'Providers moeten mensenrechtencode tekenen'

Vvd'er Jules Maaten en zeven andere europarlementariërs hebben aan grote internet- en telecombedrijven een brief gestuurd, waarin zij vragen of deze bedrijven de mensenrechtencode Global Network Initiative willen ondertekenen.

Grote Europese internet- en telecommunicatietelecombedrijven ontvangen van acht europarlementariërs een brief waarin ze worden gevraagd vrijwillig een mensenrechtencode te ondertekenen.  De Nederlandse vvd'er Jules Maaten is een van de europarlementariërs.

Het gaat om de mensenrechtencode van het Global Network Initiative, die al eerder door bedrijven als Google, Yahoo! en Microsoft werd ondertekend. De code is ontwikkeld in samenwerking met diverse mensenrechtenorganisaties en universiteiten. Er staan een aantal principes is hoe bedrijven moeten handelen in landen waar de vrijheid van meningsuiting en privacyrechten aan banden worden gelegd. Jules Maaten: "Onschuldige Europese software kan in autoritaire staten worden gebruikt voor onderdrukking en vervolging."

In de code staat dat Amerikaanse internetbedrijven hebben afgesproken dat ze zo min mogelijk data delen met autoritaire regimes. Ook zullen ze eerst naar de mogelijke consequenties voor de mensenrechten kijken, voordat ze handel drijven in een autoritaire staat. Door onafhankelijk toezicht wordt getoetst of de bedrijven zich aan de code houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-27T10:08:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.