Asimo-robot dirigeert mensenorkest

Robots worden steeds beter. Konden de digitale wezens al wandelen, traplopen en zelfs rennen, de Asimo van Honda gaat nu ook een orkest dirigeren. Een echt mensenorkest.

De Asimo-robot was één van de eerste robots in mensvorm die goed en soepel kon lopen en zelfs traplopen. Later is de Asimo, vernoemd naar de overleden science fiction-schrijver Isaac Asimov, ook gaan dansen. Eerder toonde Sony al kleine robots die complexe Japanse dansen uitvoerden. Fabrikant Honda heeft nu een ambitieuzere klus voor de mensvormige robot: het dirigeren van een orkest. Een orkest van echte mensen.

Het Detroit Symphony Orchestra laat zich, samen met de beroemde cellist Yo-Yo Ma, op 13 mei aansturen door de Asimo.  Deze combinatie van mens en machine voert dan de 'Impossible Dream' op. Honda gebruikt dat nummer al in zijn reclames.

Niet onfeilbaar

Het Detroitse symphonie-orkest ontvangt ook een donatie van 1 miljoen dollar van Asimo-fabrikant Honda. Dat geld is bedoeld voor de muzikale ontwikkeling van kinderen op openbare scholen in Detroit.

Overigens is de Asimo geen onfeilbare robot. Het veelgeroemde trappenlopen gaat niet altijd goed. En zelfstandig opstaan is er na zo'n val ook niet meer bij.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-06T07:59:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.