zinvol is dat de NVRD nu een procedure tegen de stichting is gestart. "De Europese richtlijn die ten grondslag ligt aan de Nederlandse wetgeving, wordt momenteel herzien. Ook wordt verduidelijkt wanneer de producentenverantwoordelijkheid begint. Een voorstel hiervoor verwachten we in 2008", zegt Jan Valk van ICT Mileu.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-10-30T11:19:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.