Nederland krijgt twee ICT-registers

Nederlandse registerinformatici kunnen zich vanaf maart inschrijven in twee registers. In november hoopten de oprichters van het Nationaal Informatica Register er nog gezamenlijk uit te komen, maar de drie grootste ict-beroepsverenigingen werden het niet eens over de toelatingseisen.

De eerste registerinformatici zijn al ingeschreven in het Nationaal Informatica Register (NIR), dat is opgezet door de beroepsverenigingen NGI en VRI. Eind januari mogen registerinformatici zich ook inschrijven bij het Institute of Certified ICT Professionals (ICIP), van de de ict-tak van beroepsvereniging KIVI NIRIA. Deze beroepsvereniging besloot in november van dit jaar een eigen register op te zetten. KIVI NIRIA was één van de initiatiefnemers van het NIR.

Nederland kent vanaf februari dus twee registers voor informatici. "Ik weet dat één register beter is, maar we hebben met NGI en VRI een aantal maanden overlegd en zijn daar niet uitgekomen", zegt Erik Otto, voorzitter van de afdeling IT van KIVI NIRIA. Ook André Hammer, voorzitter van de raad van toezicht van de Stichting Nationaal Informatici Register (SNIR), vindt het spijtig dat er nu meerdere registers zijn. "Het moet een platform worden dat boven de verschillende partijen staat. Het moet een neutraal platform zijn. Dat er nu meerdere zijn is uiterst verwarrend."

Zwaardere eisen

Er volgens Otto wel duidelijke verschillen tussen de twee registers. "De lat ligt hoger bij het ICIP. Wij stellen zwaardere eisen." Die eisen waren één van de redenen dat de KIVI NIRIA besloot om een eigen register op te zetten. Het NGI en VRI spreken over HBO-niveau. KIVI NIRIA vraagt nadrukkelijk om een HBO-diploma of hoger. "Een groot deel van de achterban van de VRI is niet in het bezit van een HBO-diploma of hoger. Daar moet je natuurlijk wel rekening mee houden als VRI", zegt Otto.

Het NIR heeft inmiddels al de eerste registerinformatici ingeschreven. Hammer hoopt dat er binnen anderhalf jaar duizend ict'ers in het register zijn bijgeschreven. Het aantal aanmeldingen zal ook afhangen van de waarde die het register krijgt in de markt, denkt Hammer. Ook het KIVI NIRIA hoopt dat het ICIP breed geaccepteerd wordt. Eén van de leden van het ICIP is ook lid van de informaticakamer, het overlegorgaan van de gezamenlijke universitaire informaticaopleidingen. "Wij hopen dit initiatief zo ook aan studenten bekend te maken", zegt Otto.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Kinderachtigheid ten top! Twee registers het moet niet gekker worden.

wat een onzin: we hebben al de KVK, de belastingdienst, het register van je SOFI nummer...zijn er nog meer van deze instituten waar je een nummertje van krijgt en voor moet betalen?

Wat is het voordeel van een register?
Het lijkt mij overbodig voor soliciteren en het starten van een bedrijf en er zijn vast nog wel meer dingen te bedenken?
Je betaalt voor een nummer en een boek dat je elk jaar krijgt. Daarin staan alle ingeschreven mensen die graag een nummer wilden.


Wat hier relevant is:
* Het is hard nodig dat de kwaliteit van it'ers op een betrouwbare manier vastgesteld wordt. In de it is het nog steeds zo dat iedereen van alles over zichzelf kan zeggen en dat maakt het allemaal ontzettend grijs. Vooral ook voor organisatie die it'ers nodig hebben.
* Je diploma is de start voor je vakmens-zijn. HBO of universitair zegt iets over je denkniveau als je gaat beginnen, niet veel meer. Kennis devalueert snel als je die niet bijhoudt, dus hoe langer geleden het is dat je een diploma hebt gehaald, hoe onduidelijker het is wie je bent en wat je kan doen. Dan wordt het steeds belangrijker wat je na het behalen van je diploma gedaan hebt.
* it'ers die geen diploma van HBO of universiteit hebben kunnen wel het denkniveau van HBO of universiteit hebben. Zeker als ze langer in de praktijk zitten.
* Je kunt een HBO/Universitair denkniveau hebben en niet opgeleid zijn in de it.
* Bij Kivi Niria kan dus niet de kwaliteit van mensen zonder HBO of universitair diploma vastgesteld worden.
* Waarom zou je studenten in een register voor het vaststellen van de kwaliteit van it'ers willen opnemen?
* Er zijn veel mensen die het HBO of universitair denkniveau halen en er nooit een diploma voor hebben gehaald.
* it'er is geen beroep, maar een groep van beroepen. Elk met eigen eisen en ervaringen. Je kunt dus niet vaststellen wat de kwaliteit van een it'er is, of hoe een it'er zich moet ontwikkelen. Dat zal je per beroep in en rond de IT moeten doen.

Een lijst/register van afgestudeerden van HBO en universitaire instellingen zegt niets over de kwaliteit van deze mensen. Kivi Niria is dan ook geen beroepsvereniging, maar een vereniging van afgestudeerden.

Het nut van een register van it'ers ligt in het expliciet vaststellen van de kwaliteit van een it'er, en daarmee van de toegevoegde waarde die zo'n it'er kan leveren. Als dat niet het doel van zo'n register is, dan heeft het allemaal erg weinig nut.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-01-09T10:39:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.