Leverancier betaalt minder voor ICT-afval

In 2011 betalen leveranciers van ict-apparatuur minder voor de verwerking van ict-afval. De bijdrage per kilo ict-apparatuur die op de markt wordt gebracht, is met ruim 20 procent gedaald van 29 naar 23 eurocent. Dat blijkt uit het voorlopige factuurtarief dat de stichting ICT~Milieu heeft bekendgemaakt aan de leden van brancheorganisatie ICT~Office.

De daling van de kosten voor de verwerking van een kilo ict-afval komt doordat de kosten voor transport en verwerking zijn gedaald. Dat schrijft de branchevereniging aan zijn leden. Voor 2011 is het transport en de verwerking van ict-afval gegund aan de verwerkers Sims (SRS) en Coolrec BV.

Ook hebben hogere grondstoffenprijzen bijgedragen aan een daling van de kosten, doordat de opbrengsten van recycling toenamen. De organisatie: 'Het grootste deel van de kosten voor het inzamelsysteem van ICT~Milieu bestaat uit logistiek, te weten de gemeentelijke milieustraten, het transport en de verwerking van het  ict-afval.'

Het tarief voor de verwerking van een kilo ict-afval is voorlopig vastgesteld. Het definitieve tarief wordt bepaald bij de vaststelling van de jaarrekening 2011.

Omslagsysteem

Producenten en leveranciers van ict-apparatuur zijn wettelijk verplicht om via een omslagsysteem voor de verwerking en hergebruik van hun apparaten te betalen. Anders dan bij de inlevering van elektronische apparaten, betaalt niet de consument een verwijderingsbijdrage maar juist de fabrikanten en leveranciers.

De afdracht voor de verwerking van ict-afval wordt berekend aan de hand van het aantal kilo's ict-apparatuur dat een leverancier op de markt brengt. De leverancier betaalt een recyclingvergoeding voor iedere kilo nieuwe hardware. Die prijs wordt bepaald door de transportkosten, verwerkingskosten en het bedrag dat voor de restmaterialen, zoals ijzer, edelmetalen en kunststof, op de fluctuerende wereldmarkt wordt geboden.

ICT~Milieu

ICT~Milieu, onderdeel van brancheorganisatie ICT~Office, faciliteert die geldstroom en bepaalt de contracten met de transport- en recyclingbedrijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-01-03T16:56:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.