Ziekenhuisinspectie waarschuwt voor risico's ict

Ziekenhuizen moeten meer aandacht besteden aan de risico's van ict. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg in een rapport dat woensdag verscheen. Ict-beheerders in ziekenhuizen hebben geen overzicht over alle software die op specialistische afdelingen wordt ingezet

Het rapport komt anderhalf jaar voordat Nederland het elektronisch dossier invoert voor alle patiënten. De inspectie kwam bij een onderzoek van een op de vijf Nederlandse ziekenhuizen geen schadegevallen tegen, die het gevolg zijn van computerstoringen. Dat komt omdat ict nog niet op grote schaal wordt ingezet, aldus de inspectie. Het vreest onder meer voor virussen die patiëntendossiers kunnen vernietigen, en storingen aan computers die leiden tot het afzeggen van spreekuren of operaties. De inspectie wil dat het ministerie van Volksgezondheid een actievere rol gaat spelen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Waar de ziekenhuizen voor op moeten passen, is dat ze hun dagelijkse bezigheden niet te afhankelijk maken van de ICT. Het komt op mij over alsof ze op de goede weg zijn, maar de ICT nog niet volledig geintegreerd hebben. Laat ze hiermee alsjeblieft niet te hard van stapel lopen en achter de volgende verkoper aanlopen! Ik heb intussen meegemaakt dat je op het stadhuis niet eens een paspoort kunt verlengen omdat de internetverbinding eruit lag. Ze moesten een aanvraagformulier van internet downloaden... In mijn geval heeft dat een week vertraging opgeleverd. Dit is niet acceptabel!!
Laat de ziekenhuizen niet dezelfde weg van de vertraging inslaan. ICT biedt vele voordelen als je er goed mee om gaat, maar stap niet in de valkuil dat een nieuwe ICT een organisatieverandering met zich meebrengt die niet goed opgevangen wordt.

Het motto is:
"Doe de goede dingen.
En doe de goede dingen goed."

Met de komst van e-Health, meer uitwisseling van gegevens, zal de noodzaak van informatie beveiliging toenemen. e-Health gaat een positieve invloed hebben op de kwaliteit en doelmatgheid van ons zorgsysteem.

Nu al dienen zorginstellingen te werken aan kwaliteit volgens de kwaliteitswet.
Het rapport van de inspectie maakt duidelijk dat de zorginstellingen te weinig doen aan het werken aan de kwaliteit van informatie beveiliging.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-08-19T16:01:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.