Boek FNV brengt ZZP'ers ICT-markt in kaart

In zijn boek ‘Digitale Cowboys' brengt Dennis Bouwman, vice-voorzitter van FNV Zelfstandigen, belangenbehartiger voor zelfstandig ondernemers zonder personeel, de positie van zzp'ers in de ict in kaart.

Dennis Bouwman bespreekt in zijn boek en onderzoeksrapport ‘Digitale Cowboys' de resultaten van een onderzoek naar trends en ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor zzp'ers in de ict-branche. Het boek gaat in op de machtspositie van bemiddelingsbureaus, de kracht van netwerken en welke ontwikkelingen er gaande zijn in de arbeidsmarkt.

De vice-voorzitter van FNV Zelfstandigen signaleert dat de zzp'er niet langer een pionier op de arbeidsmarkt is, maar een steeds normaler verschijnsel wordt. Dit is volgens Bouwman vergelijkbaar met vroeger tijden, want tot de Industriële Revolutie was zelfstandig ondernemerschap zeer gebruikelijk.   

Opdrachtgeverketens

Een van de meest opvallende ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor zelfstandige ict'ers is de opkomst van de aanbieding- en opdrachtgeverketens. De schakels tussen ict-bedrijven en bemiddelingsbureaus zorgen ervoor dat er een keten ontstaat tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Grote bedrijven zetten iets uit bij een kleiner bedrijf, waarna deze het weer uitbesteed aan een nog kleiner bedrijf. Dit gaat stapje voor stapje verder.

Wel blijkt uit het onderzoek dat er grote verschillen zijn tussen zelfstandig ondernemerschap in de ict-sector. De zelfstandige projectmanager loopt tegen hele andere ontwikkelingen aan dan de programmeur, die meer uitvoerend actief is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Erg interessant onderzoek en dito boek, maar hoe kom ik aan dat boek?

Patrick,

Het boek is voorlopig nog gratis te bestellen via bijeenkomsten@fnvzzp.nl. Idee is wel dat de besteller - als zzp'er in de ICT - toch wel in overweging neemt om lid te worden van de vereniging. Dat is niet verplicht, maar het zou wel prettig zijn. FNV Zelfstandigen draait namelijk volledig op de contributie van leden; en dit boek van mij is daarmee ook betaald door de leden zelf. Hopelijk kunnen we in de toekomst dan vaker zulke onderzoeken doen en resultaten boeken (in politiek Den Haag).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij FNV

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-19T17:47:00.000Z Kim de Vries
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.