Nuance koopt spraakherkenningstak van Philips

Philips Electronics heeft dochteronderneming Philips Speech Recogniton Systems (PSRS) voor 66 miljoen euro cash verkocht aan Nuance Communications, specialist in spraakherkenningssoftware. PSRS richt zich met zijn spraakherkenningssoftware op de Europese gezondheidszorg. Nuance heeft vooral in de Verenigde Staten een grote ‘installed base'.

Nuance Communications, bekend van de Dragon spraakherkenningssoftware, heeft het in Oostenrijk gevestigde Philips Speech Recognition Systems (PSRS), een divisie van Royal Philips Electronics en leider in spraakherkenningoplossingen in de Europese gezondheidsmarkt, voor 66 miljoen euro overgenomen. Nuance is bekend van de Dragon spraakherkenningssoftware, waaraan de technologie van het failliete Belgische Lernhout & Hausspie ten grondslag ligt. PSRS is met  SpeechMagic en Speech Processing System 6000S een belangrijke speler op de Europese gezondheidsmmarkt.

Nuances spraakgestuurde oplossingen voor de gezondheidszorg zijn in Noord-Amerika de norm geworden voor het automatiseren van klinische documentatie. Daar wordt jaarlijks voor 10 miljard dollar geïnvesteerd in medische transcriptie. De markt voor geautomatiseerde documentatieoplossingen is ook significant in Europa, waar elk jaar ongeveer twee miljard dollar wordt besteed aan de manuele verwerking van klinische informatie.

Financiële plaatje

De Healthcare-divisie in Noord-Amerika en Europa gaat volgens Nuance een omzet genereren van meer dan 410 miljoen dollar en bijdragen tot een verhoging van de operationele marges in het fiscale jaar 2009. Nuance verwacht dat door de overname de bruto inkomsten in 2009 met 36 miljoen tot 39 miljoen dollar toenemen.

Nuance bekostigt de overname van PSRS uit eigen middelen. Van de overnamesom (66 miljoen euro) is eind september 21,7 miljoen euro op de bankrekening van Philips Electronics gestort. De resterende 44,3 miljoen dollar wordt uiterlijk 21 september volgend jaar overgemaakt naar Eindhoven. Een jaar geleden verkocht Philips nog voor 60 miljoen dollar zijn 2,5 procents belang in Nuance. Dit was een overblijfsel van de in 2002 verkochte spraaksoftwareproducten aan ScanSoft, dat later opging in Nuance Communications.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-02T11:15:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.